Reklama

Reklama

Po smrti otce, anglického krále Jiřího V. (Michael Gambon) a skandální abdikaci krále Eduarda VIII. (Guy Pearce), je Bertie (Colin Firth), který celý život trpí vadou řeči, nečekaně korunovaný králem Jiřím VI. Země stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce. Proto králova žena Alžběta (Helena Bonham Carter), budoucí královna matka, domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Po tuhém začátku se tito dva ponoří do neobvyklého způsobu léčby a časem mezi nimi vznikne nenarušitelné pouto. S pomocí Loguea, rodiny, vlády a Winstona Churchilla (Timothy Spall) král překoná koktání a pronese zásadní řeč v rádiu, která inspiruje anglický lid a spojí jej ve válečné bitvě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 928)

Lulusator 

všechny recenze uživatele

Není to příběh lásky, není to ani příběh o neštěstí. Je to příběh o jednom obyčejném problémku, kterému se hlavní hrdinové úspěšně postaví. Je to krásný film. Úchvatné herecké výkony a stoprocentně zasloužení oscarové... a neodpustím si... škoda neproměněných nominací :) ()

Kathykat 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že o filmu jsem moc nevěděla, netušila jsem, kdo tam hraje, ale hned jak začal, řekla jsem si, že by se tam perfektně hodil Colin Firth, kterému podobná dobová role úžasně sedla (i když v nepovedeném) Dorianu Grayeovi. Jaképak překvapení, že tam opravdu hrál! A k tomu všemu moje oblíbená Helena Carter, už jen tohle herecké obsazení je symbolem úspěchu. Zahráli oba dva naprosto perfektně. Celkově film byl moc povedený, ale bez těchto herců by to možná nebylo ono. Malinko mi tam chyběl jakýsi zlom, kdy se král naučil pořádně mluvit, ale to je snad jediná chyba. Hudba také výborná. 5* ()

Companus 

všechny recenze uživatele

Jak z nudného námětu udělat trhák? Obsadit skvělé herce, napsat výborný scénář. Neměl jsem v plánu vůbec koukat na tento film, bohudík jsem to neudělal. Koktajícího krále jsem měl sto chutí neustále opravovat a pomáhat mu doříct to slovo. Co dodat, film mě strhl a hltal jsem osudy královské rodiny plnými doušky. ()

matespal 

všechny recenze uživatele

jelikož sem si tímhle prošel taky,a vím jaké je to nepříjemné pro koktající osobu i pro okolí,sem od tohoto, filmu hodně očekával.A moje očekávání předčilo,mistrně a s citem natočený životopisný film,klobouk dolů Coline:-) ()

vikiii 

všechny recenze uživatele

Naprostá nádhera, dokonalý příběh a královský Colin! Bylo něčeho málo? Nikoli. A moc? Taktéž ne! Přesně "namíchané", mistrně provedené a také patřičně oceněné. Tentokrát Britové zazářili! ()

afrikovsky 

všechny recenze uživatele

První půlka taková trochu nuda bez které by ale druhá půlka neměla žádný smysl...komorní drama jednoho člověka co zdědil obrovskou odpovědnost ještě v horší době. Posledních 10-15. minut filmu má neskutečný náboj a konec je jeden z nejlepších co jsem kdy viděl. Takže Pane Hoopere jen tak dál a těším se na další kousek. ()

Jezinho95 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, zaslouženě získal titul: "film roku" (2010). Všeobecně známé téma a životní útrapy Jiřího VI. se tvůrcům podařily i díky bezchybnému výkonu Colina Firtha přenést do velmi realisticky působícího filmu. Zajímavé metody terapie, které Jířímu naordinoval jeho terapeut Lionel Logue stojí za to vidět... 85%! ()

Vindemiatrix 

všechny recenze uživatele

Snímek o koktání, který nezadrhává, ale ani nic mimořádného nepronáší. Pěkná výprava a zajímavá herecká konfrontace Rushe s Firthem, která podle mě vyzněla lépe pro prvního. Milou roli si dopřála Carterová; Spall jako Churchill mi naopak ani trochu nesedl. ()

matejda91 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý kousek, 'hlavní hrdina' Bertie si diváka získá velmi rychle stejně jako jeho neobvykle léčící logoped Lionel. Děj pěkně ubíhá a konec je působivý. ()

rhodos 

všechny recenze uživatele

Ač jsem viděla podobně laděný snímek "Královna", tak tento mne úplně nadchl. Vše bylo perfektní, i když úplně nejvíc mne dostaly herecké výkony všech tří hlavních představitelů v čele s famozním Colinem Firthem. Tento film jsem viděla 3x a také jsem si ho posléze koupila na DVD, což myslím mluví za vše. ()

Bibi Coco 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Nemůžu ani rozhodnout, kdo se mi líbil víc, zda Colin, Geoffrey, nebo Helena. 100% pro každého z nich. V závěrečné řeči mu snad musí fandit každý. ()

Alenuch 

všechny recenze uživatele

Skvělý příklad filmu, ve kterém se vlastně nic moc neděje a přitom se vám nechce ani na vteřinu spustit oči z obrazovky. Příběh sám, tedy kterak z odstrkovaného a vysmívaného Bertieho vyrostl sebevědomý Jiří VI., nemůže zklamat, protože takovému hrdinovi rádi držíte všechny palce. Na herce je opravdu radost se dívat, sešla se tu navíc silná skupina složená ze spousty mých oblíbenců (včetně nejoblíbenějšího oblíbence Colina Firthe), a například Helena Bonham Carterová je prostě čím dál tím úžasnější. Nic pro milovníky výbuchů a akce, ale moje staromilecké srdce je dojato. ()

arlandria 

všechny recenze uživatele

Film je to dobrý, ale mě bohužel zas tak nezaujal. Herecké výkony byly výborné, nápad taky, ale sem tam jsem se opravdu nudila. Působilo to na mě trochu chladně a já bych to na Oscara rozhodně neviděla, ale třeba po druhém zhlédnutí změním názor. ()

F_r_o_s_t 

všechny recenze uživatele

Excelentní herecký výkony, hezky se to sledovalo, ale pak najednou konec a já si nedokázal odpovědět na otázku, kde je tam nějakej silnej příběh nebo velkolepej závěr. Mnohdy filmům vyčítam cílený útoky na lidský emoce, v tomhle případě to bylo nicméně na můj vkus až moc seriózní. Leč aspoň za tu ukázku Herectví půjdu s hodnocením vejš než bych jinak šel.. ()

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Britští záporáci ztratí jizvy

Britští záporáci ztratí jizvy

02.12.2018

S poněkud zvláštní novinkou přišel minulý týden Britský filmový institut (BFI). Organizace stojící například za snímky Králova řeč, Sunshine nebo 28 dní poté oznámila, že přestane podporovat filmy,… (více)

Reklama

Reklama