Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Jozefa Zachara na motivy slovenské lidové pověsti vypráví příběh z poloviny 17. století, kdy Turci podnikali své výpady do střední Evropy. Při jednom z nich unesou urozenou paní Dóciovou (K. Stražanová) a nikdo z místních nemá odvahu ji zachránit. Až na dva muzikanty ze Sebechleb Petra (P. Trávníček) a Jakuba (S. Dančiak). Jelikož ale neumí turecky, a ani neznají cestu, přidá se k nim také jejich celoživotní opatrovatel báťa Klimo (V. Polónyi). Trojice neohrožených hrdinů se pak vydává do Cařihradu a na své cestě za vysvobozením urozené paní z pašova harému bude muset překonat mnohá nebezpečenství včetně tureckého velitele Selima (A. Hryc), který jim slíbí krutou pomstu za své zostuzení. Nebudou však odkázáni jen sami na sebe. Pomohou jim také jejich nové hudební nástroje obdařené zvláštní kouzelnou mocí… (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Kdeže, Perinbaba bola ešte mladica, keď borci zo Sebechlebov nakopávali arogantným Turkom tie ich nadýchané pozadia. Ako decko som hltal nevídaný dobrodružný náboj, dnes ma neprestáva fascinovať ako šikovne sa popasovali s tureckými palácmi a kostýmami nevynímajúc. Čo som vnímal vtedy a vnímam aj dnes je tá suverenita postavičiek, ktoré ovládli minulý svet, aký s prehľadom ukočíroval režisér Jozef Zachar. Byť len taký Báťa Klimo čoby vševed, chvastúň a bojko v jednej osobe je pre mňa predstaviteľ hrdinu onej doby, jeho dve doprevádzajúce uchá mu obstojne sekundujú a z ukradnutých dám stojí minimálne Katka za záchranu. Vtipom, mám pocit, že rozumiem dnes ešte viac, zvlášť Andy Hryc tam perlí jak blázon a za tú rytmickú a návykovú hudbu by sa nemusel hanbiť ani Williams. Tento počin skrátka nestárne. ()

bastardius 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem toto slovenské dílko, ve večerním klidu, dobře naložen a díky vysokému hodnocení pln očekávání. Po úvodní čtvrthodině vzájemného oťukávání mi Viliam Polónyi nasadil ostrý bodyček ze kterého jsem se nevzpamatoval až do konce. On za to vlastně ani nemůže, ale jeho postava je vyloženě nesympatická a celý scénář je jako šitý horkou jehlou. Trávníček a Matyáš byli obsazeni asi proto, aby tomu dali punc československé tvorby. Zvláště u Trávníčka mi to připadá divné že dva roky po popelce vzal takovou roli. Třeba jsem tomu neporozumněl, nemám rád rádoby bodré postavy. Za mě ** ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dvaja hudci a jeden bača na impossible oslobodzovacej misii až v Carihrade, aj takéto bizarnosti ponúkajú slovenské ľudové povesti od Jozefa Horáka. Nie že by to nejako vadilo, ako komediálna rozprávka to môže byť, len som očakával trochu viac súvislého deja. –––– Husle a píšťalka, to je vaša zbraň! ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....jedna z mála pekných slovenských rozprávok,pekný príbeh ,výprava a nechýba ani humor-tie šabľou odseknuté fúzy turkovi,ktorého hrá Andy Hryc - nezabudnuteľné.... moja zaujímavosť:Film Sebechlebskí hudci sa natáčal v Gabčíkove, Hrušove, Perneku, Pezinku, Hamuliakove, Borinke, Borskom Mikuláši, Bratislave, Červenom Kameni a na Balatone. (dyfur) ()

topi 

všechny recenze uživatele

Slovenská báchorka o třech muzikantech, kteří jdou do Turecka vysvobodit z pašova harému vzácnou paní sebechlebského panství. Navíc mají kouzelné hudební nástroje od jednoho stařečka, kterému pomohli se dřívím do jeho chalupy. Rozjíždí se tak vtipné dobrodružství plné bláznivých situací a někdy až absurdních výstupů. Moc se mě líbila triková stránka a stop-motion animace, která dodávala roztomilou hravost. Mladý ucha Travníček a Dančiak byli super, nejvíc však řádil Andrej Hryc v roli tureckého náčelníka. Snímek má nádhernou výpravu a v sobě ukrytou určitou poetiku, tolik viditelnou i v podobně lazených slovenských filmech ze sedmdesátých lét. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Film Sebechlebskí hudci sa natáčal v Gabčíkove, Hrušove, Perneku, Pezinku, Hamuliakove, Borinke, Borskom Mikuláši, Bratislave, Červenom Kameni a na Balatone. (dyfur)
  • Sebechlebskí hudci byli soutěžním filmem časopisu Film a Divadlo "Komu dáte svoj hlas 1976?" (kosticka7)
  • Pred rokom 1989 bol film predaný aj do takej exotickej krajiny ako je Južný Jemen. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama