Reklama

Reklama

Ašita e no juigon

  • Japonsko 明日への遺言 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zatímco Mezinárodní vojenský tribunál v Tokiu stíhá válečné zločince kategorie A, mezi nimiž je také bývalý předseda vlády Hideki Tódžó, v Jokohamě probíhají soudní procesy se zločinci kategorií B a C. Generálporučík pozemních sil v oblasti centrálního Honšú Tasuku Okada (Makoto Fudžita) je spolu se svými 19 podřízenými souzen za nezákonnou popravu 38 členů posádek amerických letadel, která bombardovala civilní obyvatelstvo Nagoji pár týdnů před koncem 2. světové války. Okada prostřednictvím obhájce Featherstona (Robert Lesser) sděluje, že bere veškerou odpovědnost na sebe... (Biges)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Biges 

všechny recenze uživatele

Velice emotivní film založený hlavně na hereckém umění představitele hlavní role generála Tasuku Okada (Makoto Fudžita), ostatní mu jen lépe či hůře sekundují. Děj nabízí japonský pohled na problematiku amerického vyhlazovacího bombardování realizovaného ke konci Druhé světové války v Pacifiku a to na případu zrychlené popravy zajatých amerických letců podílejících se na těchto vojenských operacích. Je tu vidět tendence omlouvat konání japonské strany jako nezbytnou reakci na prožité utrpení, aniž by se nutně sdělovaly všechny souvislosti, spíše než historickou sondou je tak film emotivním vylíčením japonské křivdy a vnímaných amerických zločinů, na což se ve světě příliš neupozorňuje. Vedle výkonů hlavního hrdiny dotváří atmosféru silně hudba Takashiho Kakoi. Jak již bylo zmíněno, slabší jsou výkony herců ve vedlejších rolích, je vidět jen jejich doplňující pozice, občas také kolísá tempo filmu, autoři se uchylují ke zkratkám, účastníci procesu nepokládají otázky, které by bylo považovány za logické. Pro nezvyklého diváka také může působit dílo až příliš uměle emotivně, snad se ho autoři snažili upravit i pro americké obecenstvo? Nicméně i přes své nedostatky stojí film za shlédnutí a pokud se do toho pustíte, snažte se dodívat až do konce. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Film je japonským, docela decentním a smířlivým, zdařilým pohledem na celý soudní proces .. Zaujme snahou o jeho věrné zobrazení a hlavně vysvětlením vzniku jeho příčin. .. Generálporučík pozemních sil Tasuku Okada, velitel oblasti, je spolu se svými 19 podřízenými souzen za ´nezákonnou´ popravu 38 členů posádek amerických letadel, která bombardovala civilní obyvatelstvo v místech pod jeho velením, včetně města Nagoji, v období před koncem 2. světové války. .... Tehdejší Americká strategie, o které rozhodl generálmajor Curtis E. LeMay, tedy masivní letecké bombardování japonského území s použitím zápalných pum, kdy .. japonská města byla z velké části zkonstruována z hořlavých materiálů, jako je dřevo a papír .. Použití hořčíku, bílého fosforu a napalmu, mělo zcela fatální následky, přineslo během několika měsíců strašlivou smrt a neskutečné utrpení statisícům nevinných civilních obětí, převážně z řad žen, dětí a starých lidí a také vypálená celá města, nebo jejich velké části _ (Přesná čísla nejsou k dispozici, Američané počet obětí z pochopitelných důvodů podhodnocují, Japonci naopak počty navyšují .. ale reálný odhad je, že tato kampaň proti Japonsku, v režii LeMay, mezi březnem 1945 a japonskou kapitulací v srpnu 1945, měla za následek zabití více než 500.000 japonských civilistů a zanechala přes pět milionů lidí bez domova. Samotní členové posádek bombardérů, po akcích hlásili, že zápach spálených lidských těl pronikal nad cílem až do jejich letadel. .. Vyjádření generálmajora: LeMay described Operation Meetinghouse by saying "the US had finally stopped swatting at flies and gone after the manure pile.") _ zdroj: en.wikipedia ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama