Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poklidnou hladinu života menšího okresního města, které „je dostatečně malé na to, aby se všichni jeho obyvatelé navzájem znali, ale ne zas tak malé, aby o sobě všechno věděli“, jednoho dne rozbouří hrůzný nález. V ordinaci vážené zubní lékařky je objevena mrtvola neméně vážené místní podnikatelky. Vyšetřováním její vraždy je pověřena dvojice kriminalistů Jaroslav Falta (V. Dlouhý ve své poslední televizní roli) a Petr Brouček (M. Dlouhý). Na nich je, aby složitý případ, do kterého je zapletena řada místních známých osobností a který se celý „točí“ kolem luxusního pánského podniku, vyřešili. (Česká televize)

(více)

Recenze (112)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Celkem smysluplná odpověď např. na Kriminálku Anděl. Kromě toho rozdělování obrazu tedy, bylo spíše nefunkční. Jinak zbytek představuje opak, i detektivní zápletka ve spojení s politickým pozadím demenci skutečně nepřipomínala. 70%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Typický Svoboda, jehož osten na bezpáteřní prohnilou dobu, kde zločin prorůstá do politiky a svět se hemží devianty a grázly, je v tom cítit. Stejně jako pokus natočit to moderně, podle not současné americké detektivky. Jenže i když záběr "políčkuje", pro vyprávění to má vlastně nulový přínos - většinou není příliš pochopitelné, proč musíme ten který záběr sledovat ze dvou / tří perspektiv, když úhled pohledu není nijak zužitkován (výjimkou je scéna odhalení identity řidičky a docela elegantní "sázení" informací při poradách policistů. Scénář je hodně chabý, snaha o otevřený konec s hořkým podtextem vyznívá úplně do ztracena. Herci střídají slušné momenty s nepochopitelnou prkennou deklamací, jíž vládne Kňažkův divadelní přednes. Sice se Domina snaží tvářit realisticky a drsně, ale rozhodně ji nelze sledovat jinak nez jako křečovitý slepenec motivů a tónů. Je to natočené lépe, než je zvykem u českého TV thrilleru, ale paradoxně o to bezradněji to mnohde vyznívá. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Osobně nemám detektivní tvorbu režiséra Jiřího Svobody příliš v oblibě, ale v tomto případě ano, coby česká televizní detektivka je Domina ucházející počin. Pokus o progresivní formu ve stylu amerických seriálů 24 hodin a CSI je sice trochu samoúčelný, ale určitě nevyznívá trapně, což se nedá říci o dějové linii týkající se aktivity lokálních televizních zpravodajců (a několika scenáristických berličkách), za herecké výkony bratrů Dlouhých bych ale klidně rád přidal i čestnou čtvrtou hvězdičku... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kdopak by se nechtěl nechat bičovat od slečny v koženém oblečku a nadšeně přitom vykřikovat: Ano, má paní, děkuji, má paní? No jestli se nikdo nehlásí, tak to asi budu já, ale jelikož jsem to nikdy nezkoušel, tak to nemohu tvrdit se stoprocentní jistotou. Co se týká filmu, tak mě prostě vyšetřovatelské duo bratrů Dlouhých bavilo zejména svým lehkým slovním pošťuchováním a nejedna hláška u mne rovněž padla na úrodnou půdu. Jenže na druhou stranu bylo vyšetřování vedeno příliš akademicky, přehlížely se nepřehlédnutelné souvislosti a přestože oba kriminalisté museli projít policejními psychotesty, tak jejich reakce na provokativní poznámky o matce jednoho či ex-lásce druhého byly na úrovni sociálně nepřizpůsobivých občanů. Takže dobrý, ale tento snímek rozhodně měl na lepší hodnocení. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nemastný, neslaný film, který mě nezaujal ani jako (ne)napínavá detektivka, ani jako hřiště, kde bratři Dlouzí nahánějí na svou stranu porotu v nekonečném souboji o to, který z nich má podmanivější hlas. Obrazové vychytávky by se hodily do povrchněji a "akčněji" vyprávěného příběhu. Vzhledem k tomu, že Domina se snažila vyprávět spíš komorně s důrazem na vnitřek postav, tak se mi tam to rozstříhání nehodilo. Druhou věcí je zase to, že ačkoliv, jak jsem řekla, se film do proudu povrchních vyplachovaček neřadí, tak na mě nakonec působila právě tím dojmem - postavy mi sympatické nebyly, zápletka nic moc, herecké výkony přinejlepším "televizní". S tak charismatickou dvojkou představitelů bych čekala mnohem, mnohem víc. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná konfrontace absolutních pětihvězdičkových hodnocení vyvážených kategorickými odpady dávno před ukončením televizní inscenace. Pravda bude někde uprostřed, aspoň se ty extrémy vyrušily. Na poměry současné české televizní detektivky je to ucházející, čímž mám na mysli především herecké výkony u hlavních rolí a režii, ovšem se scénářem už tradičně problém mám. Příliš mnoho náhod v propletenci vztahů ( zvlášť autonehoda s matkou kriminalisty jako obětí byla násilně naroubovaná ), přepjatost v chování policistů, která vrcholí opakovaným napadením podezřelého. A opět ty náhody, kde asistuje televizní kamera u úderu pěstí kriminalisty. Přes tyto výtky jde o důstojné rozloučení Vladimíra Dlouhého s televizní obrazovkou. Celkový dojem: 50 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

CSI: Long Brothers. Chemie mezi bratry bezesporu na úrovni, ovšem porouchaná funkce Picture-in-Picture na mé televizi a především několik podivných dějových náhod donutily mou snahu o nadprůměrné hodnocení odjet kamsi šalinó.. Jinak jsem si zhluboka oddechl, že vrahem nebyl zahradník, protože nechci ani domýšlet, co by v sado-maso salónu dělal s nůžkami na živý plot.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Asi jako řada jiných, tak i mě česká televizní kriminálka zajímala zejména díky herecké účasti Vladimíra Dlouhého. Bylo zároveň moc zajímavé sledovat, jak on a jeho mladší bratr výrazně vybočují oproti jiným hercům (zejména z řad dalších vyšetřovatelů). ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu jsem se nejdřív dozvěděl jen proto, že tam hraje má oblíbenkyně Markéta Hrubešová, kterou mám ve filmech (ať už oblečenou či neoblečenou ;-)) moc rád. A poté jsem zahlédl, že na počest Vladimíra Dlouhého běží v televizi, tak jsem usedl a čekal jsem, jaká že bude ta jeho (bohužel) poslední role. Myslím, že se rozloučil důstojně. Domina je totiž po hodně dlouhé době českým TV filmem, kterému bez problému dám plný počet. A ne, není to kvůli památce na jinak skvělého herce a geniálního dabéra. Je to hlavně kvůli těm hrátkám s kamerou (divák mnohdy sleduje více scén najednou). Tohle mě neskutečně bavilo a nejednou mě napadlo, že kdyby podobným stylem byla točena Kriminálka Anděl, hned bych se stal pravidelným divákem. SPOILER!!! Ale nejvíc mě dostalo, jak poté kriminalisté přemítají, že teoreticky ten vrah mohl být ještě někdo jiný, než ten, koho usvědčili. KONEC SPOILERU! Opravdu se mi tento snímek líbil a doufám, že Jiří Svoboda natočí ještě pár dalších skvělých (nemusí být nutně TV, kino by mu slušelo) filmů. P. S. A Markéta samozřejmě nezklamala, i když zůstala oblečená… :-) ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Mělo to smysl, logiku, sázka na skvělou bratrskou dvojici vyšla, rozhodně se jedná o to lepší, co český impotentní filmový a tv průmysl dokázal za těch pár uplynulých let vyprodukovat.. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Ve vší k úctě k nedávno zemřelému Vladimíru Dlouhému, kterého i já považuji za jednoho z těch opravdu dobrých českých herců, tohle byla obyčejná TV detektivka. Průměrná zápletka, tradiční TV obsazení, i když pár stálic chybělo, vcelku standardní výkony, ale cca po půl hodině bylo jasné, kdo je vrah, kdo mu pomáhal, atd. Pak začalo rušit množství hloupých detailů, přehrávaných scének, zkrátka a dobře, památku svého kmenového herce mohla čím dál trapnější Janečkova ČT uctít lépe. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Ku mému překvapení docela dobré. Sice je to celkem klasická česká krimi, ale táhnou to herecké výkony bratrů Dlouhých. Čili lehký nadprůměr. 65% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dobře mi tak, nechala jsem se nalákat na zvučná jména tvůrců, kteří spáchali zcela nezvučný a velmi zapomenutelný film. Ubohé kopírování amerických kriminálek z kdekterého města dopadlo takřka katastrofálně. Záměr pana režiséra s použitím dělení obrazu se raději ani nesnažím pochopit. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Příběh byl po celou dobu hodně povrchní, spousta postav vůbec nikam nezapadala a všechno plynulo od ničeho k ničemu. Celý film zachraňuje pouze konec, který výborně vystihuje situace ze života - žádné idylistické odhalení, vyšetřovatelé pouze večer u baru dojdou k tomu, že to může být vlastně...kdokoliv... A tak se to nějak uzavře... Hvězdička taky za zajímavé promítání současně v několika oknech...a pak samozřejmě za skvělé herecké výkony Vladimíra a Michala Dlouhých. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že co jsem přestal koukat na seriály, tak moc detektivek nevidím. Ale tahle se mi zdála dobrá. Režisér si neustále hrál s obrazem, takže se pořád něco dělo. Když byla hlušší místa v jednom záběru, byly na obrazovce ještě další dva. Herecká sestava předváděla solidní výkony a napsané to bylo také netriviálně. Nebylo to zrovna dokonalé, ale poctivé řemeslo určitě. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Lepší než běžna současná česká televizní tvorba. Ta je zoufalá, ty nedělní filmy, to jsou vyhozené peníze. Škoda V.Dlouhého. Úžasně se hodil do řady seriozních filmů. Třeba DIVADELNÍ ROMÁN od Bulgakova. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Rukopis autora námětu - JUDr. Michala Dlouhého, který je známý hlavně Četnickými humoreskami - je patrný. Co ale působilo úsměvně v Četnických humoreskách (investigativní novinářka v podání Táni Vilhelmové), tak v Domině zavání trapností - TV Region natáčí skrytě policisty v akci. Celý příběh je založený na tolika náhodách a nehodách, na které autoři sami neznali odpovědi. Po zdlouhavém vyprávění rozmělněném do řady rádobyatkaktivních trojobrazů (snad pouze reakce aktérů na zprávu v TV byla účelná) končí příběh otevřeně s dovětky v podobě titulků. Rušivě působí neřesti v podobě opilých policistů a převztahovaných vazeb. A zajímalo by mě, jestli manžel "poškozené" (jak se o mrtvé policisté vyjádřili:-) byl nekrofil. Původně technici zjistili, že byl poslední, kdo s dominou souložil, následně při rekonstrukci se na ni vrhl a rovnou ji škrtil... Kromě dodatku in memoriam Vladimír Dlouhý upoutají i záběry na práci policejních techniků. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Bratrům Dlouhým to náramně sedlo a musím říct, že mě Domina hodně bavila především díky napínavému vyšetřování, zamotané vraždě a několika podezřelým. Otevřené konce rád nemám, ale v tomto případě mi vůbec nevadil. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

A já si celou dobu říkal (utekl mi úplný začátek), že je z toho cítit Svoboda. Překvapivě hodně slušná kriminálka, s dobrým obsazením, slušně postupným odhalováním a skvělým hláškováním. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Myslím, že krimi snímek "Domina" patří k těm několika málo podařenějším výtvorům, které nám ČT1 o nedělních večerech nabízí (těch depresivních, stále připomínajících politiku a dobu bolševika bylo už dost, čété jedničko!!). Dobré obsazení i kamera zaručují divákovi slušnou podívanou znásobenou záběry současně ve dvou i více oknech na ploše obrazovky. Děj ani obraz není rušen zbytečnými akčními obrazovými i "uřvanými" vsuvkami, divák může sledovat děj bez zvukových a obrazových šoků. Pokud bych chtěl tedy srovnávat s něčím podobným, např. seriálem "Kriminálka Anděl" z jisté komerční TV, pak napíši, že z hlediska způsobu obrazového a zvukového zpracování seriál "Kriminálka Anděl" značně pokulhává. U krimi Domina je jedna zajímavost, kdy v jednom okně ještě děj dobíhá a v jiném již pokračuje nebo se v něm odvíjí děj minulý, svázaný s dějem z okna prvního. Velmi, velmi zajímavé, udržující pozornost diváka stále "ready". Scénář bych si dovolil ovšem místy pokárat za okamžiky, kdy dovolil oběma hlavním postavám vyšetřovatelů chovat se při vyšetřování jistým způsobem vyloženě neprofesionálně. Mám na mysli fyzická napadání vyšetřovaných. Takto se jistě na veřejnosti a před svědky žádný vyšetřovatel nechová. Tyto scény mi tedy připadaly trapné a nevhodné. Zde tedy byla akčnost ve scénáři nežádoucí. Tento snímek byl v neděli 27.6.2010 ve 20.00 mimořádně zařazen na ČT1 při smutné příležitosti úmrtí Vladimíra Dlouhého, představitele jedné z hlavních rolí. Tato filmová role, jak jistě všichni ti, jež filmová tvorba zajímá, byla jeho poslední. Samozřejmě mimo divadelní prkna. Herecké výkony Vladimíra Dlouhého považuji za vyzrálé a vybroušené. Přesvědčil mě o tom i v tomto TV snímku, který je bezesporu velmi slušným zakončením jeho herecké dráhy a bohužel i života. Čest jeho památce. ()

Reklama

Reklama