Reklama

Reklama

Likvidace

(seriál)
  • Rusko Likvidacija (více)
Rusko, 2007, 14x45 min

Obsahy(1)

Moderně natočený čtrnáctidílný seriál představuje největší hvězdy současného ruského filmu, včetně Konstantina Lavroněnka, který ztvárnil ve filmu Kajínek postavu nejznámějšího českého vězně současnosti. Druhá světová válka sice již skončila, ale boje mezi civilisty pokračují dál. Maršála Žukova poslal Stalin v roce 1946 do Oděsy jako velitele vojenského okruhu. Situace ve městě je po válce značně kritická. Černomořský přístav je ještě v rozvalinách, bandy přepadávají lidi a vyhazují koleje do povětří. A policisté, v čele s Davidem Makarovičem Gocmanem, mají plné ruce práce, aby udrželi ve městě pořádek a zabránili šmelině, krádežím a vraždám, které jsou zde na denním pořádku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

pm 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že víc jak 6-ti dílné tv seriály téměř nesleduji, je pro mne Likvidace dvojnásob zajímavá, protože už hodně dávno se mi nestalo, abych nějakému seriálu propadla natolik, abych se nebyla schopna soustředit na nic jiného, a každou volnou chvíli trávila prožíváním cizích osudů. Po pravdě: ta výsada patří spíš klasickým romancím z produkce BBC a i od těch jsem schopna si držet kritický odstup. „Likvidace“, 14-ti dílný ruský historický seriál zahýbal mým viděním. Takto si představuji dokonalé retro: černobílé ladění, nic líbezného, jen bída, šeď a bída, vytlučené interiéry a válkou zdevastované město i jeho obyvatelé. Je to pravdivé i poetické. Velkoryse zpracované. Poválečná Oděsa roku 1946: vraždy, intriky, zlodějny, ale také intimní osudy a emoce. Bandita a chladnokrevný vrah Čekan (Konstantin Lavroněnko) má také svou minulost a na pár vteřin nám dovolí uvěřit, že i srdce. Proti němu David Markovič Gotsman (Vladimír Maškov), šéf policejního týmu, který má na starosti likvidaci banditů, úkol ztížený bezcitným zrádcem ve vlastních řadách. Dvě silné postavy, obklopené výbornými hereckými spoluhráči. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Dost dlouho jsem se přemlouvala, abych si seriál pustila. Myslela jsem, že skončím po prvním dílu. Obrovské překvapení, seriál mě pohltil natolik, že jsem odmítla dělat jinou činnost dokud jej celý neshlédnu. Mentalita Rusů je zde vystihnuta dokonale a představitel Gocmana, mě přirostl k srdci. Seriál potěší i toho, který zásadně nesnáší Ruské filmy. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Čeká mě šestý díl a je to absolutně skvělé. Zatím je to bez diskuze za plný počet hvězd. Oděsa po skončení války, bída, násilí, obrovská kriminalita včetně činnosti nejrůznějších etnik, které vedou Řekové. Úkol toto vše potlačit dostane přímo maršál Žukov od Stalina. A místní kriminálka maká co to jde. Tahle cesta je lemována mrtvolami. Perfektní obsazení a absolutně úžasná hudba. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Ako pozeram, tento serial dostal vysoke hodnotenie, ale pre mna to bol taky priemer, ktory ma obcas aj nudil. Najlepsia bola posledna cast, kde sa strhlo mensie peklo medzi zlodejmi a policajtmi v sluzbach Stalina:) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Oděsa v oblasti jižní Ukrajiny, rok po válce a centrem všeho dění je nemilosrdný gang vedený německým špionem, který vyloupil vojenské sklady a chystá se k určitému činu. Scénář byl napsán na základě skutečných událostí, ve kterém také vystupuje dnes tolik kontroverzní, jinak čtyřnásobný hrdina SSSR maršál Žukov, který byl na příkaz Stalina odvolán z funkce vrchního velitele pozemních sil a poslán do vyhnanství na Ukrajinu, aby velel Oděské vojenské skupině, kde se zabýval úkolem zbavit Oděsu poválečné zločinnosti. Poválečný kriminální seriál z produkce Ruské federace se mimořádně vyznačuje kvalitním zpracováním s nechybějícími intriky, dramatickým napětím a atmosféricky povedenými akčními scénami v podobě přestřelek. Rozhodně se dá upřímně tvrdit, že si na tom dali ruští tvůrci záležet. Daná doba je podchycena pro nás laiky dobře, ale k tomu by se měli spíše vyjádřit přímo historikové. V popředí se vyskytuje vedoucí odboru vyšetřování trestné činnosti David Gotsman, který to v žádném případě nemá jednoduché. Jeho nátura vedle aktivit maršála Žukova je docela záviděníhodná. Nic naplat, seriál je povedený a mnohé scény hodné na diskuzi. Obzvlášť samotný závěr, kdy se Gotsmanovy nedařilo a zbytečně tak zemřelo spousta lidí. Inu, není to dílo po vzoru USA, kdy je hlavní hrdina za každou cenu neomylný. Tady je prezentován jako prostý a obyčejný člověk. I když, jak se říká, má pod čepicí. Seriál je prezentován černobílé, jen rudé šátky jsou zvýrazněny skutečnou červenou barvou. Dobrý tah. ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Vzbudil ve mě protichůdné pocity - nemohu se rozhodnout, na čí straně vlastně jsem. Všechny mají své pro a proti, chápu jejich stanoviska a částečně s nimi vždy souhlasím, zčásti zase vím, že tudy vede cesta do pekel. Absolutně skvěle natočeno. ()

Idealista 

všechny recenze uživatele

Zbožńuji Ruské válečné seriály a můžu z jistotou říct že tohleto tu ještě nebylo . Špičková výprava která se vyrovná seriálům z produkce HBO. Děj vás zcela vtáhne do sebe ( teď rozhodně vím že bych vážně válku a to kolem ní nechtěl prožít ). Málo který válečný film má takovou vypovidající hodnotu . Hlavní postavy nejsou černobílé a příběh je vyprávěn objektývně. Zde nejsou hrdinové a zlosynové zde jsou lidé z masa a kostí . PS: už nepochybuju o tom že K.Lavronenko bude skvělým Kájinkem. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

jsme ráda, že to teď běží na kanále Kinosvět...ta stará Oděsa je parádní, i kostýmy a herci..má to spád, poválečné období není žádná selanka a myslím, že se Ursuljakovi povedl. Maškov jako David Markovič Gocman je úžasnej... ()

sg.sysel 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen český dabing, takže nemůžu soudit originál; v české verzi mě ovšem poněkud zklamaly dialogy a dabing Mišky (dabing dětských postav se mi ovšem líbí jen výjimečně). Co bylo na druhou stranu úžasné, je obsazení některých postav - herci v rolích grázlíků a zlodějíčků se pro tyto role snad narodili. Kdo dokáže překousnout akční scény ve stylu Trestného praporu, může v Likvidaci objevit slušnou detektivku s poněkud grandiózním rozuzlením, kde konečně jednou odhalí viníka dřív než detektiv (to ale není zas tak velký ego boost vzhledem k tomu, že daný detektiv nezná Freuda, nerozumí slovu extrémní a místo ezoterika říká izuverika). ()

erle 

všechny recenze uživatele

No tak to som vôbec nečakal.Mám rád ruské filmy súvisiace z vojnou,ale takto objektívny a napínaví serial som od Rusov nečakal. Kulisy na výbornú,dej magnetizujúci,obsadenie excelentne. Mohli to tvorcovia ešte trošku viac zdramatizovat a neda sa seriálu nič vitknút. ()

Reklama

Reklama