Reklama

Reklama

Disco a atomová válka

  • Česko Disko a atomová válka (festivalový název) (více)
Estonsko / Finsko, 2009, 80 min

Režie:

Jaak Kilmi

Scénář:

Jaak Kilmi, Kiur Aarma

Hrají:

Kiur Aarma (vypravěč), Jaak Kilmi (vypravěč), Alo Kõrve (vypravěč), Jaan Tootsen (vypravěč), Eduard Toman (vypravěč), Åke Blomqvist (a.z.) (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Sledování finské televize ovlivnilo generaci (sovětských) Estonců, kteří v hravé koláži vzpomínají na dobu, kdy žili v první linii studené války, z jedné strany vychováváni ke komunismu, z druhé bombardováni západní popkulturou, hudbou a televizními seriály. (MFDF Ji.hlava)

Recenze (15)

veere 

všechny recenze uživatele

Vtipně a s nadhledem na studenou válku vedenou nejen vyzbrojováním, ale i kulturou. Také zajímavý návod na zesilovač příjmu vyrobený z teploměru. Estonci kteří měli možnost sledovat jak propagandu komunistické televize i přijímat finské vysílání přeplněné "americkým brakem" s jiným úhlem pohledu, měli jasno. A když vysílali v premiéře nějaký film (třeba Emmanuelle) sjeli se na podívanou všichni příbuzní. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Jeden z režisérů filmu říká: "Zatím je pro mne těžké oddělit fantazii od reality, protože mi dnes ta sovětská realita, na kterou si pamatuji ze své minulosti, zdá se být více pohádková než ta skutečná realita. Mám v hlavě podivnou změť, zmatek. Takže můj film "Disco a atomová válka" je právě o smíšení těchto dvou realit. Je to vyprávění o sovětských estonských dětech v době studené války. My tu pohráváme s myšlenkou toho, že podvědomě jsme se octly na přední linii této války. Náš dětský rozum "vyhodily do povětří" západní filmy, televizní reklama a popkultura, kterou vysílala finská televize. V podstatě však ta televize nám změnila pohled na svět a život." ____ Socialismus rozvrátily nikoliv tanky a rakety (i když finančně ano), ale seriál Dallas, banány, punčocháče, disko a džíny - to je právě ten neodolatelný a spolehlivý kapitalistický softpower, lákadlu kterého lidé v socialistických zemích podléhali o to snadněji a ochotněji, o co více je státní propaganda vychovávala k uvědomělé střídmosti. ()

Reklama

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Nu což, košile bližší než kabát, Freud primárnější Pavlova. Těch důvodů, proč šli soudruzi do kopru, je rozhodně víc (a ne všechny pramenily v jejich totalitní "ošklivosti" nebo neschopnosti), ale tento patří určitě mezi ty nejdůležitější. Zajímavě uchopeno, s lehkým suchým humorem (zas ten Kaurismäki, ale aspoň s tim autoři umí pracovat) odvyprávěno, ale tak nějak pro televizi, pro pobavení ne úplně hloupého diváka. Čudlácký ČT dabing opět zbytečně sráží (zjednodušuje / deziinterpretuje), s titulky může film zapůsobit silněji. Tedy celkové hodnocení někde mezi 65-70%. ()

smatana.sk 

všechny recenze uživatele

Výborne koncipovaný dokument. Len si treba uvedomiť - skôr než niekto začne robiť pokusy s ortuťovou anténou, ktorá "kradne" signál susedom a znepokojuje posádky raketových základní - že dokument pracuje aj s rôznymi fámami a urbánnymi legendami, ktorým sa v informačne izolovanom prostredí "socialistického tábora" výborne darilo. ()

mikroslar 

všechny recenze uživatele

Hezký dokument se správnou mírou nadsázky. Připomněl mi mé dětství, kdy jsem o prázdninách v Bratislavě prvně viděl rakouskou televizi (s opravdovými reklamami, které mne nadchly víc než pořady). Chronologické vyprávění příběhů za železnou oponou, viděné očima těch, kteří za ní museli žít a přitom mohli nahlédnout skrze finskou televizi do života normálního světa. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama