Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Victor Frankenstein je zpět a ďábelštější než kdy předtím. Tentokrát přinutí krásnou majitelku penzionu Annu a jejího snoubence, mladého doktora Karla, aby se stali spolupachateli jeho ilegálních experimentů. Baron Frankenstein se chce pokusit o první mozkovou transplantaci vůbec. (liquido26)

Recenze (28)

obitus 

všechny recenze uživatele

Paty pribeh Victora Frankensteina (opet skvely Peter Cushing) prilis neresi udalosti predchozich dilu a prinasi dalsi variaci na klasicky dej. Vse se tentokrat toci kolem transplantace mozku a prijdeme tak o vsechny ty blesky a fantasticke pristroje. To ovsem neni nejzasadnejsi zmena, tou je Frankensteinova promena ze zaniceneho vedce v opravdoveho hajzla. Film skvele vystihuje tagline: "More monsterous than the monsters he created!". Victor se nerozpakuje useknout hlavu srpem, zabit a znasilnit zenu. Nutno dodat, ze znasilneni bylo dodano az na zaver nataceni, pro americke publikum a to i pres protesty Cushinga a Fishera, kteri spravne citili, ze cela ta nesmyslna scena posouva Frankensteinuv charakter nekam uplne jinam. V britske verzi filmu znasilnovaci scena chybi. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Nezdá se mi, že jde o nejslabší kousek této série. Podle mého názoru se dokonce jedná o jeden z těch lepších filmů o baronu Frankensteinovi. Dialogy jsou vymazlenější a má to poutavý příběh. Největším up-gradem však dosáhl samotný Frankenstein v podání znamenitého Petera Cushinga, který se tu stává už typickým hajzlem. Neváhá pro svou práci vydírat, znásilňovat a vraždit. Celé mi to přišlo napínavější, od začátku se pořád něco děje, až to po 100 minutách ukončí typické destrukční finále. Fisher klasicky odvedl dobrou práci, bavilo mě to a ani hodiny jsem tentokrát nehlídal. Spokojenost. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vše začíná uřízlou hlavou... Temná noc, mlha se neklidně povaluje při zemi a zlo číhá kdesi ve stínech. Cynický, ďábelský, arogantní P.Cushing má plán a kvůli jeho naplnění jde i přes mrtvoly (doslova). A když se v černé perelíně naklání ke spícímu strážnému, připomíná více krvežíznivého upíra, než barona Frankensteina... Hammerovka s přiměřeně naturalistickými záběry, kde je řezání a vrtání hlavy mimo kameru působivější a mrazivější než přímé záběry. Závěr se mění v osobní drama s touhou po pomstě. Po všech stranách vydařený snímek, ve kterém funguje vše - atmosféra sklepní laboratoře, blázince i krajiny v mlze, kamera, hudba a v neposlední řadě herecké výkony. Jeden z nejlepších Frankensteinů proslulého anglického studia - alespoň pro mne. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Tak toto už je príliš. Frankenstein Must Be Destroyed nemá nič spoločné s novelou Mary Shelleyovej. Celá mytológia okolo Frankensteina je redukovaná na výmenu mozgov. A na rozdiel od predošlého dielu po nudnej prvej hodine filmu neprichádza zaujímavá zápletka, len bolestivé dokonanie ďalšej povinnosti hororového fanúšika. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

U předchozích dílů (vyjma nepovedeného Frankenstejnova zla) bylo vždy aspoň něco originálního, ale tento se sterilně drží zavedených šablon, které už nikoho nemohou překvapit ani pořádně bavit. Peter Cushing coby doktor Frankenstein je najednou úplně jiný než v předchozím díle, což je trochu matoucí. Zde je zápornější a já ho vždy viděl spíš jako nepochopeného snílka než vyloženého padoucha. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Frankenstein popáté a tentokrát úplně jinak... Zcela ignoruje předešlé díly a ani se nesnaží o vytvoření mostra, ale transplantuje mozek jednoho vědce jinému... Nemůžu říct, že by mě příběh nebavil, to opravdu ne, atmosféra byla klasicky hammerovská, rozuměj výborná, ale trochu mě rozhodila proměna samotného barona Frankensteina... Z lehce šíleného vědce se stal naprostým parchantem... Vydírá, vraždí a dokonce i znásilňuje ženy... A to mi přišlo už dost zbytečné, do filmu a k samotné postavě se znásilňování žen absolutně nehodí... Ale i přes tuto výtku, se jedná o hodně dobrý film, který musím rozhodně doporučit... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejlepší z dílů natočených v šedesátých letech, protože na rozdíl od ostatních z této řady má hned od počátku výbornou atmosféru. Určitě se nebudete bát operátora Frankensteina, ale lekačky jsou tu slušné. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. Zvláštní. Jakkoli mi tento charakter Victora Frankensteina přijde nejlepší - a že tady je skutečně padouch par excellence -, film samotný už zdaleka tak dobrý není. V podstatě jde o tuctovou vyprávěnku o zločinci a jeho obětech, ať už těch vydíraných, nebo více či méně náhodných, která je ozvláštněná motivem lékařské znalosti výměny mozků (a snahou získat recept na uchovávání mozků i bez těla). Jednotlivé krutosti jsou příjemné, ono tolik popisované znásilnění, se odbude pohledem na obličej ženy v křeči, a jedním z dalších kladů tohoto snímku je vedle podmanivé atmosféry ještě Veronica Carlsonová, překrásná a vyvinutá Frankensteinova oběť. Daleko horší je slaboučký děj, nelogické díry ve scénáři, naprosto zbytečné postavy policistů (a zvlášť ta jako-že-komická figura inspektora), které se po dvou třetinách filmu prostě přestanou objevovat, a hlavně skutečnost, že kromě barona Frankensteina (jako vždy skvělého Petera Cushinga) se bez výjimky všechny postavy chovají jako idioti. Bez výjimky. A to nekonečně rozčiluje. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

V tomto díle je Cushingův Victor Frankenstein nejhorším padouchem ze všech - vyhrožuje, vydírá, vraždí, znásilňuje ... Celý film je poznamenán zbytečnou délkou. 1 hodina a 40 minut by nevadila u takových děl jako Curse nebo Revenge of Frankenstein, ale zde by stačilo o půl hodiny méně. Děj je dobrý a napínavý až v závěru, ale celá první hodina a čtvrt je taková nijaká. Z prvních pěti dílů hammerovské série, které jsem zatím viděl, je tento rozhodně nejslabší. Ale výborně jsem se pobavil hned na začátku při scéně, kdy si Victor sundává tu masku. Takhle mě ještě žádný Hammer horror nerozesmál :-) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vystrihnúť tak 15 - 20 min zbytočných kecov, film by mal lepší spád. No chýba mu tu aj tá povestná hammerovská, hororovo - rozprávková atmosféra, z toho sú tu len náznaky. A aj barón Frankenstein vymenil kabát. Takže rozhodne nič výnimočné a povedal by som, že je to jeden z tých najslabších snímkov od Hammeru, čo som videl. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tu je už doktor Frankenstein rýdza Sviňa. Podvádza, vraždí ale aj vyhrozuje, vydiera ale aj znásilnuje. A práve takto si predstavujem záporného hrdinu. Cushing sa svojej role chopil ukážkovo ale u neho to je normálne, že hra presvedčivo. Hudba bola vynikajúca a tomuto filmu dotvárala mrazivejsiu atmosféru. Len zadrhel vidím v príbehu, bol taký bizarno nedomysleno nezmyselný. A aj preto filmu chýba napätie. Lebo príbeh nemá čím vystrašiť, keď je taký bizarný ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Zcela a naprosto souhlasím s podtitulem. Autoři asi ani netušili, jak jest trefný. Též považuji za kosmickou ironii, že tento s přehledem nejzbytečnější (tentokráte to bylo i nudné, ne jen pitomé, proto 1 hvězda, kterážto jest jen a pouze za těch posl. 5min.) díl už tak vcelku zbytečné série, je nejdelší. Tuto stopáž by si nejvíce zasloužila 2. Přiblbá směska Jacka Rozparovače s Jekyllem a Hydem. Byl jsem zvědav na onu zde i jinde toliko propíranou znásilňovací scénu, ale jestli to bylo to povalení na postel a lehce strhnutý vršek šatů, tak jsem zřejmě onu tak nehorázně nafouklou a kontroverzní verzi neviděl, i když vím, že je to ona. V každém př. už v té době, to nebylo nic, kolem čeho by se muselo dělati takové halooo. Místo, aby se Cushing spíše styděl za tuto ságu a omluvil se nám všem, tak se v podstatě za nic omlouval V. Carlsonové, která stála se svými účesy, šaty, převážně laděné do tmavošeříkové a velmi smyslnými ducpartiemi, za to.  Aspoň toto pobavilo, když už nic. Zatím se mi to tedy jeví tak, že mohu rozhodně doporučiti jen 2 a možná i 4. Přítomnost budoucího otce Kary Zor-El, zajímavé. Posl. díl asi bude už totální výplach (kladné je již nyní na něm to, že je opravdu poslední) ale když už jsem to začal, tak to taky dokončím. P. s. feministky by tohoto konkrétního Frankensteina s velkou pravděpodobností, roztrhali zaživa. V tomto př. bych se jim ovšem vůbec, nedivil. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Je to taková vcelku plytká exploatace původního nápadu Mary Shelleyové, ale má své mírně zašlé kouzlo. Hezké kostýmy, šerosvitná atmosféra. Dr.Frankenstein je zde ovšem fanatik neštítící se zločinu, nikoliv faustovský typ originálu. K pousmání provokuje zasazení děje někam do Rakouska-Uherska (aspoň policejní uniformy tuto inspiraci nezapřou), což podporuje zmínka o tom, že Frankenstein je z Čech (tedy krajan). Slabé 3 *. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velkou slabinou je i samotné monstrum, které prostě vypadá jen jako člověk s nepěknou řeznou ránou na hlavě, což je jizva po mozkové operaci. Jsou zde nepěkné scény, které si můžete i zapamatovat a na svou dobu se nejedná o špatné triky, ale nic převratného nečekejte ani v tomto smyslu. Snímek tak legendě nic nepřidává, jediná legenda, která se předvádí v dobrém světle, je Peter Cushing. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi frankensteinovsky film, ktory sa drzi sablony ajede presne podla nej. originalita scenarov nikdy nebola silnou strankou tychto hammerovskych filmov, Terence Fisher je tu len za rutinera. Peter Cushing je tu stale pritomny, ale znamejsich hercov je zufalo malo a zaujimavostou je ze znasilnenie bolo dodatocne pridane pre US publikum, europska - britska verzia - bola bez. 64 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Mozek byl vždycky ožehavým tématem lékařské fylozofie. Proto se do tohoto oboru pustil i baron Frankenstein se svým monstrem bez mozku. Použil ke svému krytí penzion krásné Anny a jejího snoubence Karla, který mu s radostí začne pomáhat, když zjistí, kdo opravdu je.... 80% ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Film jsem načal v dětství (v Anglii), po děsivých prvních scénách byla telka vypnuta a já musel do hajan. To utrpení! Ta frustrace! Ten vztek! Teď, po třiceti letech, jsem se k tomu konečně dostal a vysněný snímek zhlédl. Ehm. Neměl jsem to dělat, jadna iluze mohla být zachována. Tak sestupnou tendenci v jediném dílku člověk jen tak nevidí; od slušného začátku k naprostému hnoji na závěr. Well well, asi bych měl svůj vztah k Hammer Horrors přece jen přehodnotit. ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Frankenstein bývá v jeho filmech často větším monstrem než jeho výtvory, ale tentokrát neplánuje oživovat mrtvé. Sexuální scény ve filmech často nemají hluboký smysl (a možná ani zde za tím ani původně nebyla žádná myšlenka kromě prosté touhy mít sexuální scénu ve filmu), ale scéna smysl má a dovršuje Frankensteinovu transformaci z vědce zkoumajícího zakázané oblasti na člověka, který (v důsledku neustálého útěku) nyní sleduje pouze své vlastní zájmy a nezastaví se před ničím. A jelikož se Peter Cushing s tímto vývojem dobře herecky ztotožnil, sérii to jenom prospělo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pátý díl Frankensteina je asi nejslabší. Vrací se ke druhému dílu - Frankenstien chce transplantovat mozek svého bývalého kolegy a vydíráním si vynutí asistenci mladého lékaře, přičemž tenhle jednoduchý příběh natáhne skoro na hodinu a tři čtvrtě. Celé se to táhne a dalo by se říct že až závěr s pár vraždami a ohnivým finálem za něco stojí. A navíc Frankenstein je zde za pořádného hajzla, neváhá vraždit, znásilňovat a vůbec se mi tahle proměna nelíbila. Slabota - 50%. V nulové konkurenci horor roku 1969. ()

Reklama

Reklama