Reklama

Reklama

Země kůlů

  • USA Stake Land (více)
Trailer 1

Amerika, v minulosti vzkvétající země plná nadějí, je nyní uvalena do temnoty. Hospodářství se zcela zhroutilo, města jsou vyrabována a zemí se šíří chaos. Z tohoto popela kdysi vzkvétající země nyní povstal nový druh, upíři. V této temné době žije Martin, lovec upírů, který se snaží za každou cenu dostat na sever země do bezpečí. (PetriK12)

(více)

Recenze (374)

POMO 

všechny recenze uživatele

Po agresívnom úvode, evokujúcom ďalší z radu béčkových zombie masakrov, sa zo Stake Land postupne vyklube putovnícka dráma osamelých duší po postapokalyptickom svete, v ktorom niektorí ľudia nie sú o nič lepší než obávaní "upíri" (nenapísal som niečo podobné o The Road?). Dobre vybraní herci dávajú postávám reálne rozmery, film neobsahuje žiadne lacné klišé ani neservíruje samoúčelné násilie a krv, a je sprevádzaný kvalitnou hudbou v podobe smutných klavírových či sláčikových motívov, ktoré dotvárajú tiaživú atmosféru beznádeje. Napokon tak ide o úplne iný, o triedu lepšie zrežírovaný a “žánrovo vyšší” film, než by ste čakali. Štyry hviezdy dávam v rámci nízkorozpočtoviek. Keby šlo o 100-milionové áčko s Willom Smithom, vyžadoval by som sofistikovanejší scenár a zostal pri troch hviezdach. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Upíři, zfanatizované kudlanky, upíří zfanatizované kudlanky a všichni děsně žerou nepostižené sapientní Homouše. Další zdařilá chuťovka, predikující, že se globálního oteplování, Íránu a Mayského kalendáře rozhodně bát nemusíme, protože dojedem na Drákuloviny a Vatikánský firemní manuál. I za drobky ze stolu megalomanských židovských producentů se dá zmáknout naprosto dokonalý "cestovní film", který s přehledem spláchne do hajzlu všechny ty předražené Bayovské vize, že nám jednou pustí žilou nejbližší vrakoviště a jedinou obrannou baštou bude Transka LaBlaf a Bárbie Lišková! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptická atmosféra skvělá, vzhled upírů skvělý. Nedivím se, že byla Stake Land úspěšná na festivalech, ale bacha na očekávání. Sice tam párkrát někdo někoho akčně zabije, ale označení "akční horor" bych nepoužil ani náhodou. Mnohem blíž to má třeba k The Road. Je to takový sled scén bez výraznější gradace a ucelenějšího děje. Ještě štěstí, že se filmu podařilo vyvolat ve mně zájem o postavy (takže když se jim pak případně něco nepěkného stalo, bylo mi jich líto), jinak by jej šlo snadno odstřelit. A nepochybuju, že tak spousta diváků učiní. Budu dnes hodný a dám čtyři hvězdy, ale je to jen tak tak ... Horror movie of the year ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nečakane solídne upírske postapo road-movie. Akcie je tak akurát, depresia s nádejou namiešaná bezchybne, gore parádne. Postavy o sebe vôbec nič nepovedia (zjavný autorský zámer) a predsa vzťahy fungujú a straty bolia. Hudba tomu dáva skvelú atmosféru. Na nezávislú produkciu za pár dolárov s poloamatérskymi hercami skoro zázračný výsledok. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Na velkom platne, paradoxne aj pri svojom minimalizme, je ta bezutesne depresivna atmosfera beznadeje navykovo pohlcujuca (v obrazovej i zvukovo-hudobnej zlozke). Akcia tiez ziskava na prehladnosti a mozny negativny efekt " iba recyklacia vsetkeho, co ste doteraz mohli vidiet v danom zanri" je zatlaceny do uzadia. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Vynikajicí. To, co na mě nefungovalo v The Road, tak tady mě válcovalo bez jediného klopýtnutí. Atmosférické, bez zbytečných keců a CGI. A hlavně fungují vztahy mezi postavami a to spolu skoro nemusí mluvit. Americký horor roku (zatím). Jo a Jeff Grace a jeho hudba zase válcují, ten chlápek je talent ()

Fr 

všechny recenze uživatele

JEDEME UŽ PŘÍLIŠ DLOUHO. NEVÍME CO SE NACHÁZÍ PŘED NÁMI, ALE VŠECHNO JE LEPŠÍ NEŽ TO, CO ZŮSTALO ZA NÁMI. SNAŽÍM SE O TOM PŘESVĚDČIT SÁM SEBE. ALE KDYŽ ZAVŘU OČI...... /// Kouzelný putování po ,,vybrabčený“ zemi s Mistrem, který je muž činu a jeho česnekovej olej má říz. TOHLE MĚ BAVÍ! Drsnej chlápek co toho moc nenamluví, ale libuje si, když přichází čas lovu. SMRT, KTERÁ MÁ ZUBY. Můžou zombíci ještě něčím překvapit? Oni možná ne, ale jméno režiséra si budu pamatovat. Výborný prostředí, super atmosféra, žádná zkurvená roztřesená kamera nebo debilní tma. Rozumnej film o zombie vampírech, apokalypse a touze přežít. Že to není možný? Dlouho mě nepobavil takhle dokonalej mix optimismu a pesimismu. Slovy Mistra (jinýho): ,,Tak tohle jsem opravdu nečekal“. Neznámé osazenstvo a takováhle paráda! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevěřím v monstra pod postelí. 2.) Vždycky jsem si přál zamáčknout zombíkovi víka. 3.) Pochopím, proč všichni chtějí do Kanady. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ ** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jeff Grace: 1. Main Title [1:31] ,2. Lockdown Town [2:35] ,3. Orphans [1:32] ,4. Barn Attack [1:21] ,5. Sister Agatha [2:09] ,6. The Brotherhood [4:56] ,7. Nothing Out There [1:56] ,8. Belle and the New Family [1:45] ,9. Scamp [1:20] ,10. Willie [1:29] ,11. Jebediah Done In [2:41] ,12. Leaving Strivington [2:39] ,13. Moving North [2:09] ,14. Alarm Trigger [2:14] ,15. Sister Is Gone [1:50] ,16. Thinking Vamp [1:20] ,17. Not Your Daddy [1:28] ,18. Taken [1:56] ,19. Showdown [1:29] ,20. Goodbye Belle [1:39] ,21. A World With No Vamps [0:56] ,22. Martin and Peggy [1:26] ,23. A New Life [1:04] ,24. New Eden [1:29] ,25. Strivington Band [2:16] ,26. Training [0:43], ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Teda... nečakal som, že to bude taká pecka. Po 30 Days of Night je to podľa môjho názoru najlepšia novodobá upírina, a aj taký Daybreakers, ktorý ináč považujem za veľmi kvalitný horor, je oproti tomuto slabota. Čo sa týka samotného výzoru upírov, tak tu sa hodí prívlastok "stopercentná dokonalosť". Aj ja som vycítil veľkú podobnosť s The Road, príp. 28 Days Later, a táto kombinácia sa mi páčila. Dvaja hlavní hrdinovia putujú z miesta A do miesta B, občas k nim niekto pribudne, občas žiaľ odbudne. Samozrejme nesmiem zabudnúť na výbornú atmosféru (zdevastovaná krajina, všade naokolo spálené či obesené mŕtvoly), trefnú melancholickú hudbu, sympatických hercov, množstvo krvi a pekných súbojov. Tešil som sa na každý západ slnka! ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

"Země stejků" je příklad úpírského béčka se vším dobrým i špatným. A nebýt jedné mluvící násavky, šel bych o bod výš. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Upíri sú nuda. Strašná. Ale fakt že strašná. Aspoň pre mňa určite. Stake Land sa však relatívne vydarilo. Najviac tomu dal mentor v podaní Nicka Damiciho, ktorý si následne zahral vo vydarenom horore Late Phases. Na Stake Land je okrem Damiciho najosviežujúcejšie to, že sa na upírsku post-apokalypsu pozerá vcelku zaujímavo, pútavo a originálne, formou melanchólie a každodennej prítomnosti skepsy, dezilúzie atď. Potešilo ma tiež to, že upíri sú spracovaní skôr na spôsob zombies, čo mi vyhovuje, keďže zombies sa mi v hororoch predsa len páčia o dosť viac, ako upíri (hoci aj okolo nich je plno filmového klišé). ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Když je "Stake Land" vzývaný jako nejlepší původní americký horor svého roku, neříká to moc o filmu samotném, jako spíš o tristním stavu žánru. Podobně také zkazky o tom, že se jedná o mix upírského hororu, postapokalypsy, "Cesty" Cormaca McCarthyho a westernu, jsou spíš bezmyšlenkovitým papouškováním lákavých PR floskulí než kriticky podloženým popisem. Všechny jmenované elementy sice lze ve snímku najít, ale paradoxně to jsou právě ambice a kvality, co filmu podkopává nohy. "Stake Land" působí dojmem, že tvůrci chtěli natočit film, který by v základu byl laciné postapokalyptické béčko, ale s tím, že se místo na akci soustředí na atmosféru. Už jim ale nedošlo, že když odeberou přímočaré atrakce, musejí o to větší pozornost věnovat konstrukci světa. Rozpor "Stake Landu" lze ilustrovat na dvou protipólech: Na jedné straně vezměme jako vzor "Cyborg" Alberta Pyuna, kde postapokalypsa slouží jako působivá kulisa k akční řežbě podložené poctivým brakovým příběhem. Divák vidí pouze útržky světa, ale nevadí mu to, protože vše spojuje akce a scénář s klasickým vývojem. Proti tomu stojí knižní i filmová "Cesta", která příznačně tomu, že neobsahuje spektakulární akci, se soustředí na vykreslení světa. Pro McCarthyho vizi je zásadní, že publiku neustále ukazuje každodennost postav, zatímco v "Cyborgovi" zase nikoho nenapadne řešit otázky jako, kde postavy shání obživu či jak vlastně celý svět funguje. "Stake Land" by chtěl mít emocionální dopad "Cesty" na scenáristickém půdorysu "Cyborga". Jeho svět nahlížený v epizodních sekvencích troskotá, protože je vidět, že není kauzálně a logicky podložený (odkud hrdinové berou pohonné hmoty, proč je nikdy nevidíme shánět potraviny, co je vede k pomáhání druhým, proč jim sekta nesebere věci). "Šílený Max 2" je jeden z mála filmů, který dokáže stát přesně mezi popsanými póly, protože se věnuje fungování postapokalyptické společnosti na tomto základě staví akci. "Stake Land" přináší o to větší zklamání, když se zohlední množství nosných motivů, které jsou ale ve filmu pouze nadhozeny a zpravidla zadupány schematickým rozvedením. Jako indie žánrovka za pár peněz je to sice úctyhodný a v řadě ohledů výjimečný počin, ale nelze se ubránit pocitu, že s trochou více důslednosti mohlo vzniknout fenomenální dílo. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Hrozný!! Teda takhle nasranej na nějakou novinku jsem nebyl ani nepamatuju!! Jako mě osobně nevadí vykrádání, remakování, opakování klišé atd. Ale co je moc, to je moc i na mě. A tady tohle je opravdu příliš!!! Pomalej utahanej děj o ničem. Postavy nesympatický, nezajímavý a otřesně zahraný. Akční scény hrozný, trapný, špatná choreografie a je jich málo. Přemrštěná stopáž, která mě úplně týrala nudou. Film se ubírá od ničeho nikam. Jeho trapná klišovitost, všechno zde už 100 x bylo, prostě nééé!! Takhle NE!!! To že někdo zaměnil "zombáky a nakažený" za upíry je snad ještě větší výsměch postapokalyptickým akčním dramatům než celej trapnej zbytek filmu... Tohle teda mi fakt nesedlo, je to kravina, nemá to žádnou hodnotu, v ničem!! Maximálně v maskách upírů ... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Pomalé a klidné tempo prokládané zábavnou akcí, temnou atmosférou a uvěřitelným dějem. Dobře zvládnutý film, a můžu říct že za posledních deset let jsem o upírech neviděl žádný lepší, a ani dobrý film. Na to, že stál 4 miliony, herci ani režisér nejsou známí ani přeplácení, tak byli schopní to nepodělat a dovést do zdárného konce. Dobré triky a správně šílení fanatici, zvládnuté hraní, bez přehnaného násilí, ale přesto syrové. Kurva dobře využitý čtyři miliony. Áčkové produkce by se zde měly učit. Tak moc se mi to líbilo, že bych jim klidně poslal peníze za podívání, protože tito tvůrci by je investovali moc dobře a nevyhodili by je oknem jak Hollywood na nějakou blbost... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Vykrádačka různých postapokalyptických thrillerů, nejvíc pak 28 dnů poté a Cesty. Sice tu máme místo zombie nákazy nějakou upíří epidemii, ale "příběh" zůstává pořád stejný. Někde v bezpečí přečkat noc, možná pochytat pár hnusných krvesajů a přes den se posunout o kus dál. Taky tu samozřejmě zazní myšlenka, kdo je vlastně horší svině. Jestli upiři, nemyslící stroje ženoucí se pouze za potravou, nebo prachprostí lidé. Jenže režisér Mickle není Romero nebo Boyle, nedisponoval velkým budgetem, a tak se tu drtivou stopáž snímku hlavně chodí, mluví a občas nahodí ztrápený výraz ve tváři. Body k dobru jsou určitě masky a to, že Myersova neteř Danielle Harris dostane, co si právem zaslouží. Nejlepšími momenty zůstávají "výsadek" z helikoptéry a úvodní desetiminutovka. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Smrdí to nudou, bohužel. Žánrově přitažlivé téma, které je rozprcané do road movie v postapokalyptickém světě, nic víc než ta nejlepší nuda z The Road a pár "akčních" scén, které prokládají hluché místa v lese. Les je vlastně primární lokace natáčení tohoto filmu a tak z již slibovaného apokalyptického prostředí uvidíme jen rozbořené osamělé baráky, což je zklamání. Nízkorozpočtovost filmu se přitom dala tak snadno zamaskovat například delším pobytem hlavních hrdinů v jednotlivých městech, bohužel, les a jeho útrapy vítězí. 60% ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně depresivní atmosféra odumírajícího světa se zatraceně rychlými upíry (mně tedy přišli spíš jako zombíci), klasická skladba přeživších - ti hodní a ti zmetci, co i z téhle mizérie chtějí vytěžit co nejvíc pro sebe (chce se mi vždycky křičet, že tomu nevěřím, že zbylí lidé by se tak určitě nechovali!) a zajímavé hlavní postavy. Mně to ke štěstí docela stačí. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

STAKE LAND je výborná zábava a jako bonus obsahuje prvky WALKING DEAD, ZOMBIELAND, nebo ZEMĚ MRTVÝCH. Nevadilo by mi, kdyby byl STAKE LAND seriál. Hlavní představitelé jsou skvělý, upíři rychlý, těžko jdou zabít a jsou daleko agresivnější než v 30 DNÍ DLOUHÁ NOC. Působivé masky, temná atmosféra a skvělý scénář. ()

Související novinky

Kariérní posun pro režiséra Země kůlů

Kariérní posun pro režiséra Země kůlů

25.01.2015

Jim Mickle si dlouhodobě buduje pověst kvalitního žánrového režiséra atmosférických nízkorozpočtových filmů. Země kůlů, We Are What We Are a naposledy jižanská noirová kriminálka Cold In July ho… (více)

Reklama

Reklama