Reklama

Reklama

VOD (1)

Když unikne jen jediný, bude to vítězství. Frank Sinatra jako strůjce troufalého útěku za hranice fašistické Itálie... Na sklonku fašistické diktatury Benita Mussoliniho se plukovník letectva americké armády Joseph Ryan ocitá v italském zajateckém táboře. Jako zajatec s nejvyšší hodností se stává vůdcem spojeneckých vojáků, kteří plánují útěk z tábora řízeného italským tyranem Battagliou. Po kapitulaci Itálie se podaří vězňům dostat na svobodu, záhy se ovšem ocitnou v rukou německé jednotky, která jim vystaví jednosměrnou jízdenku do Říše. Plukovník Ryan ale vymyslí plán, jak se zmocnit celé vlakové soupravy pod přísným dohledem vrchního nacistického vedení. Stačí využít vhodné příležitosti k převzetí německého expresu. Začíná zběsilá vlaková jízda za nepřátelskou linii v režii neohroženého Ryana, jehož ztvárnil hvězdný Frank Sinatra. Když se podaří dostat za hranice Itálie alespoň jednomu, bude to představovat vítězství. (Česká televize)

(více)

Recenze (113)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

60. roky boli zlatou érou amerického vojnového filmu, nech už šlo o zábavu značne odľahčenú alebo vyslovene chlapskú (za všetky spomeňme The Great Escape) alebo tú surovejšiu a temnejšiu (koho napadne Lumetov klenot The Hill, je na správnej adrese). Von Ryan's Express je klasika zastupujúca prvú kategóriu - i keď ani trochu nebanalizuje, smrť je v ňom všadeprítomná a nebojí sa pritvrdiť, je mierne naivný a nie vždy úplne zodpovedá logike a realite. Perfektne však eskaluje až do samotného záveru, ktorý je trochu iný, než by sa vzhľadom na rok a krajinu vzniku očakávalo. Sinatra predvádza tradičné chlapácke herectvo - síce priestor nevyužíva ako koncertné pódium pre ohromujúci výkon, ale tradičný archetyp hrdinského Američana napĺňa do bodky. To isté sa dá povedať aj na margo samotného filmu. Mimochodom, Goldsmithova úvodná znelka si zaslúži poklonu a výdatne napomáha prvotnému vykúzleniu tej správnej atmosféry. Bez nostalgického ucuknutia a bázne môžem s čistým svedomím udeliť 80% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Lítalo tam pár mušek. Tak předně, když byl zajatecký tábor osvobozen, proč plukovníka Ryana pustili z izolace až v době, kdy v táboře už nebyl jediný nepřátelský voják a probíhal "soud" s italským velícím důstojníkem? Čím to proboha messerschmitty střílely, takhle vypadá střela z kanónu nebo laserovka z dob Terminátora? Německý vlak jedoucí přes osmdesát kilometrů v hodině dokáže zastavit na padesáti metrech, ze kterých je vidět chybějící kolejnice? Proč ve vlaku během přestávek v jízdě nehlídali zajatého důstojníka a italskou dívku nepřetržitě, ale nechali je spoutané bez dozoru a jen je chodili kontrolovat?____Už podle mého hodnocení je ale vidět, že mušky nevadí, když to nejsou komáři. Von Ryan's Express je opravdu nutno bez bázně zařadit mezi filmové válečné milníky, které tu vzpomíná kolega monolog. Pro Frankovy příznivce jeden z nejdůležitějších snímků. A mimochodem, k filmu existuje opravdu povedený trailer. ()

Reklama

strougy 

všechny recenze uživatele

Po nezajímavém začátku s příchodem klasicky čestného a odvážného vojáka do tábora a následné scénce ve stylu grotesky, kdy jsem film málem otráveně vypnul, jsem se dočkal řádně našlapané a v duchu nejlepších akčních filmů i napínavé podívané s minimem hluchých míst a na americké filmy i překvapivou ukázkou toho, kterak je ve válce každý dobrý skutek po zásluze potrestán a kdo se místo čistě pragmatického chování řídí ideály, nedobře skončí. Slabší 4*. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Trochu méně nabubřelé a trochu méně nudné než Velký útěk. Jinak ale podobná americká poválečná klasika: němci jsou tu úplný neschopný paka se slepými náboji, italové vesničtí burani a angláni - ti divní s těma svýma pravidlama a podivným smyslem pro pravidla, ovšem samozřejmě vůbec nevědí která bije, dokud nepřijde americký plukovník a neukáže jim jak se to dělá. Naštěstí groteskní lágr brzy opustíme a vydáme se na zajímavější projížďku po italské botičce. Němci jsou sice pořád dost blbí, ale aspoň to odsejpá a týpek z Knight rideru si tu střihne náckovskýho lajtnanta par exceláns  :) i ta němčina mu jede, že by Štaindler moh závidět... No a pak se nám to ke konci trochu posere, bo lidičky se tam začnou chovat jako trubky, mašinfíra když na ně nalítaávaj mesršmídy, tak místo aby zůstal v tunelu a počkal až je to přestane bavit, tak uhání furt dál a jak vyjedou z tunelu tak to hnedka zase zchytají. Pak jim to zasype cestu a voni zas místo aby šli tunelem, vydají se tou nejidiočtější cestou po ochozu kolem skal, kde je můžou porád likvidovat ty letadla atd. Zkrátka jednohubka na jeden pokuk dobrý. S dřívěji viděným Vlakem nelze kvalitativně srovnávat. PS: zapoměl jsem zmínit geniální scénu s kutálením se zevnitř kolejiště směrem ven mezi koly jedoucího vlaku, při prchání z vagonu. Vážně by mě zajímalo jak to točili, bo to vypadá velmi realisticky, ale netuším jakým trikem by se to v roce 65 dalo natočit a pochybuju, že by si to i sebelepší kaskadér lajznul na reál. Každopádně vzalo mi to na chvilku dech. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Důvod puštění: Film se odehrává ve vlaku; útěk. Nedosahuje kvalit válečných Kellyho hrdinů nebo Velkého útěku, o Tuctu špinavců nemluvě, ale je to nadprůměrný snímek kterému chybí trochu víc napětí a doprovodné hudby. 3* málo 4 moc. # [viděno: TV, 5.1] # příběh 7 | hudba 0/7 | humor 1 | akce 3 | napětí 2 | pustil bych si znovu 6 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Trevor Howard byl teprve druhou volbou pro roli majora Finchama. (džanik)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Davida Westheimera. (Hans.)
  • Frank Sinatra trval na tom, aby se natáčelo ve studiích Panavision a ne v předpokládaných prostorech, patřících studiu 20th Century Fox. (TheSantiago)

Reklama

Reklama