Reklama

Reklama

Doktrína šoku

(festivalový název)
  • Velká Británie The Shock Doctrine

Obsahy(1)

Friedmanova teze, že jen krize vyvolává skutečnou změnu, je podle Naomi Kleinové ideologickým podkladem neoliberální svaté trojice - privatizace, deregulace a snižování sociálních výdajů - vůči níž se vymezuje také ve filmu natočeném podle její knihy o vzestupu katastrofického kapitalismu. (MFDF Ji.hlava)

Recenze (11)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Strach je najlepšia zbraň na ovládanie ľudí. Toto je zrejme najlepší dokument venovaný prevratom v rôznych krajinách za pomoci ekonomickej krízy a následného nastolenia vojenskej diktatúry, vedeného rôznymi predstaviteľmi U.S., aký som doposiaľ videl. Netvrdím, že verím všetkému čo v ňom zaznie, netvrdím, že účelovo nemanipuluje s divákom, avšak faktom ostáva, že každý z takýchto snímkov smeruje k zámeru tvorcov. Ja osobne som sa dozvedel mnoho. O prevrate v Chile, Argentíne som vedel. O tom, že sa niečo obdobné odohralo pod hlavou Margaret Thatcherovej v Británii, či Borisa Jeľcina v Rusku, na čom mal podiel i Gorbačov, to som netušil. Záver je už klasickým spúšťaním opony, kedy sa tvorcovia venujú dôvodom invázie a následnej okupácii v Afganistane, či boju proti terorizmu. Taktiež sa okrajovo spomína naša študentská revolúcia z 89´v Československu, ktorá bola taktiež spúšťačom množstva privatizačných krokov. Tento dokument by mali povinne odvysielať všetky kanály v Česku i na Slovensku, aby videli, za koho pred 27 rokmi štrngali kľúčmi. Keď si totiž človek pospája súvislosti, ostane mu zle nie len z Kňažka, či mnohých hercov vtedajšej doby, samotného Mečiara, rozpredávajúceho 3/4 republiky, ale i jeho nástupcu z východu jazdiaceho na bicykli, ktorý pokračoval v nastolenom trende. Je mi jasné, že je náročné zvoliť správnu orientáciu štátu, no som si istý, že ňou nie je samostatná cesta formou kapitalizmu či socializmu, ale niečo medzi tým. Výborný dokument! ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument vytvořený na základě stejnojmenné knihy Naomi Klein. Na názorných příkladech, včetně archivních záběrů, je rovněž ukázáno, jak je tzv. šoková doktrína uplatňována v praxi. A kdo, jaké politické a ekonomické směry, ji v dnešní době prosazují. Že za touto genocidní doktrínou zůstávají pouze tisíce mrtvých, chaos, hrůza a neštěstí, není ani nutné uvádět. ()

ybuko 

všechny recenze uživatele

Dokument natoceny v produkci britskeho verejnopravniho Channelu 4 podle stejnojmene knihy novinarky, aktivistky a intelektualky Naomi Klein. "Sokova doktrina" v tomto pripade znamena, ze pokud chce nekdo neco anebo nekoho zmenit, bude se mu to darit snaze, pokud vyuzije okamziku, kdy bude jedinec anebo skupina lidi zmatena, dezorientovana, v soku. Tato technika se da pouzit nejen na jednotlivce, ale i cele narody, ktere jsou po prirodnich, valecnych a jinych katastrofach obzvlastne snadno manipulovatelne a preprogramovatelne. V takovou chvili je mnohem snadnejsi provadet nepopularni ekonomicke zmeny, nebo prijimat zakony potlacujici lidska prava. Mnohe staty a spolecnosti tak dokazou kazdou krizi a valku velmi dobre vyuzit a vydelat na ni. Naomi Klein je tu kriticka vuci Miltonu Friedmanovi a jeho pokracovatelum a teoriim, podle nichz by stat mel prestat plnit mnohe sve socialni funkce (doprava, skolstvi) a nechat je na pospas volnemu trhu, a take vuci jeho vyuzivani prave zminenych ekonomickych sokovych terapii. Autorka knihy nebyla s vyslednou podobou dokumentu prilis spokojena a distancovala se od nej (nikoliv vsak kvuli obsahu, ale zvolene forme - pred manipulativnim hlasem vypravece doplnenym archivnimi ilustracemi a jeji prednaskou by pry dala prednost mozaice rozhovoru s ruznymi lidmi). Kdo chce vedet vic, necht sahne i po knize. Dokument je jeji zjednodusenou a zkracenou verzi. ()

phamphi 

všechny recenze uživatele

Sečteno podtrženo, za všechno zlo může Milton Friedman a Chicago Boys. Vloupali se do většiny světových událostí a všechno tam zprivatizovali. Ne ale vážně. Film učinkuje skrze správně poskládané obrázky a fakta jsou vybrána tak, aby hezky zapadala do šokové pohádky Naomi Klein. Rád bych věřil, že kniha je o něco lepší. ()

Tuniak DF 

všechny recenze uživatele

(ArtfilmFest2010) Velmi silný dokumentáry film, o tom ,ako sa dajú zneužiť, ovládnuť ale najprv vystrašiť ľudí. Dokument aj mňa dosť vystrašil, niektoré momenty skutočne desili (ak to naozaj takto te, tak sa môžeme báť všetci). Každopádne, o to dokumentu presne šlo... ()

pierre9 

všechny recenze uživatele

Veľmi pôsobivé, i keď trochu plávajúce po povrchu. Možno práve počtom tém, ktoré by so zaslúžili širší priestor. Určite však stojí za pozretie. (Artfilm Fest 2010) ()

Schneeman 

všechny recenze uživatele

Chudák Milton Friedman... Liberál, který zastával myšlenky Laissez faire a ochrany občanských svobod jednotlivců, vykreslen jako despota... Původní kniha je doufám jiná, než tento "výcuc". (* za vizuální zpracování). ()

Reklama

Reklama