Reklama

Reklama

Po smrti otce, anglického krále Jiřího V. (Michael Gambon) a skandální abdikaci krále Eduarda VIII. (Guy Pearce), je Bertie (Colin Firth), který celý život trpí vadou řeči, nečekaně korunovaný králem Jiřím VI. Země stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce. Proto králova žena Alžběta (Helena Bonham Carter), budoucí královna matka, domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Po tuhém začátku se tito dva ponoří do neobvyklého způsobu léčby a časem mezi nimi vznikne nenarušitelné pouto. S pomocí Loguea, rodiny, vlády a Winstona Churchilla (Timothy Spall) král překoná koktání a pronese zásadní řeč v rádiu, která inspiruje anglický lid a spojí jej ve válečné bitvě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 928)

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Sice je to film o zadrhávání... ale já v něm neviděl jediný háček nebo klopýtnutí. Naprosto s přehledem zvládnutá britská konverzačka, od které nikdo nic nečekal. Co taky čekat od filmu, kde pilířem příběhu je taková ohraná stará deska, jako přátelství mezi dvěma muži z naprosto odlišných vrstev společnosti... a ačkoliv mám Balea neuvěřitelně rád... Oscara za vedlejší mužskou roli měl dostat Geoffrey Rush. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Velmi pusobive a rezijne dokonale - to bezesporu. Tom i Colin si zlatyho plesouna bezesporu zaslouzi, nicmene nejsem si tak jist konzervativni filmovou akademii, kdyz prirkla oceneni pro nejlepsi film prave The King's Speech. Do nominace patri, ale v konkurenci a i mimo ni byly filmy rozhodne hodnotnejsi. Na druhou stranu me velmi prekvapilo zpracovani, jehoz namet - ruku na srdce - nebyl prilis lakavy. Ale Tom z toho udelal herecky koncert, kde psychologie postav jede na plne obratky a vy s Jirim VI. muste proste soucitit! ()

donvitoso 

všechny recenze uživatele

85% ...Všechny složky jsou výborné... kamera, výprava, kostýmy, herci (především Colin Firth) i režie... oscarový film, který si bezesporu všechny své sošky zaslouží, i když tu za režii jsem přál někomu jinému :) Film, který mě potěšil, ale nenadchl. ()

BitlDjus 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení. Colin Firth je zde opravdu skvělý kokta a Geoffrey Rush opravdu pečlivý "doktor", který svojí práci odvede za každou cenu na výtečnou. Zaujala mne zde krásná výprava a vůbec celé zobrazení staré Anglie před válkou, film nese zajímavé drama a z části i trochu vtipu, které se zde opravdu dobře vjímalo. Na konec bych dodal, že jako ne, snad překvapivě mně zaujala Helena Bonham Carter. Krásný film. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -4* vysoké oblíbenosti filmu se nedivím, protože britská královská rodina je stále populární a boj s vlastním hendikepem se líbí taky. A když se to dá dohromady a nesklouzne to až do velké sentimentality, tak ani já jsem neodolal mu dát své 4 hvězdičky. Nemá cenu se o tomto typickém oskarovém filmu extra vypisovat, protože ho většina viděla a můj komentář mezi těmi tisícemi tady zapadne;-). Tak se ještě trošku zakoktám nakonec BLA BLA BLA ...;-) [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

applause 

všechny recenze uživatele

Krásný a dojemný film. Viděla jsem ho již podruhé a zapůsobil na mě ještě více, než když jsem ho viděla prvně. Ukázalo se tu, že je Colin Firth výborný herec a role mu sedla jako ulitá. Vše jsem mu věřila a prožívala celý film s hlavním hrdinou. Doporučuji. ()

kombajn 

všechny recenze uživatele

Lehce přehypovaný film (**** a půl*), který ale přesto nezklame. Colin Firth zraje jako víno a i když mi nikdy nebyl příliš sympatický, zahrál svoji roli dokonale a přesvědčivě. Šlo by říct, že si ukradl celý film pro sebe, kdyby v něm nehrál ještě o chlup geniálnější Geoffrey Rush. Čas, který ti dva stráví spolu na obrazovce uteče velmi rychle a to přesto, že z ní skoro neslezou! Špičkování budoucího krále a nestudovaného logopeda je opravdovým balzámem pro milovníky lehkého britského humoru. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jak už bylo napsáno King´s Speech jednoznačně táhne dvojice Firth-Rush a pakliže tito dva matadoři nejsou na plátně,film tím opravdu trpí.Naštěstí se tak neděje často a po většinu filmu jsou na plátně oba,nebo minimálně alespoň jeden z nich.Žel bohu v mých očích King ´s Speech nedosáhne úrovně takových konverzačních dramat jako například Frost/Nixon,jelikož tady jako by něco chybělo.Je poměrně těžké definovat co,ale v určitých pasážích se tvůrci nevyhnuli nudě a jakési prázdnotě.Poměrně velký podíl na tom má i poněkud atipická kamera a poněkud "zvláštní" exteriéry.Ty jsou na jednu stranu obrovské,ovšem mnohdy s naprostým minimem kulis a jako celek na diváka působí hodně rozporuplně.80% ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je vše dokonalé: herecké výkony, prokreslená psychologie, hudba, kamera, režie, na co si vzpomenete. Přesto je to tak nějak aristokraticky studené a odtažité. Perfektní film, nikoli však velký film... Hodně komorní. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Krásně vidět zase pořádné herecké výkony. Firth s Rushem opravdu nádhera. Spíš divadelní představení, ale krásně zlidštěno. -"Fuck, fuck, fucking fuck, fuckity, shit, shit, fuck and willy. Willy, shit and fuck and... tits." ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Vynikající kamera, herecké výkony , použité kostýmy a režie. Přesto jsem od tohoto filmu čekal trochu víc, zejména proto, že byl ověnčen tolika Oskary. Každopádně téma příběhu (vady řeči) mi je blízké, takže jsem s postavou plně soucítil a věděl, na čem že vlastně je. I proto za čtyři hvězdy. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Neobyčejné drama o neobyčejném vztahu dvou neobyčejných mužů, vyprávěné zábavnou a zároveň poutavou formou, které si mě získalo od samého začátku. Tom Hooper je bezpochyby talentovaný režisér a má můj obdiv za to, jak si skvělě poradil s touto náročnou a těžce zpracovatelnou zápletkou, která v jeho podání ani na chvíli nenudí. Je sice pravda, že se film místy nevyhne klišé a drží se víceméně předvídatelného dějového schématu, přesto mě snímek velice oslovil a za mistrovské zpracování a skvělého Colina Firtha dávám královské čtyři hvězdičky. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu přidávat další komentáře o obsahu filmu. Princ Albert, později král Jiří VI. dokázal za pomoci rodiny a přítele velkou věc. Je to krásný film, kde jsou především herecké výkony tím hlavním stavebním kamenem úspěchu. Pro mě Geoffrey Rush jasná jednička v roli Lionela. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je to čisté, hezké, ale není tam nic navíc. Ani ve scénáři, ani v režii, nikde. Králova řeč určitě neurazí, ale také nepřinese nic, co byste nečekali. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Príjemný film z britskej histórie. Podľa obsahu síce neznie až tak lákavo, ale spracovanie bolo naozaj vynikajúce. Firth sa zmocnil úlohy koktajúceho monarchu vynikajúco. Zaujímavý príbeh, ktorý každého aspoň na pár desiatok minút vtiahne do krízového režimu predvojnovej Británie a nečakaného nástupu Juraja VI. na kráľovský trón. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Uz v roku 2008 som si hovoril, ze Oscara ma dostat Eastwoodov film Gran Torino, a nie akasi srajda /tusim to bol Milionar z Chatrce, ale presne uz neviem/. No nic to, Akademici zase prestrelili a Oscara dostala nabubrela a precenovana srajda. Akoze je to dobre, herci vedia hrat, ale ako film o koktani samotnom , to rozhodne nestaci. Bolo by treba aj nejake zaujimave dejove vsuvky popridavat, aby to malo spravny smrnc. Takto sice reziser Tom Hooper odviedol slusnu pracu, ale film ma kopu hlucheho miesta a dost nudi. 60 % PS Koktal aj jeden z najlepsich hercov tohoto sveta, James Stewart /1908 - 1997/. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Logopedická pohádka s králem. Jeho problém není v jazyku, ale psychický blok z dětství. Celý život ponižován a na vedlejší koleji, nyní musí král dokázat svou suverenitu a to v konání i proslovu. ()

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Britští záporáci ztratí jizvy

Britští záporáci ztratí jizvy

02.12.2018

S poněkud zvláštní novinkou přišel minulý týden Britský filmový institut (BFI). Organizace stojící například za snímky Králova řeč, Sunshine nebo 28 dní poté oznámila, že přestane podporovat filmy,… (více)

Reklama

Reklama