Reklama

Reklama

Hitlerovi bodyguardi

(seriál)
  • USA Hitler's Bodyguard
USA, 2008, 10 h 11 min (Minutáž: 47 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Všemožné pokusy o zabití nacistického vůdce a Říšského kancléře Adolfa Hitlera.  Série dramatických dokumentů analyzuje motivy a metody různých subjektů, jejichž plánem bylo zosnovat atentát na vůdce nacistické Třetí říše, tyrana a diktátora Adolfa Hitlera. Od nevydařených převratů, po nastražené bomby a otravy jedem. Vše bylo připraveno a naplánováno do posledních detailů. Díky původním SS nahrávkám nám seriál nabízí fascinující pohled do nitra uzavřeného kruhu kancléřových ochránců, jejich praktik ochrany a na všudypřítomnou rivalitu. Adolf Hitler způsobil smrt padesáti milionů lidí. Nenáviděli ho nejen ti, které perzekuoval, ale i mnozí z jeho spolupracovníků. Bylo na něj spácháno čtyřicet pokusů o atentát, ale během pětadvaceti let se nikomu nepodařilo ho zabít. Sám Hitler tvrdil, že spíš než svým ochráncům za to vděčí náhodám a osudu. Sám razil heslo, že se atentátům nejlépe vyhne nepravidelností svého režimu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

borohub 

všechny recenze uživatele

Z něčeho, na co jsem narazil v podstatě náhodou (nic jiného v televizi nedávali) se pro mě stala docela pěkná tradice, protože jsem si každou neděli večer pustil právě jeden díl tohoto dokumentu a dokonce jsem se na to i každý týden těšil a alespoň lehce to mírnilo "melancholii" z nastávajícího týdne. Souhlasím s některými komentujícími, že samotný dokument je zbytečně natahovaný (některé věci se tam docela stále opakují), na druhou stranu dokument je celkově hezky zpracovaný tématicky to na sebe pěkně navazuje. Pro člověka, kdo má následováno více dokumentů z WW2, či se o tématiku fakt podrobně zajímá to asi nepřinese nic moc nového. 90% ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o druhé světové válce jsem již něco viděl a jen málo z nich bych označil za tak dobré, jako Hitlerovy bodyguardy. Samozřejmě hraje roli i to, že tvůrci se pustili do tématu, jež není zpracováno tolikrát, jako vojenské operace. Ale právě již v tom je podstata tvorby vzdělávacích dokumentů - přinášet, co dosud řečeno nebylo. +++++ Název seriálu možná nezní příliš lákavě, neboť kdo by chtěl koukat asi 12 hodin na chlapíky s pistolkami, kteří stojí kolem chlapíka s knírkem. Pojem bodyguard se zde však chápe šířeji. Jde o kohokoliv, kdo nějakým způsobem zajišťuje bezpečnost Vůdce: bodyguardi, strážci, zpravodajci, piloti, vyšetřovatelé, řidiči. Organizace, technika, taktika, metody a jejich střety s konkrétními pokusy o atentát. Seznámíme se s plány na provedení atentátů, důvody jejich neúspěchů, někdy i důvody zrušení. +++++ Určitou vadou na kráse je opakování řady fakt v různých dílech. Ta plyne nejspíše ze snahy učinit seriál přístupným pro ty, jimž některé díly unikly, zčásti pak i z celkové koncepce seriálu. Snaha řadit epizody chronologicky i dle specifických témat, např. přesuny vlakem, přesuny autem, přesuny letadlem, k tomu musí vést - Hitler jistě nesedával v autě jen roku 1941 a ve vlaku roku 1942. Pro tyto drobnosti a občasnou teatrálnost neudělím pátou hvězdu. +++++ Maximum však seriál minulo jen těsně, neb se mu podařila poměrně nevídaná věc. Skrze řadu událostí, o nichž pojednává, prosvítá Hitlerova osobnost. Umožňuje přehodnotit jeho vidění. Již to není jen ten pán, co plamenně řeční, ovládá národ, vydává rozkazy generálům, píše Mein Kampf a nenávidí Židy. Je to pán, co plamenně řeční, ovládá národ, vydává rozkazy generálům, píše Mein Kampf, nenávidí Židy a k tomu má spoustu dalších vlastností: dobrých, špatných i neutrálních. Bodyguardi jej totiž chránili i v okamžicích osobního života a ty tak měly šanci do seriálu proniknout. Hitler se zase stává člověkem, v mnohém normálním, obyčejným - a to je dobré vědět, že ty hrůzy, jež on spáchal, dělají lidé, v mnohém normální, obyčejní. Silné ****. ()

Reklama

warhammer 

všechny recenze uživatele

Tento dokumentární seriál patří podle mě a zjevně i podle ostatních uživatelů k těm, které jsou už jen kousek od samotné špice ohledně tématiky 2. světové války. V seriálu je zviditelněno hodně zajímavých věcí. Od Hitlerových kamarádů z dob mládí přes jeho osobní bodybuardy, mezi kterými bylo právě i dost jeho kamarádů až po auta ve kterých Německý říšský kancléř rád jezdi. Je zde zviditelněna strategie a postupy ochrany samotné hlavy třetí říše. Způsoby jeho cestování. Formování obranných sil a střediska či jiná místa , kde se soustřeďovaly. Tento dokumentární seriál mě velice zaujal a podle toho vypadá i mé hodnocení. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokumentární cyklus mapující téma, kterému se moc dokumentů nevěnuje, a sice práci ochranných oddílů, osudy jednotlivých osobností z řad Hitlerových ochránců, s tím samozřejmě souvisí i krátký popis historických událostí, aby divák pochopil dobový kontext a různé souvislosti. V tomto ohledu je série zpracována opravdu kvalitně, obsahuje spoustu dobových záběrů, vybrané události jsou rozebrány do detailu, líbilo se mi i využití počítačových simulací, oceňuji snahu o co největší přesnost a vyhýbání se spekulacím. Co mi ale hrozně vadilo, bylo neustálé opakování určitých historických faktů. Nicméně to je asi jediná vada na kráse, jinak nemám co vytknout. Skvěle odvedená práce. 8/10. ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný naučný dokument, který zase více ukázal pravdu o Adolfu Hitlerovi a jeho bodyguardech, kteří s polu s Adolfem Hitlerem se mlátili a získávali více a více lidí.V čele nejprve s Bruno Geschem a posléze dalšími lidmi.V tomto dokumentu mě nejvíce zaujalo jak říkali, že na Adolfa Hitlera bylo v té době spácháno kolem 40 atentátů a všechny Adolf Hitler ustál.Ustál také dvě kulky, které schytal při pouličních rvačkách.Byl to zkrátka ocelový muž, který se vyhrabal s úplných hoven takhle vysoko do čela SS a stal se jedním s nezapomenutelných mužů Německa a druhé světové války. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • V dokumentu chybí některé důležité informace o Brunovi Geschem. Po válce byl zajatcem americké armády po dobu dvou let, poté byl propuštěn. Německým ani mezinárodním tribunálem nebyl nikdy souzen. Historiky byl využíván pro svou exkluzivitu nejbližšího muže führera. Zemřel v 77 letech v tehdejším Západním Německu. (sator)

Reklama

Reklama