Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Dalibora Jandy (S05E10)

(epizoda)

Obsahy(1)

Držitel tří Zlatých slavíků z 80. let, kdy složil a zpíval i svou nejznámější píseň Hurikán, se musel vyrovnat s tím, že jeho syn dobrovolně odešel ze života. Zažil obrovskou slávu, prodal přes dva miliony desek, třikrát vyhrál Zlatého slavíka a dívky po něm šílely. Zaujal svým zjevem, ale především chraplavým hlasem a písničkami o lásce. Všechnu slávu i peníze by ale vyměnil za život svého syna Dalibora, který před pár lety ve svých 21 letech spáchal sebevraždu skokem z pražského Nuselského mostu. Dodnes přes ten most není schopen jet. Dalibor Janda se vyučil strojním zámečníkem a žil v Hranicích na Moravě, kde občas hrál s kapelou Aragon po zábavách. Když mu bylo 24 let, odjel do Prahy s představou, že se proslaví jako muzikant. To se mu příliš nedařilo, ale oženil se a v roce 1981 se mu narodil syn, k němu později přibyla dcera.
Dalibor postupně získával kontakty a zkušenosti a v roce 1983 založil kapelu Prototyp, s kterou slavil na Děčínské kotvě úspěch s písničkou Jahodový koktejl a vydal ji jako první singl. Ve třiceti letech se mu splnil sen. Byl stále známější, vydával desky. Stal se třikrát Zlatým slavíkem a jeho písně Hurikán či Kde jsi se staly hity pop music 80. let. Po roce 1989, kdy zpěváci normalizační éry ustoupili na chvíli do pozadí, skončilo i slavné období Dalibora Jandy. Na rozdíl od mnoha jiných se Janda už na výsluní nevrátil. A jednoho únorového dne roku 2003 mu zavolala zhroucená manželka, že se právě od policie dozvěděla, že jejich syn spáchal sebevraždu. Celá rodina se s tím dodnes vyrovnává. Přemýšlejí, proč k tomu došlo a jestli mohli Daliborovi mladšímu nějak pomoci. Ve smíření s osudem Daliborovi a jeho ženě pomohl čas a jejich radostí je dcera Jiřina (20 let). Maturovala na obchodní akademii, ale věnuje se hře na kytaru, zpívá a skládá písničky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dalibor Janda je určitě svým způsobem kontroverzní postava. Za komunistů se měl velmi dobře, byl oblíbeným zpěvákem, rozhodně nešel proti proudu a byl za to i odměněn. Po roce 1990 si to ale vše vyžral a mě se zdá, že dost neprávem, protože si nikdy nehrál na žádného disidenta, ale také ani na přisluhovače režimu, když nepočítáme, že by se do této definice svým způsobem dalo zařadit 90 procent obyvatelstva. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Téma 7/10/// +hudba Dalibora Jandy -nic zásadního mi nevadilo/// Docela dobrá 13tá komnata. O Daliboru Jandovi už jsem dlouho neslyšel a tak bylo dobré si připomenou jeho písničky i jeho celkem pohodový život až do jedné nešťastné události. Nejvíc asi opravdu zamrzí nepřejícnost kolegů z branže./// Celkem 75%/// ()

Reklama

Nique 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že bulvární plátky téměř nesleduji, nevěděla jsem vůbec nic o sebevraždě syna Dalibora Jandy. Doufala jsem tedy, že se něco dozvím z tohoto krátkého dokumentu. Spíše se ale jednalo o krátký medailon bývalého populárního zpěváka. Chápu, že rozpitvávání tragédie by bylo pro rodinu velmi bolestné, ale přece jsem jen čekala, že se dovím něco víc o té avizované 13. komnatě. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Morový rány Dalibora Jandy.. jeden z mála dílů cyklu 13. komnat, který má své opodstatnění. Šílený vzrůst popularity v 80.letech, náhlá ztráta syna, ústup ze slávy, nepřejícnost kolegů.. Leckdy totiž tento volný publicistický seriál selhává už u své dramaturgie a pohled na danou osobnost, která trousí prázdná životní moudra, je pak velmi rozpačitý. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama