Reklama

Reklama

100 dnů

(studentský film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2009, 22 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Béla, maďarský biomolekulární vědec v důchodu se chystá umřít. Předtím řekne pár věcí. (FamuFest)

Recenze (6)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zajímavá postava odněkud z jihu Slovenska (film je tedy v maďarštině), která ke konci řeší velmi netriviální problém. Přiznávám, že těch rozpixelovaných kosmonautů ale na mne bylo trochu moc. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ze začátku měl senior s věčně špatnou náladou moudré vtipné hlášky, ale pak to upadlo do absurdity. ()

dvd-L 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film na pomezí dokumentu a hraného filmu. Projekce malinko komplikovaná mojí chabou znalostí angličtiny. Nezapomenu na moment, kdy mi došlo, k čemu chce ten starý pán užít lednici, do které se vejdou dvě prasata. Co vlastně halí znavený starý mozek? Je to genialita, infantilnost, senilita? Kdo to dokáže rozlišit. Nečekaně dobře fungují i zdánlivě naprosto nesourodé prostřihy na americkou vesmírnou misi. Nabízí se stejná otázka, k čemu tolik x-liard USD? Pro vědu, nebo aby si kluci v beztížném stavu trochu zablbli? ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Jediné, co se nabízí je pojednání o stáří jako takovém, nikoli o dokumentu jako takovém. Člověk prožije celý život v tom, že před sebou něco má. V dětství budoucnost, která určí jeho směr v dalším životě, v dospělosti je užitečný pro společnost a ve stáří - smrt. Jak se ale vyrovnat s tím, že už nás nic "velkého" nečeká? Těžko. Můžeme se smířit s tím, že budeme jezdit s ostatními důchodci na sjezdy k léčivým vodám a budeme se obklopovat pouze debatami na téma "moje kyčel" nebo být zavření doma, koukat na tapety a přemýšlet, kde jsme na té cestě udělali chybu. Přemýšlet nad tím, jaký to mělo všechno smysl, nad rychlostí života, kterou jsme si nebyli schopni uvědomit v každodenním shonu. Smířit se s tím, že jsme jen zrnko písku v té obrovské poušti, že jsme absolutně zanedbatelný a nepatrný kousek čehosi, co dýchá, mluví ale nemá to zdánlivě žádný význam. A že na konci, se každé z těch miliard slov a myšlenek ztratí a náš život bude pouze malou stopou na životě těch, kterými jsme se v životě obklopovali. Člověk najednou mnohem lépe chápe to, proč mají senioři v oblibě svá vnoučata více, než své vlastní děti. ()

Reklama

Reklama