Reklama

Reklama

Po smrti otce, anglického krále Jiřího V. (Michael Gambon) a skandální abdikaci krále Eduarda VIII. (Guy Pearce), je Bertie (Colin Firth), který celý život trpí vadou řeči, nečekaně korunovaný králem Jiřím VI. Země stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce. Proto králova žena Alžběta (Helena Bonham Carter), budoucí královna matka, domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Po tuhém začátku se tito dva ponoří do neobvyklého způsobu léčby a časem mezi nimi vznikne nenarušitelné pouto. S pomocí Loguea, rodiny, vlády a Winstona Churchilla (Timothy Spall) král překoná koktání a pronese zásadní řeč v rádiu, která inspiruje anglický lid a spojí jej ve válečné bitvě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 928)

Skleena 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavá konverzačka, který by mi asi nebýt všech těch (právem proměněných) nominací na oscara utekla - A to by byla škoda. Během dvou hodin nejsme vlastně svědky téměř žádného děje, přesto nás herecká etuda Colina Firtha s Geoffrey Rushem dokáže udržet na židlích až do závěrečných titulků - alespoň tedy mě. Nemohu se ale ubránit pocitu, zda film přeci jen není trochu přechválený, nebo alespoň nadhodnocený. Ruku na srdce, pár hluchých míst tam také bylo. Ale kde není. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší, než Social Network a rozhodně zasloužený Oscarový hit! Nesouhlasím s tvrzením, že se na tento komorní megafilm rychle zapomene. Skvělé herecké výkony u všech rolí, kamera, hudba, střih i režie. To vše je na výbornou zvládnuté a já tomu musím s radostí dát plný počet. 85% ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Výborný film, kteýr mě zaujal svou atmosférou, tím že byl založen na skutečných událostech, vynikajícími hereckými výkony, vynikající kamera, střih atd....Film jsem si užil, nebyl pro mě zbytečně krátký ani dlouhý, tak akorát. Snímek mě dojal a získal si mé srdce a to mám rád. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Kdo by sázel na to, že z takového neobvyklého tématu se nedá nic vytřískat, hodně by se mýlil. Letošní udílení Oscarů je toho důkazem, film byl oceněn v různých kategoriích celkem 4 zlatými soškami . Colin Firth, který si střihnul roli koktavého krále, svůj úkol zvládl na výbornou a to zvlášť vzhledem k tomu, že zahrát vadu řeči není tak lehké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Radost jsem měla i z mé oblíbené herečky Heleny Bonham Carter v roli královy ženy. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Dlouho předlouho jsem odolávala, protože dvouhodinový film o koktoj, který na konci už tolik nekoktá, mě vůbec nelákal. Ale jsem ráda, že jsem nakonec povolila, přes zdánlivou nezajímavost jsem se nenudila ani na chvilku. Zajímavě podaný příběh o důvěře, přátelství a překonání sama sebe s krásnou hudbou i kamerou. Firth (kterého moc nemusím) a Rush jsou výborní, překvapila mě i moje oblíbená Helena Bonham Carter v kupodivu charakterní roli. Na zadek jsem si z tohohle filmu sice nekecla, ale zajímavý zážitek to je. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Původně sem film nechtěl vůbec vidět.Prostě to ,že ten film dostal Oskara,a navíc o čem je,mě prostě nijak nelákalo.Ale doma chtěli film vidět,a tak sem to nakonec skouknul taky.Pravdou je že herecký duo Firth-Rush hraje přímo božsky.Ale jinak nevim,taková anglická poudačka o královské rodině,o královi ,kterej koktá,a bla,bla,bla,bla.50%. ()

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Leč takové filmy nejsou zrovna můj šálek kávy, rozhodnul jsem se, že na základě četných kladných hodnocení to omrknu. Colin Firth oscara dostal opravdu právem, a smekám před jeho hereckým výkonem. Nicméně jeho herečtí kolegové na tom nejsou o nic hůř. Samotný Geoffrey Rush si totiž minimálně nominaci zasloužil, klidně i toho oskara, leč jeho role nebyla tak těžká, setjně jako H. B. Carter, u které je nominace opět oprávněná. Nebo taky Timothy Spall a jeho úžasné ztvárnění Winstona L.S. Churchilla. Zkrátka - herci jsou nejsilnější stránkou tohoto filmu. Samotný námět je dobrý, a leč ve filmu nejde o nic jiného, než krále bojujícího s koktáním, kupodivu film nenudí. Znovu bych si film nepustil, přesto v rámci objektivity dávám plný počet. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Kdo by si pomyslel, že historický a životopisný film může být i vtipný. Režiséru Tomu Hooperovi se to rozhodně podařilo. Dokázal natočit snímek, který mě zaujal od začátku do konce, bavila jsem se u toho, soucítila jsem s postavou koktavého krále, kterého si přímo skvěle zahrál Colin Firth (Oscar rozhodně zasloužený), navíc mu skvěle sekundoval Geoffrey Rush, který zvládal být vážný i vtipný zároveň (Oscara bych dala klidně i jemu), navíc je to doprovázené krásnou hudbou a celkově film hezky utíká. ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Historická dramata je můj oblíbený žánr, navíc mám velkou slabost pro britské filmy. Takže hodnocení mluví za vše. Jinak na konci mě film hodně dojal, a opravdu zasloužené oscary pro Firtha, Hoopera a film roku. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Kto by povedal, že o jednom prejave sa môže natočiť celý film a k tomu má ešte dve hodiny. Jednoduchý príbeh, skvele do detailov prepracovaný, ktorý Vás hneď pohltí . Brilantné herecké výkony Colina Fritha, Goeffreyho Rusha aj Heleny Carter si určite zaslúžia ocenenie. Kráľová reč je skutočné hodná svojho názvu. ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Když teď píšu bezprostředně komentář po shlédnutí filmu, běží krásná titulková hudba, která mi hodně pomáhá k-ke koktavému k-komentáři. Celou dobu jsem sledoval hodně zajímavý a neurčitý film. No vlastně určena byla jen jeho doba, která se odehrává před druhou světovou válkou. Ostatní věci, samotný Anglický král byli pro mně naprosto neznámé a nové historické poznatky. Na tomhle filmu obdivuju nenudící dialogy, které mně celou dobu nutily je bystře sledovat. Napovídaly o stavu v Anglii a nejen o ní. King Speench nemůžu ale pět hvězd dát kvůli jedné zásadní věci. Nebylo tam nic, co by vyčnívalo, nějak vynikalo, předčilo všechny scény(neberu vpotaz závěrečný proslov). Nepřeskočila tam ani jednou ta pověstná jikřička. Film byl neustále v perfektně rozjetých kolejích, nic dalšího ale nepřidal. Výhybka chyběla výrazně, jinak všechno bylo po staru "Briliantní". Poslední dvacetiminutovka mně začala hrozně bavit a hrozně se mi líbilo, jak byla doprovázena historickou houslickou harmonií. Úplně to sedělo do toho napětí před válkou. Závěrečný projev jako za dob Klause - Myslím, že na konci si oddychla i moje prdel, když poslední větu Jiří VI. dokončil bez zakoktání. Oskary přeju kostýmům, výpravě a Colinu Firthovi, který si pro oskara za hlavní roli jde naprosto sám(když tam není Leonardo DiCaprio a Bale je jen za vedlejší). ____ Bůh ochraňuj krále! ____ ()

zuzinka2 

všechny recenze uživatele

Výborná konverzačka, které doslova kraluje C. Firth s G. Rush, kteří by si oba zasloužili na letošních Oscarech vyhrát (což u prvně jmenovaného také očekávám). Ty pak doplňuje H. Bonham Carter u které mě potěšilo, že jsem jí v po dlouhé době viděla v normální roli. Samotný příběh je silný (překonání překážek, které nám život klade přes cestu, to vždy zabírá) a dialogy mezi hlavními představitely jsou také na jedničku. Přestože film se mi velmi líbil a příjemně jsem se u něho bavila, přeci jenom mi chyběl pocit, že jsem viděla film pětihvězdičkový film a že si na něj budu i po několika týdnech pamatovat. 85% ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Film vychází ze skutečné události. Albert, mladší syn britské panovnické rodiny, se sejde s neortodoxním logopedem Lionelem Lougem roku 1926, děj filmu provází diváka od tohoto prvního setkání až k počátkům druhé světové války. Věřte, je to úžasná podívaná. Téměř celým filmem se line ladná klavírní melodie, na této vlně se odehrává příběh nesourodé dvojice - monarchy a logopeda. Colin Firth jako Albert vytváří svým postavením napětí, logoped Lounge (Geoffrey Rush) pak napětí odlehčuje. "Královský mozek jistě ví, co dělá pusa". Příběh graduje a spěje k závěru s dosažením naplněného úsilí. Hezké momenty jsou např. v křesle svatého Edvarda nebo při závěrečném proslovu, kdy Albert hovoří do rozhlasu. Asi jsem fanda a nadšenec, film jsem totiž v kině zhlédl již dvakrát ( pokaždé mě naplnil vnitřním klidem :-) ). ()

Azrael515 

všechny recenze uživatele

Ono by si tento film zaslúžil objektívne 4*, až na to že ma moc nezaujal. Áno, boli to kvalitne strávené dve hodiny. Áno, ústredná dvojka je vynikajúca. No dialógy mohli byť buď ostrejšie alebo hlbšie. Dej ku koncu začne vážne ponudievať, a obvykle zimomriavky ktoré mávam často pri prejavoch u záverečnej kráľovej reči neboli. Vzťah bratov sa nevyvinul nikam, jediný vývin postavy je že Firth prečítal prejav bez koktania, všetci mu zatlieskali, potľapkali po ramene ... a koniec. Minulo ma posolstvo, minul ma účel tohto filmu ..neviem, nechápem, ďalej ... ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Ohlodáme-li tuto královskou šunku až na kost a dostaneme ke dřeni, zjistíme, že Králova řeč vypráví nanejvýš patetický příběh o tom, jak se naprostý outsider a ňouma vypracoval a všem to natřel. Elegantněji řečeno a sofistikovaněji odvyprávěno, jak se bratr následníka trůnu, který nikdy neměl respekt ani otce ani nastávajícího krále a který od raných monarchistických let trpí koktavostí, si nakonec posadil korunu na svou urozenou hlavu a ovládl svůj hlas, kterým povzbudil svůj lid. ()

exitak 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní snímek, ovšem nepřináší příliš mnoho nového k vidění. Je to "jen" kvalitně natočený film podle hollywoodského standardu. Kvalitu filmu vynáší především strhující výkony dvou hlavních představitelů. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Začnu negativně. Králova řeč je sice krásný film, ale přeci jen bych za letošek poměrně jednoznačně udělil Oscara Černé labuti, která je jak dějové zajímavější, tak filmařsky odvážnější a celkově jsem z ní měl o dost větší "umělecký dojem". Králova řeč je zkrátka "jen" komorně natočeným silným životním příběhem, který ale dle mého v historii filmu nijak nevyniká. Ale konec plků, v historii zabřednout nehodlám. Film jsem si užíval již od počátků a jeho provedení mi naprosto sedlo. Celkově to pro mě ani tak nakonec nebylo filmem o (jakkoliv úchvatném) boji Jiřího VI. se svým handikapem, jako především o údělu nejen královských členů, ale celkově lidí, kteří si svou životní dráhu nemohou vybrat, resp. jim byla již od narození vybrána. A pokud si jí i přesto vybrat chtějí, jako Jiřího bratr, většinou to s nimi nedopadne nejlépe. Colin Firth v tomto filmu konečně vystoupil ze stínu připitomnělých romantických komedií a v momentech jeho bojů s nenáviděným rádiem jsem s ním prožíval každou chvilku. Kéž by se podobně někdy vzepjal i jeho sladkobolný souputník Hugh Grant.....Z kina jsem odcházel s naprosto příjemnými pocity - aby taky ne, shlédl jsou velmi pěkný film, přesto jen tam vzadu dole začalo jemně hlodat, že ten Oscar měl jít malinko jinam. ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Vynikající komorní film, který dechberoucí triky, ani zběsilou akci k tomu, aby přikoval diváka k plátnu. To hlavně díky skvělým výkonům herců v hlavních rolích, citlivě vedených kvalitním režisérem. Výbornou atmosféru ještě podtrhuje skvělá hudba, která se do aristokratického prostředí skvěle hodí. ()

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Britští záporáci ztratí jizvy

Britští záporáci ztratí jizvy

02.12.2018

S poněkud zvláštní novinkou přišel minulý týden Britský filmový institut (BFI). Organizace stojící například za snímky Králova řeč, Sunshine nebo 28 dní poté oznámila, že přestane podporovat filmy,… (více)

Reklama

Reklama