Reklama

Reklama

Po smrti otce, anglického krále Jiřího V. (Michael Gambon) a skandální abdikaci krále Eduarda VIII. (Guy Pearce), je Bertie (Colin Firth), který celý život trpí vadou řeči, nečekaně korunovaný králem Jiřím VI. Země stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce. Proto králova žena Alžběta (Helena Bonham Carter), budoucí královna matka, domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Po tuhém začátku se tito dva ponoří do neobvyklého způsobu léčby a časem mezi nimi vznikne nenarušitelné pouto. S pomocí Loguea, rodiny, vlády a Winstona Churchilla (Timothy Spall) král překoná koktání a pronese zásadní řeč v rádiu, která inspiruje anglický lid a spojí jej ve válečné bitvě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 928)

Aidan 

všechny recenze uživatele

Perspektiva vyprávění je až revolučně konzervativní. Ve většině příběhů současnosti by byl jako hrdina představen princ Edward, který se z lásky k ženě z nižších kruhů, zřekne trůnu. Jenomže tenhle film se neodehrává v Americe, je přímo koncentrovanou anglickostí. A hrdinou je vévoda Albert: odpovědný, vědomý si svých stavovských povinností a snažící se jim navzdory překážkám dostát. Žít přiměřeně své roli není vždy snadné: obzvlášť, když je ta role automaticky spjata s místem v učebnicích dějepisu. Pokusy pokořeného (a postupem času stále pokornějšího) budoucího monarchy o překonání koktavosti mi sice často vykouzlily úsměv na tváři, ale byl to úsměv přejícný, nevýsměšný. Není snadné představit královskou rodinu s nadsázkou a přitom s úctou, bez sarkasmu. Tu se to zdařilo: i humor jest tu totiž správně anglicky suchý. O mnohém dalším by se ještě dalo psát: o rodině (ta vévody Alberta i ta logopeda Lionela je ukázána převážně s kladným znaménkem, ne – jak je to v módě – jako překážka individuálního rozkvětu), o důležitosti takových detailů jako jsou řečové defekty v boji proti nacismu a komunismu, o přátelství a „povinné úctě“. Každopádně je to výtečný kus, který pomáhá k vědomí, že personu je třeba nést, ne před ní utíkat, ale že člověk zároveň nemá být s personou totožný a nemá být jejím otrokem. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Mohu napsat jen "příjemný a pěkný film" a to si myslím že je málo, ale bohužel to jinak nevidím... Jen díky Famozním výkonům Firtha a Rushe dávám 4*. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Moje první zkušenost s nějakým filmem od Toma Hoopera, a hned velmi příjemná. Film je další z mnoha zdařilých variací na téma jedince, který bojuje s vlastním handicapem, aby ho na filmu konci buď překonal, nebo z něj udělal svou přednost. O tom, že je tento typ filmů nesmírně populární, netřeba dlouze diskutovat – stačí nahlédnout do žebříčku nejlepších filmů na ČSFD, na všechny ty filmy typu Forrest Gump, Rain Man, Uvnitř tančím, Co žere Gilberta Grapea, Malý Velký Muž, My Fair Lady, ad. S posledním jmenovaným muzikálem má Králova řeč ostatně leccos společného – i zde máme postavu odborníka na řeč (profesor lingvistiky Henry Higgins vs. terapeut řeči Lionel Logue) a postavu zápasící se svým řečovým projevem (Líza Doolittleová a její roztomile buranské nářečí vs. koktající Jiří VI.), a ve výčtu podobností by se dalo dále pokračovat. U tohoto filmu se hodně psalo o tom, že je jakousi tvůrčí sázkou na jistotu (po stránce hereckého obsazení i celkového pojetí) v oscarovém klání, ve kterém soupeřil s filmy Social Network a Černá labuť. Osobně mě z nich nejvíc oslovila právě Králova řeč, a Oscara jsem jí přál. Především díky mému oblíbenci Colinu Firthovi a jeho filmové manželce Heleně Bonham Carterové, kterou jsem zde snad poprvé viděl bez nánosu nejrůznějších líčidel a masek (jako v jejích předchozích filmech typu Alenka v říši divů, Sweeney Todd, Karlík a továrna na čokoládu...), a bylo to velmi příjemné, protože je to neobyčejná krásná žena (mimochodem manželství s jejím skutečným mužem Timem Burtonem pro mě osobně představuje hollywoodský pár číslo 1, za kterým stojí Brad Pitt s Angelinou Jolie kdesi daleko vzadu). Je-li skutečně Tom Hooper schopen tvořit „na povel“ kvalitní snímky oslovující kritiky i diváky, pak se nezbývá než těšit na to, s čím přijde příště – jako na držitele Oscara v nejprestižnější kategorii se na něj teď bude jistě upínat zvýšená pozornost (náš J. Svěrák by o tom mohl vyprávět). Králova řeč je filmem ve své podstatě velmi britským, a anglofilně naladění diváci si jistě přijdou na své. U mě to jsou silné 4*, na víc to po prvním shlédnutí nevidím. Chuť na druhou projekci ale zatím chybí... dostaví se ještě někdy, a nejen u mě, ale třeba i u vás? ()

Javert 

všechny recenze uživatele

"Do you know the "f" word?" "Ff ... fornication?" K tomuto filmu mě napadají i jiná anglická slova na "f" - fabulous, fantastic či fascinating! Ocenění jsou sice v zásadě jen formalita, ale Oscar by se ve Firthových, Rushových i Hooperových rukou vyjímal. Pro mě film roku 2010 a zároveň vhozená rukavička pro 2011. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Nejsem teda extra fanda do filmů o britské monarchii, ale tohle jsem si dal rád. Všechno to jistí skvělý oscarový výkon Colina Firtha a neméně vydařený výkon Geoffrey Rushe. Zpočátku a místy se film sice trochu táhne, ale naopak někde dokáže pěkně ukázat zuby. Když ve snímku začala válka, docela mě zamrazilo v zádech. Příjemný film, který pěkně vystihl atmosféru 30. let. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Docela se to povedlo, velká bomba to není, alespon ne pro mě pač historické filmy moc nemusím. Ale tohle rozhodně pochválit můžu. Film má zajímavý příběh o koktajícím královi, který se marně učí lépe mluvit, což se mu na konci filmu povede. Nápadů je ve filmů dost, herecké obsazení je na tom velmi dobře, Colin Firth zvládl skvěle svoji roli. Vedle něj mě bavil herec Geoffrey Rush a Helena Bonham Carter. Hudba od skvělého Alexandra Desplata se velmi povedla. Co mě na filmu vadilo, bylo pomalé tempo a že některé scény byly bez hudby. Celkově mi tam ještě něco málo nesedlo z oné doby, jenž mi vadili některé historické prvky. Ale celkem jsem to vzal a film mě zaujal, tak ho nechci moc kritizovat. Proto ho u mě hodnotím na 77% = **** ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nesnáším předpojatost a málem jsem se jí dopustila. Již dávno jsem zjistila, že snímky, které získaly Oskara, mne povětšinou nebaví. A tak jsem s velkým despektem přistupovala k filmu Králova řeč. Po jeho zhlédnutí musím konstatovat, že despekt se změnil na respekt. Firth je prostě úchvatný pan Herec. Na Králově řeči nedokážu najít chybu, všechno klape tak, jak má, od začátku do konce si dokáže diváka posadit hodně hluboko do sedačky. Králova řeč je filmová paráda, na kterou se ráda podívám i několikrát. A pokaždé se budu těšit na báječný zážitek. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Další ze série outsiderských rolí Colina Firtha, další snímek o zoufalci, kterému se nakonec podařilo porazit sám sebe. Lidé na taková témata táhnou už jen proto, že sami se někdy cítí jako outsideři a jelikož mívají handicap, se kterým chtějí něco udělat, ale nedaří se jim to. Králova řeč má podle mě velké štěstí (nebo to byl spíš záměr?), že měla premiéru okolo Oscarů, a tak si jí porota všimla. Nabízí totiž slušné herecké výkony, gradující tempo a trochu té originální hudby, ale aby dostala alespoň toho mého Oscara, musela by nabídnout o hodně víc. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Režisér Tom Hooper "vyléčil" s pomocí Geoffreyho Rushe řeč Colinu Firthovi ( coby Jiřímu VI., pardon Bertíkovi) a mě ( a snad i vás ) přesvědčil, že působivého výsledku se dá dosáhnout i bez rozmáchlých gest, bombastických triků, velkolepých výprav, pouze „ obyčejným „ vyprávěním. The king’s speech je téměř komorní snímek, který vypráví o životě Jiřího VI., nicméně s trochou nadsázky by to mohl být příběh kohokoliv z nás ( vás ). Snímek v určitých fázích působí téměř divadelně, což je v tomto případě ale pouze výhodou a plusové body pro Hoopera navíc. Zmiňovat se o hereckých výkonech trojlístku Firth – Rush – Bonham Carter je myslím naprosto zbytečné. Většina z vás tu velebí a pěje ódy na Colina Fitha popř. G. Rushe. Já musím dodat, že mě osobně nejvíce překvapila H. Bonham Carter. Notně sympatický a vyzrálý výkon předvádí dotyčná dáma. Jediné co mi malinko, ( když se nad tím tak zamýšlím, tak více než by bylo zdrávo ) kazí výsledný dojem je fakt, že jako CELEK to na mě působí stylem......a jestli neumřeli, žijí dodnes.....Já pohádky i celkem rád, nicméně v tomto případě by nějaký ten dramatický zvrat navíc rozhodně neuškodil. To je ale čistě můj osobní problém.... ()

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Colin Firth je naprosto uzasny a Oscara si pravem zaslouzil! Tomuhle filmu vyslouzil plny pocet hlavne on, ackoli Geoffrey Rush stoji taky za shlednuti. Jak mi jindy pomale britske tempo vadi, tady jsem si ho uzila. A atmosfera zaverecne reci je proste dokonale ztvarnena! ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Nečekaně vtipný a poutavý film, který mi lehce připomíná pár historických souvislostí. Od oscarového jsem se obával větší škrobenosti, dramatičnosti, prostě toho, co ve filmu nehledám. Omyl. Od začátku nebývale vtipný. Humor je postavený na společensky "nestandardních" situacích, na drobných poznámkách, hláškách a na skvělém hlavním triu, které se svých rolí zhostilo s dokonalostí a stojí za úspěchem filmu; Geoffrey byl pěkně prostořeký, Collin nesmělý. Abych s tím humorem neuvedl někoho v omyl, je to přece jen vážný film, ale značně odlehčený místy rozesetými vtipnými střípky. # příběh 9 | hudba 6 | humor 6 | akce 0 | napětí 0 | pustil bych si znovu 7 ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Vlastně nevím, proč bych filmu srážela hodnocení. Jde pouze o to, že historické snímky nejsou zrovna typy filmů, kterým bych běžně dávala vysoká hodnocení. Ale ať o Králově řeči přemýšlím jakkoliv, pět hvězd si zaslouží a z mého pohledu je to hodně povedené ztvárnění událostí, ke kterým skutečně došlo. Je to příběh o králi Jiřím VI., je to příběh o jeho životě, povaze... ale hlavně je to příběh o upřímnosti, důvěře a přátelství. A to je přesně to, co se mi líbilo. Pak samozřejmě také výkon Colina Firtha, který mě hodně překvapil a očividně si s rolí koktavého krále poradil víc než dobře. Ale to netřeba rozebírat, protože právě jeho výkon nejspíš u Královy řeči vyzdvihuje každý. Dále se mi líbila postava Lionela Logua, přestože Geoffreyho Rushe obecně nijak nemusím. Králova řeč na mě tedy sice nezapůsobila tak jako mé nejoblíbenější filmy a rozhodně se nestane mou srdcovkou, ale je to velmi silný a výmluvný film. ~(4,5)~ ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Králova řeč je přesně taková, jakou ji čekáte: herecky silná, založená na dialozích, s pomalým tempem a úsměvně lidská - zkrátka tradiční britský nadprůměr. Jen je třeba odmyslet si ten oscarový hype, který kolem ní vypukl. Pamatujete si, jak jste se cítili po shlédnutí Donaha! nebo Holek z kalendáře? Ano, náměty jsou úplně odlišné, ale kvalita a takové to pohlazení po srdíčku jsou velmi podobné. U "koktavého krále" se jen hraje s vyššími tématy. Zpracování má tenhle film kvalitní (znovu říkám: britský nadprůměr), ale ničím novým nepřekvapí a ničím nenadchne. Přesněji - nechápu, kde se to recenzentské nadšení bere. Že Geoffrey Rush a Colin Firth jsou výborní herci, to víme už dlouho. Scénář jim tady nabízí velmi zajímavé a zároveň lidské postavy. Obzvlášť Firth září - jeho noblesního, schopného, ale zároveň křehkého prince Alberta si nelze nezamilovat. Když zoufale vyráží ty zatropolené hlásky nebo si zoufá sám nad sebou, chtělo se mi ho obejmout. Toho zlatého plešouna si zaslouží. 70 %. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Tento film je jeden z těch, které si plně zaslouží 5 hvězdiček - strhující příběh, sympatické postavy, kterým všichni drží palce, aby dosáhly to, co chtějí, vynikající herecké výkony, kamera, které by sice trocha originality neuškodila, ale kompozice většiny scén je opravdu dobře promyšlená a střih v některých chvílích taky mile potěší... K tomu příjemná hudba francouzského skladatele Alexandra Desplata, čtyřikrát nominovaného na Oskara, i z pera slavného Beethovena. Nakonec skvělý happy end, na který jsem čekala a s nímž jsem byla plně spokojena. Právě to všechno mě ale přivádí k myšlence, jestli by Oskara mohl někdy dostat i trochu originálnější film, ne tak vzorně pětihvězdičkový. Je to snad celkově americké myšlení, že ocenit by se měl ten, kdo tvrdě pracuje a jde si za svým cílem (viz i ostatní nominované filmy - Černá labuť, Fighter...), něco, co dokonale splňuje očekávání dobrého filmu. K tomu třeba trocha války, nebo jiných vnějších problémů a cena je doma. Filmu cenu přeju, ale nezačíná vás nudit, že jsou vítězné snímky rok od roku čím dál víc stejné? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kráľová reč je takým krásnym akademickým filmom, že je to až nezdravé a skôr ma tá dokonalosť odpudzuje. Podobne ako pri Čistej duši na to skočili všetci povolaní akademici a označili ju za film roka. Ja požadujem od dôležitých cenených spoločenských filmov určitú špinavosť, riešenie aktuálnej závažnej témy alebo aspoň v rámci tej uhladenosti silné emócie (Titanic). Film by si zaslúžil vyššie hodnotenie, ale vzhľadom na ten humbuk okolo mi to svedomie nedovolí....Nakoniec to hodnotenie po ďalšom pozretí zdvíham, musel som sa na film trochu aklimatizovať, aby sa mi začal skutočne páčiť. Za nejakú zásadnú udalosť desaťročia ho ale nepovažujem. Kotajúci úprimný Bertie prekonal manipulatívneho výrečného Hitlera a doviedol Aglicko k víťazstvu. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak to třeba já jsem viděl film až poté, co film viděl Oskara. A co teprve kdyby byl býval film neviděl Oskara. To bych asi já neviděl film a musím uznat, že by to byla sakra škoda. Film gradoval velmi pomalu a velmi nejistě, ale to v co vygradoval se jen těžko dá slovy popsat. Asi posledních 30 minut mi nějak nechtěla ustoupit husí kůže. A u závěrečného projevu jsem měl slzy v poslední zatáčce. Než jsem film viděl, tak jsem nevěřil tomu, že si tolik Oskarů zasloužil. Po zhlédnutí k tomu nemám výhrady. Mohly být uděleny sice na více frontách. Byly uděleny tomuto filmu a nikdo nemůže říct, že neprávem. Tady byla odvedena slušná práce, ale nic navíc. * * * * ()

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Britští záporáci ztratí jizvy

Britští záporáci ztratí jizvy

02.12.2018

S poněkud zvláštní novinkou přišel minulý týden Britský filmový institut (BFI). Organizace stojící například za snímky Králova řeč, Sunshine nebo 28 dní poté oznámila, že přestane podporovat filmy,… (více)

Reklama

Reklama