Reklama

Reklama

VOD (1)

Když unikne jen jediný, bude to vítězství. Frank Sinatra jako strůjce troufalého útěku za hranice fašistické Itálie... Na sklonku fašistické diktatury Benita Mussoliniho se plukovník letectva americké armády Joseph Ryan ocitá v italském zajateckém táboře. Jako zajatec s nejvyšší hodností se stává vůdcem spojeneckých vojáků, kteří plánují útěk z tábora řízeného italským tyranem Battagliou. Po kapitulaci Itálie se podaří vězňům dostat na svobodu, záhy se ovšem ocitnou v rukou německé jednotky, která jim vystaví jednosměrnou jízdenku do Říše. Plukovník Ryan ale vymyslí plán, jak se zmocnit celé vlakové soupravy pod přísným dohledem vrchního nacistického vedení. Stačí využít vhodné příležitosti k převzetí německého expresu. Začíná zběsilá vlaková jízda za nepřátelskou linii v režii neohroženého Ryana, jehož ztvárnil hvězdný Frank Sinatra. Když se podaří dostat za hranice Itálie alespoň jednomu, bude to představovat vítězství. (Česká televize)

(více)

Recenze (113)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Poctivé válečné drama ze staré školy, vymezené dráhou dvou kolejí ... a neokázalými činy TĚCH mužů, kteří VŽDYCKY, za každých okolností jednají podle svého nejlepšího vědomí a svědomí - a pokud se snad zmýlí, bez připomínek nesou následky svých rozhodnutí. Přitom je ani na chvilku nenapadne, že by snad proto měli být považováni za hrdiny. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

60. roky boli zlatou érou amerického vojnového filmu, nech už šlo o zábavu značne odľahčenú alebo vyslovene chlapskú (za všetky spomeňme The Great Escape) alebo tú surovejšiu a temnejšiu (koho napadne Lumetov klenot The Hill, je na správnej adrese). Von Ryan's Express je klasika zastupujúca prvú kategóriu - i keď ani trochu nebanalizuje, smrť je v ňom všadeprítomná a nebojí sa pritvrdiť, je mierne naivný a nie vždy úplne zodpovedá logike a realite. Perfektne však eskaluje až do samotného záveru, ktorý je trochu iný, než by sa vzhľadom na rok a krajinu vzniku očakávalo. Sinatra predvádza tradičné chlapácke herectvo - síce priestor nevyužíva ako koncertné pódium pre ohromujúci výkon, ale tradičný archetyp hrdinského Američana napĺňa do bodky. To isté sa dá povedať aj na margo samotného filmu. Mimochodom, Goldsmithova úvodná znelka si zaslúži poklonu a výdatne napomáha prvotnému vykúzleniu tej správnej atmosféry. Bez nostalgického ucuknutia a bázne môžem s čistým svedomím udeliť 80% ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Nemám rád filmy, který jsou samy o sobě limitovaný "výběhem", což znamená, že mi vlastně vadí sledovat film, který se povětšinou odehrává na jednom místě, tentokrát vlak. Jako mladej sem tohle viděl, pamatoval sem si Sinatrův konec a taky jak se flanďák přestrojil za nácka. Včera sem si to pustil z nostalgie a nebyla to uplně šťastná volba. Na to, že je to válečnej film, tak tam všichni byli tak hezky ustrojený, vyčištěný (až teda na ten začátek). Málo se tady střílí a akčních prvků je tady jako šafránu... ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Úvodní pasáž v italském zajateckém táboře připomínala spíš parodickou grotesku na útrapy války a je faktem, že snímek se komediálnímu odlehčování nevyhýbal ani dále. Obsazení a únos transportního vlaku a jeho průjezd okupovaným územím však již poskytly odlišný, zasazením jedinečný dramatický obrázek, vrcholící slavnou finální scénou. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělý dobrodružný válečný film, jaké se už dnes netočí. Frank Sinatra je velmi přesvědčivý, nejzajímavějším charakterem však bude nejpíš major Fincham v podání Trevora Howarda. Na první pohled drsný a bezprostřední voják, ve skutečnosti však psychicky zdecimovaný jedinec, který se snaží v sobě udržet alespoň trochu vojenské cti. Příběh je velice napínavý a závěr vynikající. Říkal jste, Ryane, že pokud se to podaří alespoň jednomu, je to vítězství. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Plukovník Joseph L. Ryan (Frank Sinatra), ale i ostatní, chodí téměř celý film ozbrojeni samopaly MP 38 (ráže 9 mm , schránkový zásobník na 32 nábojů), ale na opascích mají sumky se střelivem do pušky Kar 98k (nábojová schránka na 5 nábojů, ráže 7,92 mm ).
    Přestože mají u pasu střelivo úplně jiné ráže, nikdy jim v žádné přestřelce náboje nedojdou. (montywalsh)
  • První stanice na trati, kterou vlak projíždí, nese název “Firenze SMN“ nebo také “Santa Maria Novella“. Ve skutečnosti ale průjezdní stanicí není. (džanik)

Reklama

Reklama