Reklama

Reklama

The Gorgon

Trailer 2

Obsahy(1)

Hammer Film Productions (cca 1950 – 1970) dali v tomto „gotickém hororu“ dohromady tehdejší filmové hvězdy Petera Cushinga a Christophera Lee s režisérem Terencem Fisherem.

Děj se odehrává v osamocené, blíže neurčené vesničce. (Podle přileb a uniforem místních strážců pořádku je to nejspíše někde v Prusku.) Příběh filmu začíná smrtí modelky a milenky mladého malíře Heitze, která je v lese nalezena zkamenělá. Místní lékař, Dr. Namaroff (Peter Cushing), se snaží - v této fázi filmu celkem nepochopitelně - vše zaretušovat a přesvědčuje úřady, že na vině je její milenec. Ten je zakrátko nalezen v lese oběšený. Profesor Heitz (Michael Goodliffe) přijíždí, aby záhadě přišel na kloub a svého syna očistil. Jeho krátké pátrání končí opět smrtí – a jak jinak než petrifikací... Ještě než se změní v kámen, stačí napsat dopis svému druhému synovi, Paulovi, pracujícímu v Lipsku na univerzitě (Richard Pasco). Ten po příjezdu z dopisu vyvodí, že vrahem je Megera, jedna z mýtických starořeckých Gorgon, žijící v zámku nad vesnicí. Po příjezdu Paul potkává Heitzovu asistentku Carlu Hoffman (Barbara Steel), kterou Heitz za ním poslal, aby ho špehovala, což nicméně padouchovi nevyjde, neboť oba mladí lidé se do sebe zamilují. Spletitá situace vyžaduje nutné posily, a na scénu se konečně dostává profesor Meister (Christopher Lee), Paulův šéf z Lipska, který přijíždí Paulovi na pomoc. Což se posléze ukáže jako dobrý nápad, protože jeho geniální mozek si vše spojí dohromady a Meister vydedukuje, kdo je Megera a jakéže to strašné tajemství tutlá Dr. Namaroff. Film pak rychle spěje ke svému nešťastnému konci (orig. unhappy ending).

Zajímavá je konfabulace autorů filmu, kteří mytologickou Megeru nekompromisně zařadili mezi Gorgony – i když chudák nebyla Gorgona, nýbrž Erinye – a její jedinou podobností s Gorgonami je jedovaté klubko hadů namísto vlasů. (tuat)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (35)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ani by som neveril, že sa tak dobre dá skombinovať grécka mytológia a gotický horor. Fisher+Cushing+Lee boli v 60tych rokoch istota a celý film dýcha klasickou atmosférou opustených zámkov, hmly a tajomnej oblohy rozliehajúcej sa nad Nemeckom 19teho storočia. Do toho dosť zaujímavo prenesený príbeh o Gorgone a skvelá hudba. Radosť pozerať a to hlavne na Christophera Leeho, ktorý je fenomenálny a kradne si celý film (škoda len, že má iba takú malú rolu). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na dobu svého vzniku to není špatné, ale přišlo mi, že všechny postavy se tam chovají jako po lobotomii, včetně nejinteligentnějších vědců z celé země. Překvapivě jediný, na koho vábení nefungovalo, byl právě doktor (lil si snad při úplňku vosk do uší, či co?) a jeho poskok, kterému pobývat v blízkosti hradu a útočit na lidi nedělalo problém. Kam se vlastně na závěr poskok vypařil, proč nebyl s doktorem? A co se legendy týče, neměl být pohled přes zrcadlo nebo vodní hladinu spíše jistotou, že vše bude ok? A ne že člověk bude ležet týden v posteli? Nebo to těžké hledání profesorova dopisu a co v něm je, když si o té legendě už cvrlikají vrabci na střeše, to mi také přišlo směšné. Nakonec nejvíc mne pobavily kreace Christophera Leeho, který svou postavu pojal mírně výstředně, až uličnicky, a celé to temné a těžké téma velmi dobře odlehčil. ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. A velmi originální horor od Hammeru, vlastně jeden z nejzajímavějších, co jsem měl v dosavadním nakoukávání filmů této mimořádné britské společnosti možnost vidět. Může za to samozřejmě titulní potvora a její zajímavé přesazení z řecké mytologie (to, že Megera nebyla Gorgona, vůbec ničemu nevadí a je hnidopišství se nad tím pozastavovat) do prostředí "jakési germánské země" (jak ostatně taky bývá dobrým hammerovským zvykem). Nezamrzí ani to, že ona "šokující pointa", co se za tím vším skrývá, je rozklíčovatelné až příliš brzy, přivítal bych trochu víc tajemna. No, nemůžu mít všechno. Proto jsem se zaměřil především na nikdy nekončící hammerovský souboj Cushing vs. Lee (tentokrát - a docela nezvykle - v opačném gardu mezi póly dobra a zla), což je pastva pro oči, protože oba byli géniové a je jich plná obrazovka, takže ostatní včetně Barbary Shelleyové jen přicmrndávají. Závěrečný souboj je pak třešničkou na dortu, který nepokazí ani to, že během průběhu "zkamenění" po pohledu na Megeru je namaskování tak krásné, ale výsledkem není kámen ani nic jej připomínající, ale jakási sádra. Jinak je zde vše, co každý správný hammerovský horor má mít: atmosféru, mlhu, opuštěné rozpadající se sídlo, neopakovatelný vizuál. Proto odpustím i tolik nechtěně zábavnou Megeřinu masku. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě teda moc nezaujal, ale bylo to spíše tím že na film jsem se prostě těšil a to díky zajímavé zápletce a spojením Cushinga a Leem kteří prostě nějak zklamat nedokážou a tihle dva opravdu nezklamaly, hlavně Lee se svým parádním knírem:-) Co mě ještě překvapilo byla fakt parádní atmosféra která se dala krájet. Ale ted to horší a to je hlavně nuda která se vplížila už první půlhodinu filmu, byla fakt úmorná a měl jsem co dělat abych neusnul. Což se sice nepovedlo ale neměl jsem od toho daleko. Hudba taky nic extra a to nemluvím o tragickém konci kterej mi přišel až moc uspěchanej. Jednou a dost. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Další hammerovská klasika, tentokrát situovaná do Německa 19. století. Napětí houstne kolem mýtické Megery, na níž kdokoliv pohlédl, zkameněl. Setkáme se tu se všemi charakteristickými znaky této produkce 60. let. Neohrožený muž, snažící se přijít záhadě na kloub, atraktivní nalíčená žena, pozitivistický vědec, opuštěný hrad, hřbitov atd. Mám tuhletu levnou divadelně-pohádkou dekoraci rád... ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Christopher Lee o snímku prohlásil, že se mohl stát jedním z nezapomenutelných filmů, kdyby však efekty s hady byly reálnější a efektnější. (reich)
  • Barbara Shelleyová, která hraje hrdinku Carlu Hoffmanovou, chtěla hrát rovněž Gorgonu a navrhla, že by si vyrobila paruku, do které by byli vpleteni zelení zahradní hadi, aby to vypadalo více realisticky. Její návrh byl však zamítnut. Když producent Anthony Nelson Keys viděl podobu Gorgony ve finální verzi snímku, řekl Shelleyové, že jí měl poslechnout. Christopher Lee později prohlásil, že jediná věc, která na filmu Gorgona byla špatná, byla Gorgona samotná. (liquido26)

Reklama

Reklama