Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednoho večera v Klubu lékařů potkává Wiktor (E. Kujawski) svého dávného přítele Kamila (M. Krawczyk). Přítel vypadá na smrt nemocen a je doslova posedlý neznámou šlechtičnou, kterou nazývá Sara Braga. Tvrdí, že je to nejhezčí žena, kterou kdy viděl, a hodlá se k ní vrátit. Zároveň Wiktora varuje před setkání s ní a zejména jakýmkoliv dotekem. Tajemný komorník Julian (Z. Kuźniar) oba odváží do zámku uprostřed lesů. Zde je přivítá okouzlující Sara (H. Balińska), která proti Wiktorovi ihned použije veškeré ženské zbraně. Nedůvěřivý Wiktor později při rozhovoru se stařičkým profesorem (M. Idziński), který šlechtičnu kdysi dávno léčil, zjišťuje, že Saře musí být více než sto let. Lékař se vrací na zámek, kde mu Sara tvrdí, že se Kamil úplně uzdravil a odešel od ní. Wiktor brzy poznává, že Julian není pouhým komorníkem... (ČSFD)

(více)

Recenze (11)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Nečakane kvalitný poľský horor, konečne nejaké príjemné prekvapenie. Nádherná zimomriavková atmosféra starého zámku umocnená tajomnými zvukmi v pozadí a výbornou hudbou - k tomu ešte noc, búrka, tak takéto kúsky ja môžem. Dokonca mi nevadili ani staromódne, strojené dialógy, akoby vystrihnuté z nejakej historickej telenovely. Krátka stopáž sadla, navyše film vôbec nenudí - do poslednej chvíle som bol zvedavý, či je tá záhadná zámocká panička upírka / démon / čarodejnica / čierna vdova? Alebo všetko dokopy? :) Hm, asi si staré poľské horory začnem viac všímať. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Alespoň mi řekněte, co je to za nemoc."„To budeme vědět až po pitvě." Temné, romantické, gothické. Sara, ta, co podle Bible sepsala smlouvu s Asmodeem. Věčně mladá a krásná! Žena vamp, žena vampýr! Časný podzim, kdy listí se zbarvilo a mlhy se válí po krajině. Noční bouře. Sídlo uprostřed lesů, kde se člověk pomoci nedovolá. Wiktor chce stůj co stůj zjistit, co ničí jeho přítele Kamila, a tak nedbá jeho varování, aby se jí vyhnul zdaleka, a začne ji navštěvovat. Past je nastražena a záleží, jak bude Wiktor silný. Atmosférou a vizuálem připomene tenhle kousek nejen staré hammerovky, ale i české filmy ze šedesátých let. 4,5* ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Film založený na povídce známého polského hororového spisovatele Stefana Grabinskeho... A musím říct, že velmi dobrý film, který má skvělou atmosféru starších gotických kousků od Hammeru, výbornou hudbu a velmi příjemnou stopáž... Jediná má výtka směřuje k obsazení... Kujawski jako Wiktor a Kuzniar jako Julian jsou výborní (hlavně Kuzniar byl skvělá volba), ale Hanna Balinska jako Sara se mi zdá šlápnutím vedle... Ne, že by svou roli nezvládla, to ne, ale přece jenom bych si na jejím místě představoval nějakou mladší a hlavně uhrančivější herečku (B. Steele)... Ale i tak je Dom Sary skvělý kus a je docela s podivem, že nikdy nevyšel na DVD nebo VHS... ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Sympatický pokus o tradiční gotický horor, který i přes občas příliš televizní feeling zaujme kvalitní prací s žánrovými schématy a v některých momentech dokáže divákovi způsobit i lehké mrazení v zádech, pro které se na podobné filmy člověk dívá. Škoda špatného výběru představitelky hlavní role, která opravdu není půvabná, což by pro správné vyznění snímku bylo potřebné, a nepřekvapivosti závěrečné pointy, která je od určitého okamžiku až příliš evidentní. Slušné 3*. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

S tvorbou polského E. A. Poea / H. P. Lovecrafta (to přirovnání je velmi výstižné a nijak dehonestující) Stefana Grabińského, jsem se prvně setkal ve filmové podobě, s jeho originálními (v původním jazyce) literárními předlohami jsem měl tu čest až teprve nedávno a erotičnem nabitá povídka Dom Sary se mi velmi líbila. Proč si tedy nedat její filmovou verzi? Která nakonec nijak nezklame? Komorněji pojaté gotické drama s opravdu nádhernou titulní hrdinkou (v souladu s nádechem a jiskřivostí Grabińského předlohy a průnikem erotiky nejen do polské kinematografie i obnaženou), skvělou trikovou/maskérskou scénou a dobře napsaným scénářem. Ve srovnání s předlohou to obstojí bez chybičky, nic tomu nechybí a má to i něco navíc v podobě samotného závěru. Pokud vám sedí podobné typy příběhů, jak zpracováním tak atmosférou, spokojenost je/bude na místě. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Z Poľským hororom sa nestretávam často a tak som čakal ako to celé dopadne.Som milo prekvapený.Ponurá až depresívna krajina,všade prítomná hmla a práve tu sa naskytol priestor pre mrazivé pocity.Hlavná predstaviteľka Sáry,čakal som že po schodoch príde sexica ale nestalo sa tak.Keby som pozeral Taliansky horor,tak by mi ženská postava vyrazila dych ale tu vôbec nie.Z atmosférou narábal obstojne.Film má aj nudné časti ale stále ma držal v napätí čo sa bude diať,ale hlavne kto je Sára.Krátka stopáž bola fajn,ale žiadny krvák nečakajte.Nič nadpriemerné ale svoju úroveň to má.Silné 3* ()

topi 

všechny recenze uživatele

Příjemný televizní horůrek s gotickou atmosférou. Šlechtické sídlo, ve kterém bydlí hraběnka, která ze svých milenců vysává životy, působí překrásným temným dojmem. Úvodní část, kde jsou zabírány podzimně zabarvené lesy, to jest skutečná krása. Skvělé obsazení, výprava a hudba zkrášlují děj a hodinka uteče jak voda. Ať žije Asmodeus! ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Slušný poľský horror,tak trochu staromódny,ktorý trvá len niečo cez hodinu.Podľa príbehu ktorý napísal Stefan Grabinski.Hodne zriedkavá záležitosť ktorá nikdy nevyšla na VHS,ani na DVD.Hlavná hrdinka Sarah je krásna a zvodná žena,aj keď už nie najmladšia.Ale v skutočnosti je to monštrum.Chudák doktor Lech,Sára ho fascinuje a zároveň desí.Za potešenie v jej náručí ale treba zaplatiť príliš vysokú cenu.V tomto príbehu sa dá zistiť odkaz na biblický príbeh o Tobiašovi,Sarah a Asmodeusovi.Film ma veľmi dobrú atmosféru. ()

Sancty 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie spoza Tatier. Atmosférické, napínavé do posledného záberu. Len mi vŕta hlavou, prečo som sa do príbehov Stefana Grabińskeho doteraz nezačítal. Veď ten čo je vyrozprávaný v Dome Sáry je vynikajúci a svojím spôsobom nekonvenčný. ()

patho666 

všechny recenze uživatele

Na to, že ide o tv film sa podarilo vyčariť obstojnú atmosféru, pomerne krátka stopáž nedáva šancu nude, jediné sklamanie nastáva po príchode sary na scénu, po predošlom opise človek čakal inú kosť. ()

Reklama

Reklama