Reklama

Reklama

The Gorgon

Trailer 2

Obsahy(1)

Hammer Film Productions (cca 1950 – 1970) dali v tomto „gotickém hororu“ dohromady tehdejší filmové hvězdy Petera Cushinga a Christophera Lee s režisérem Terencem Fisherem.

Děj se odehrává v osamocené, blíže neurčené vesničce. (Podle přileb a uniforem místních strážců pořádku je to nejspíše někde v Prusku.) Příběh filmu začíná smrtí modelky a milenky mladého malíře Heitze, která je v lese nalezena zkamenělá. Místní lékař, Dr. Namaroff (Peter Cushing), se snaží - v této fázi filmu celkem nepochopitelně - vše zaretušovat a přesvědčuje úřady, že na vině je její milenec. Ten je zakrátko nalezen v lese oběšený. Profesor Heitz (Michael Goodliffe) přijíždí, aby záhadě přišel na kloub a svého syna očistil. Jeho krátké pátrání končí opět smrtí – a jak jinak než petrifikací... Ještě než se změní v kámen, stačí napsat dopis svému druhému synovi, Paulovi, pracujícímu v Lipsku na univerzitě (Richard Pasco). Ten po příjezdu z dopisu vyvodí, že vrahem je Megera, jedna z mýtických starořeckých Gorgon, žijící v zámku nad vesnicí. Po příjezdu Paul potkává Heitzovu asistentku Carlu Hoffman (Barbara Steel), kterou Heitz za ním poslal, aby ho špehovala, což nicméně padouchovi nevyjde, neboť oba mladí lidé se do sebe zamilují. Spletitá situace vyžaduje nutné posily, a na scénu se konečně dostává profesor Meister (Christopher Lee), Paulův šéf z Lipska, který přijíždí Paulovi na pomoc. Což se posléze ukáže jako dobrý nápad, protože jeho geniální mozek si vše spojí dohromady a Meister vydedukuje, kdo je Megera a jakéže to strašné tajemství tutlá Dr. Namaroff. Film pak rychle spěje ke svému nešťastnému konci (orig. unhappy ending).

Zajímavá je konfabulace autorů filmu, kteří mytologickou Megeru nekompromisně zařadili mezi Gorgony – i když chudák nebyla Gorgona, nýbrž Erinye – a její jedinou podobností s Gorgonami je jedovaté klubko hadů namísto vlasů. (tuat)

(více)

Diskuze

reich

reich (hodnocení, recenze)

Tento film se mi líbil, ale udivilo mě, že Christopher Lee, který měl tady hlavní roli se objevil až po nějakých 40 minutách. Tím pádem tady spíš převažuje Peter Cushing, ale to mi nevadí. Dávám pět hvězdiček. Společnost Hammer opět udělala skvělý film. 

majo25

majo25 (hodnocení, recenze)

Tentokrát slabšie prevedenie od Hammerov. Počnúc hereckými dopnkami (fúzy) a končiac smiešnou alebo trápnou maskouGorgóny. Príbeh takisto nestojí za vela, velmi vela hluchých nudných miest. Neprekvapujúci koniec a pár nelogizmov vo filme. Herci štandartne dobrými výkonmi však sami nedokázali pozdvihnut film. Hodnotím za 3*.

Reklama

Reklama