Reklama

Reklama

Muhammad Ali: Tváří v tvář

VOD (1)

Obsahy(1)

"Přišel čas uvést věci na pravou míru" Jedna legenda, deset boxerů, žádné zpomalené údery. Jeho výkony otřásly sportovním světem a změnily životy mnohých. Muhammad Ali se stal symbolem boxu. Po letech přichází deset jeho souputníků, nejlepších boxerů, s názory na tohoto boxera. Naprosto otevřená výpověď dokumentuje Aliho jedinečnou cestu sportem, viděnou očima těch, kteří se s ním utkávali. Poznejte pravdivou historii živoucí legendy! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už v predchádzajúcich komentároch k filmom z prostredia boxu som sa zmienil o tom, že box nemám rád a v krajných momentoch ho ani za šport nepovažujem. Médiá, fanúšikovia a najmä pijavice prisaté na úspešných boxeroch robia poriadny huriavk okolo každého nádejného boxera, aby ho mohli onálepkovať, ako boxera storočia, zápas desaťročia, boxer, ktorý neokúsil porážku a tým maximalizovať svoj zážitok (fanúšikovia) alebo zisky (médiá a pijavice). Cassius Clay im v tom pomohol svojimi veľkohubými vyhláseniami, konvertovaním na islam i odmietnutím bojovať vo Vietname. Dokument bol pre mňa zaujímavý najmä tým, že obraz Cassiusa/Aliho vytvára najmä z výpovedí jeho súputníkov a súperov. Niekomu sa môže zdať, že v ňom malo byť viac autentických záberov do jeho súkromia, že to mal byť viac film s ním, než o ňom. Ja som to vnímal ako autorskú licenciu, bez toho, aby mi to prekážalo. Ale aj keď film považujem za nadpriemerný, fanúšika boxu zo mňa určite nespraví. ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Afroameričan Cassius Marcellus Aladdin Mulligan Montmoreney O'Toole Clay , známy pod mohamedánskym menom Muhammad Ali, bol sebeľúby narcis, vyznavač radikálneho islamu, ortodoxný černošský rasista a trapný namachrovaný frajer. Obyčané sprosté hovädo. Je mi vcelku jedno, že to bol výborný boxerista. Ako človek mi je vyložene odporný. Jeho charakterové vlastnosti sa mi tak silne hnusia, že nedokážem oceniť jeho športový talent. Takže hoc i dobre natočený dokumentárny film o tomto primitívnom opičiakovi je pre mňa odpad! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tento dokument vám o tomto slávnom boxerovi dá určite viac ako nedávny film Ali, aj keď by som si želal, aby to bolo naopak. Rozhovory s ešte žijúcimi súpermi Aliho sú výborné, fakt sa to dobre počúva. Najprv som nejako nemal chuť tento dokument sledovať, ale začal som a už som od neho nedokázal odrhnúť oči. Dokument je postavený hlavne na rozhovoroch s Aliho súpermi, dobových záberov a z ich vzájomných zápasov. Zápasov nablýskaných, beznádejne vypredaných a plných celebrít. Aj W. Allen sa tu mihne v sekundovom zábere. Dokument je šikovne rozdelený do niekoľkých celkov ako Ali si mení meno, Aliho nie Vietnamu atď., čo robí z dokumentu slušne usporiadanú výpoveď o jeho osobe. Ali bol verbálne veľmi zdatný, jeho frajerské reči mnohí veľmi nemuseli, no na druhej strane mal na to. Najviac ma zaujalo rozprávanie R. Chuvalla , ktorý to s Alim prehral na body. On si išiel po zápase zatancovať s manželkou a Ali do nemocnice s krvácajúcimi obličkami. Ďalšie rozprávanie Chuvalla o osude jeho rodiny bolo veľmi smutné a tak si vravím, kedy to niekto zfilmuje, lebo mi to prišlo ako skvelý námet na silnú drámu...100%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Lítal jako motýl a bodal jako včela. Perfektní dokument o fenomenálním boxerovi, který se dokázal postavit nejen každému soupeři v ringu, ale i americké vládě v souvislosti s válkou ve Vietnamu. "Svůj" sport povýšil na obrovskou úroveň a dlouhou řadu let byl o krok před svými soupeři. Muhammad Ali - Cassius Clay. Nejtěžším soupeřem je mu však Parkinsonova choroba...Forma, kterou je tento dokument zpracovaný je výborná, protože můžeme sledovat opravdové záběry ze zápasů, rozhovorů, atd. O "The Greatest" tu hovoří i jeho velcí soupeři, což je velmi zajímavé poslouchat. O jiném než o plném hodnocení zde neuvažuju. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Znáte to, že? Setkání po cca 20 letech, každý mluví o tom, co dělá, kolik má děcek, a jak ho to kurva nebaví... vzpomíná na časy minulé, kdy mládí sužovalo jejich těla. No a to samé padne tady, všichni co se kdy mlátili s Muhammadom (který měl tu drzost tady vůbec nebýt jo, jen se o něm mluví a on nikde, fakt drzost jako) tu prostě mluví a mluví, jak jim nařezal, anebo jak mu nařezali oni. Já myslel, ze borec nikdy nebyl poražený a opak je pravdou, v mých očích klesl tak o stupeň. V podstatě Pete postříhal pár akčních záběrů, kde si to borci "rozdávaji", celé to taky komentují v starším obale. Jo a já neřekl, že to bylo špatné, jen poněkud senilnější, taky jsem začal cítit koleno, loket a taky mám něco s pravým obratlem... booože můj, za co? 6/10 ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha dokumentů o Alim. Poutavé vyprávění i pro ty, kteří se v boxu nevyznají. Tedy pro něžnější část populace asi ne. A po čase trochu monotónní, pořád to samé. Uznání Ali zaslouží za to, že řekl vládním válečníkům: "Nebudu bojovat proti Vietnamcům, nic mi neudělali". ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tomuto sportu vůbec neholduji, ale člověk má mít přehled tak nějak o všem. Tento filmový dokument mi hodně přiblížil život a hlavně svět Muhammada Aliho. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Športom k trvalej invalidite. Pri boxe má tento slogan dvojnásobnú váhu. Výborný biografický dokument o tom ako sa z ukecaného a sebavedomého černocha stal kráľ boxu a neskôr z neho box spravil trosku. Výpovede súperov, ktorý z neho tú trosku vymlátili. Dokument v osobných priznaniach tiež ukazuje, kto všetko stojí za profesionálnym boxom: vrah, zlodej, zabijak... najskôr zatracovaný neskôr oslavovaný. Úprimné slzy Joa Fraziera ako ľútosť ako šampión skončil, či výpoveď Gorgea Chuvala o svojej ťažko skúšanej rodine posúva dokument aj do citovej roviny. Výborné prestihávky skutočných záznamov zo zápasov s komentármi ich účastníkov. 5* ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument se mi líbil a přišel mi i originálně pojatej a natočenej. Líbilo se mi, jak tam ti staří boxeři boxujou proti kameře, to tomu dodává takový zvláštní kouzlo a lepší dojem. Dozvíme se tam hodně zajímavých věcí o Alim. Byla to prostě nejen sportovní, ale taky společenská ikona. Jeho slovo mělo váhu a hodně lidí ho uznávalo. Zároveň to zajímavě ukazuje, jaká je box vlastně show a jedna velká provokace. Velkohubý prohlášení a nafoukaný kecy k němu prostě patří. Výpovědi pamětníků a soupeřů dodávají všemu pocit autenticity. Je tam cítit, že z něj mají ohormný respekt a chovají k němu úctu, což dneska není. Jeho konec je smutnej, ale do značné míry si k němu pomohl sám. Je to ale škoda, jak dopadl. Jediný, co mi tam vadilo, bylo to jejich vyprávění o nich samotných. Odkud jsou, jak se k boxu dostali atd.. Když o tom ale přemýšlím, ono to tam asi být muselo. Chtěl jsem dát tři, ale zvednu to o hvězdu a deset procent a určo se na to ještě jednou podívám. 70% ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Vzpomínka na mládí, nic víc, ale zapůsobila. Sledoval jsem (v tisku) jeho (Cassiuse...... Claye, potomka otroka, či později Muhammada Aliho, který se prohlašoval za svobodného člověka, dílem vzhledem penězům, které za své rány - sem a tam - stržil) souboje se Sonny Listonem, a později - už nejasně - s Joe Frazierem. Další jeho osudy byly pro mě nové, a kupodivu stále napínavé. I to, jak žil později, jsem se dozvěděl až nyní. Pyšná baletka z ringu. Alláhův prorok mezi provazy. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Když to tvrdí i jeho soupeři, tak byl asi The Greatest. Ikdyž všechny 3 zápasy s Nortonem byly dost sporný. Ale je fakt, že už nebyl v nejlepší formě. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem cekal lepsi, s vice informacemi o samotnem Alim. Vzpominky byvalych souperu, kteri vzpominaji jak na svou karieru, tak na Muhammada Aliho, sice taky maji nejakou vypovedni hodnotu... O zivote teto boxerske legendy se ale divak moc nedozvi. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o Clayovi, tak trochu inak, z pohľadu jeho súperov. A tí sú sympatickí teraz už dedkovia, ale huba im ide ako za mlada, k tomu pridajú aj zopár boxérskych úderov, pikantných osobných skúsenosti o Clayeovi. Chválim veľmi dobrú hudbu a tiež dej dokumentu, ktorý speje od niekaľ niekam. Občas trasúca sa kamera až tak neškodí, ešte že nie je taká intenzívna. Všetko je to výborne podoplnané zábermi zápasov v ringu, ktorých mohlo byt aj viac. Hodnotenie: 95% ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument na rozdíl od ostatních uměl zaujmout a měl co říct . Možná tento dokument byl kapku neucelený ve vypravování obsahu , ale to překousnout jde . ( 24.2.14/MAC ) ()

MiCM 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, tady o něm mluví jako o velkém talentu, jinde se říká, že byl naprosto levý na box a je za tím hromada dřiny. Kdo ví no.. Ale perfektní na tomhle dokumentu je, že se podařilo dát dohromady všechny/většinu významných boxerů z té doby a každý řekne svůj názor a příběh.. Šílené pak je hlavně to, že víceméně všichni pocházejí z obdobných extrémních poměrů a neměli to vůbec jednoduché.. Ta motivace je pak nejzásadnější asi v čemkoliv no.. ()

Reklama

Reklama