Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vybraní vojáci základní služby v 50. letech v malé pohraniční jednotce střeží oddaně západní hranici, bojují s narušiteli a odhalují síť jejich pomahačů... (oficiální text distributora)

Recenze (52)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pod scénářem je podepsaný Drahoslav Makovička, který má na kontě už pěkných pár kousků (Muž z Londýna, Anděl s ďáblem v těle ...) na režisérském křesle Ivo Novák, který natočil řadu velice pěkných filmů (Maratón, Poklad byzantského kupce, Zločin v dívčí škole). Vznikl příjemný film na víkendové odpoledne s patřičnou dávkou napětí a humoru (leckdy i nechtěného, třeba ve vidění katolíků) a vyváženými hereckými výkony. Byť je příběh zasazený mezi pohraničníky je prostředí použito spíš jako kulisa, zachyceny jsou celkem věrně skutečné lidské charaktery a rozhodně není přesoudruhováno. O působivé exteriéry se postaral bývalý cínový důl v Přebuzi. Dabing: Bronislav Křižan: Radoslav Brzobohatý, Andera Čunderlíková: Jorga Kotrbová, Gustav Opočenský: Lubor Tokoš ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Je s podivem, že někdo měl potřebu v časech normalizace točit takovéhle filmy. Jejich ,,zlatá éra'' byla v padesátých budovatelských letech. Ale není se co divit když film měl ideově pod taktovkou soudruh Toman... Tak konečně chápu o jakém to filmu mluvil Kraus ve své show, když občas s někým zavzpomíná na svá filmová léta jak hrál pohraničníka... Absolutně nechápu jak téhle splácanině tu někteří mohli dát 4 hvězdy! Celá rota pohraničníků je jedním slovem srandovní. Na jednotce absolutně neexistuje kázeň, velící poručík má prakticky nulovou autoritu a jen tak filmem bloumá, vojáci se před ním nehlásí, do kanclu mu vstupují bez zaklepání a bez vyzvání... Ústrojová kázeň strašná. Všechny vlastně zajímá hlavně kdy přijedou nějaké ženské a zda s nimi budou mít čas strávit v domečku lásky. Jo, sem tam zastřelí někoho kdo přecházel k nám. Západní agenti jsou dementní. Přechod agenta přes hranici vždy ohlásí třemi dávkami z těžkého kulometu! Tak snad chyběl už jen ohňostroj a rozsvícená baterka... A i když agent projde, má jeho odlité stopy naše rozvědka v databázi !!! Pche :-)!!! Kampak na naše soudruhy! Humoru jsem si ve filmu nevšiml, zato jsem si všiml velkého množství předabovaných herců. Proti tomuto je Drsná planina snímek o několik levelů výš. Mladej Korn mně bude ještě dlouho strašit, stejně tak Vízner... Říkal jsem si, že ještě jednou vysloví nějakého řeckého filozofa a vypínám bez milosti ! Za mně je to za dvě kobylky, teda až postavím tu maštali.. * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

No, tomu já říkám, podřezat si pod sebou vlastní režisérskou větev. Skvadra druhořadých, převážně předabovaných herců, zde sehrává naivní story o boji o čáru. Hrdí a nebojácní pohraničníci, dostávající za zabití člověka opušťáky, proti zlým, chamtivým a nebezpečným převaděčům, agentům a kdo ví, co na tom západě ještě strašilo. Korn v uniformě byl snad špatný vtip, stejně tak Zahajský bez plnovousu. Nic pro mne nezachránila ani překrásná, pobožná Andrejka, která taktéž nechala svůj hlas na Barrandově. Maximálně tuctový scénář a stejně laděná režie. Chlapci a chlapi v celovečerním provedení, nicméně seriál je u mě za 4. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Kdo by si po přečtení obsahu filmu myslel, že se jedná o agitační film, hluboce se mýlí. Prostředí pohraniční stráže je skutečně jen kulisou pro zajímavý příběh lidí, kteří najdou společnou řeč a díky ní se jim nakonec podaří odhalit i ty opravdové narušitele. Nechybí humor, napětí, okořeněné vynikající výkony hlavních postav. Myslím, že panu Brzobohatému, panu Lábusovi i paní Kotrbové by slušelo i ve filmu hrát a ne pouze propůjčit svůj hlas hlavním hrdinům příběhu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Skutečně to tam vypadalo jako na samém konci světa, takže název filmu je výstižný. Pro mě příjemné překvapení, čekala jsem totiž, že půjde o nějaké tísnivé drama, že života vojáků střežících státní hranici. Také mě překvapil Jirka Korn se svou úvodní písničkou. Každá doba si holt žádá své. Herecké obsazení se povedlo. Je tu plno zvučných jmen. Bronislav Křižan byl přemluven Radoslavem Brzobohatým. Nic proti panu Křižanovi, ale pan Brzobohatý si tu roli poručíka měl zahrát. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pragma faulon - nic lepšího nečekejte. Nalákaly mě v komentářích zmiňované herecké výkony a humor. Našel jsem utahaný, nudný, v nejhorším duchu reálného socialismus "vtipný" pokus o komedii. Nic na tom nezměnil filosof Vízner, příšernou písničku zpívající Korn anebo socialistická křesťanka Čunderlíková. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tohle byl teda blábol o ničem. Pohraničníci vraždí lidi prchající z republiky a za to dostávají opušťáky. Žádná výrazná role, herci vesměs podprůměrní a navíc předabovaní Brzobohatým, Tokošem, Kotrbovou, Lábusem a Hanzlíkem. Špatná režie, špatný střih, některé scény vůbec nedávají smysl. Scénář pana Makovičky postrádá jakoukoliv logiku a jak vojáci, tak diverzanti mají k normálnímu IQ hodně daleko. Petr Hapka se s hudbou taky moc nevycajchnoval, zřejmě ho to nebavilo. Film svým tématem může připomínat Krále Šumavy, jenže to je úplně jiná liga! Na konci světa je nevýrazná ideologická hovadina, zatímco Král Šumavy staví hlavně na atmosféře a bezvadné kameře. Ivo Novák má na svém kontě rozhodně kvalitnější záseky, v tomhle případě šlápl hodně vedle. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

70te roky a normalizácia v plnom prúde. treba posilniť popularitu pohraniciarov (potom co strielaju po ludoch snaziacich sa utiect cez hranice) a tak na scenu prichadza "na konci sveta". plejada viac menej slavnych a znamych hercov (i ked je divne ze hviezda typu jiri krampol je tam len asi 2 minuty a povie celkovo len 3 vety) ako partia hraniciarov chraniacich nas socializmus pred hrozbou zo zapadu a vnutornymi nepriatelmi. nadriadeni su bud sympataci ci neskodny idioti (augustova postava) a moralka a respekt k nadradenim v podstate neexistujuci. zvlastne posoby i milostna linka medzi svojtkom a cunderlikovou. ta je na zaciatku tazka katolicka, ktora ma problem i len s bozkom, ale spravnemu socialistickemu ateizmu jej viera prilis dlho neodola (potom ich milostna linka vsak z filmu zmizne aby sa objavila opat az na konci). je tu i jedna akcna scena ale ta je na urovni ktora by sa dala ocakavat (teda nic moc)... ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

"Tak si rychle vyber doktore, buď pujdeš do civilu nebo do hajzlu. Do civilu pane Šebich, do civilu. Do hajzlu pujdete Vy!" 80% ()

zette 

všechny recenze uživatele

S Kralem Sumavy nesrovnatelne, presto je film koukatelny i dnes. Celkem se divim, ze tak otevrene ukazuje vojaka, ktery si hraje s myslenkou emigrace. Herecke obsazeni je urcite zajimave, zadne zivotni role zde vsak neuvidime. Dnes uz bohuzel zapomenuty film. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Když se na to budeme dívat jako na film o lidech žijících na konci světa kde lišky dávají dobrou noc, jde o velmi podařený snímek. Parta vojáků střežící hranici a pár lidí, kteří přišli po odsunu nahradit původní německé obyvatelstvo, se pokouší znovu oživit mrtvý kraj. Musíme pominout jakýkoli ideologický aspekt věci, jelikož tam kluci pohraničníci střílejí agenty chodce, což jsou z dnešního pohledu hrdinní bojovníci za svobodu. Takže, jak říkám, politiku stranou, dívat se jen jako na příběh o lidech. A pak to funguje. 70% ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Je to tak nesmírně blbé a komunisticko-militantní, že se na to jako na komedii dívat dá. Luděk Munzar nakonec není zločinec, Andrea Čunderlíková nakonec není fanatická křesťanka, Oldřich Vízner geniálním způsobem odhalí narušitele hranic pomocí řecké filosofie. Velitel posádky miluje svou ženu nade vše. Doprdele, že já nežil na hranici jako voják v r. 1950. Tolik splněných ideálů a spravedlivých socialistických lidí....kteří navíc milují Zvířata! Svou kobylku si přivedu až do hotového, to dá rozum. Kde teď tyto skvělé lidi v nepovedené demokracii vzít? ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Klasické normalizační drama. Všechno se odehrává v šedivém bezčasí, postavy jsou svoje vlastní karikatury a zvraty jsou viditelné čtvrt hodiny dopředu. Drahoslav Makovička navíc nebyl nijak schopný scenárista, takže dialogy tahají uši a občas mi bylo za herce trapně. Vrcholem zmaru je protahovaná diskuze o řeckých filosofech, jíž chybí pointa i účel. Pozitivem je jen krásná Andrea Čunderlíková a dejme tomu funkční romantická linie. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Tak hlavně zasemenit a osídlit pohraničí...to je to oč tu běží :) no a sem tam do toho nějaký diverzant. 40%. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Chvíli jsem přemýšlel i o 4*. Je to příjemný snímek o pohraniční stráži a kupodivu bez politické angažovanosti. Trochu odlehčené a místy vtipné. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Do restaurace v hranicnim pasmu na podzim roku 1950 prichazi novy hostinsky a mistnim pohranicnikum zacina poradna prace.Uvodni pisen Zdenka Rytire nazpival Jiri Korn,ktery mimochodem ve filmu i hraje.Dostal roli jednoho z vojaku a krom drzeni sluzeb ho muzeme spatrit i ve vojenske putalce, bud za basou ci bicimi. Celkove mel vice prostoru nez v uplne epizodni roli hrajici Josef Somr.Velitele posadky,porucika Koudelu si zahral Bronislav Krizan,kteremu hlas propujcil skvele pan Brzobohaty. Film ,jenz neni ani trochu ideologicky (spise naopak,jeden z vojaku "dokonce" uvazuje o uteku pres hranice) prekvapi svym humorem a dialogy.Ani jsem necekal tak mnoho vtipnych situaci a prilezitosti k smichu. Svobodnik Maryska latinar,rectinar a doktor fylosofie jenz "o pedagogicke praci zatim neuvazoval" v podani Oldricha Viznera nema chybu. Atmosfera filmu je neuveritelne odlehcena az mi prislo ,ze si tvurci delali legraci v roce 1975 z nasich chrabrych ochrancu hranic v letech padesatych. Herecky potencial filmu je fantasticky. Srovnavat s Kralem Sumavy si vsak nedovolim. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Zprvu som sa trochu zhrozil hlavičky u názvu filmu ,,dobrodružný film z pohraničí 50. let. ,,. Očakával som ,,Krále Šumavy,, a jeho podobných agitiek a som rád, že ma snímok vyviedol z omylu. Film je hlavne psychologickou sondou do duše policistu - vojaka, ktorý sám premýšľa na skoro až Hamletovský patos o prechode za kopečky. Výborné herecké role sú okerenené vtipom a dielo presvedčuje, že patrí trochu neprávom do škatuľky zapomenutých filmov. ()

Reklama

Reklama