Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byli to nerozluční přátelé. Psali o filmu radikálně a bez předsudků. Dali vzniknout filmovému hnutí, které natrvalo změnilo klima světového filmu. Objevili pro film Jean-Paul Belmonda. Dokázali dokonce zrušit na jeden rok festival v Cannes. Spolu se svými souputníky udali tón francouzské kinematografii druhé poloviny dvacátého století. Řeč je o François Truffautovi a Jean-Luc Godardovi. Tvůrcích filmů jako Jules a Jim, Nikdo mě nemá rád nebo U konce s dechem. Dokument, kterým nás provází mladičká hvězda evropského filmu Isild le Besco se věnuje především vzrušené atmosféře začátku šedesátých let a společné cestě obou režisérů ke slávě až jejich následnému dramatickému a nenávistnému rozchodu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Dokument zachycující filmové začátky Godarda a Truffauta. Dobrý nápad byl dát prostor i postavě Antoine Doinela, který reprezentuje celou novou vlnu. Asi za mě mluví má láska k filmům francouzské nové vlny, ale mě se tenhle dokument líbil. Jediné, co působilo trochu rušivě, byla "čtenářka časopisů" - to jsem trochu nepobrala. Proč tam byla? ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Jde bohuzel o ne uplne stastny dokument. Jako by nevedel, jestli byt pro "laiky" nebo "profiky". A tak chvilemi opomiji vysvetleni pojmu pro divaky neznale tematu (co to vlastne vubec ta Francouzska nova vlna je), ale zaroven nejde uplne do hloubky (probira se dvema filmy a ostatni uz skoro jen zmini). Nakonec jsou nejzajimavejsi dobove zabery a rozhovory, kterych ale taky mohlo vic. Doors - When You're Strange bylo na uplne jine urovni. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

O francouzské nové vlně jsem vlastně nevěděl vůbec nic. Takže informačně byl pro mne dokument o Truffautovi a Godardovi přínosem. I když po filmové stránce to nebyla žádná sláva. Zejména v závěru jakoby to nějak zbulvárnělo. Ale nejen to, třeba role Isild Le Besco je tu vlastně nadbytečná, to by se sem více hodil současný pohled Jeana-Pierra Léauda... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pokud vás francouzská filmová vlna zajímá, tak si rozhodně ve snímku "Dva ve vlně" nejdete něco, co vás překvapí, co vás potěší, co vám přinese nějaké nové informace. Ale je to především o dvou tvůrcích a o tom, co světu přinesli. A to dovedou ocenit i ti, kteří oba tvůrce zrovna nemilují, kam sebe také řadím. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Přikloním se ke zlaté střední cestě. Není to špatný dokument, to rozhodně ne. Ale je bez náboje, hrozně suchý. Informací je tam dost a dost, někdy je to na škodu, divák to mnohdy nestačí pobírat. Další věcí je, že běžného diváka to asi neosloví. Obávám se, že je to opravdu film pro úzkou skupinu zájemců, kteří si navíc můžou všechny informace najít v encyklopediích. Fakt je to takové rozpačité. Přijde mi, že trošku to nabírá grády až ke konci, kdy se tam mluví o Truffatově a Godardově rozchodu, to mi přijde dobré. Nejzajímavější jsou vzpomínky herců a hereček z natáčení. Jinak fakt takové nemastné neslané. Dokument o době, která už asi nikdy nebude a byla taková opravdu trošku naivní a dneska už asi nikoho nepřekvapí postupy, které oni vymýšleli. 50% ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama