Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými a naopak... Příběh lyrické komedie režisérky a scenáristky Alice Nellis se odehrává během dvou dnů a jedné noci na malém městě v době voleb do místního zastupitelstva. Studentka Jana přijíždí na víkend domů, aby se stala členkou volební komise. Její agilní matka (I. Janžurová) je nadšenou příznivkyní a členkou volebního štábu jednoho z kandidátů, nemocný, apatický otec (L. Suchařípa) se naopak na truc manželce rozhodne volby zcela ignorovat. Otázka volebních preferencí a už samotného faktu, zda k volbám jít či nejít, se pro ně oba stane bitevním polem, na němž začnou řešit všechny za dlouhá léta nashromážděné problémy… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Co volební místnost, to jiné osazenstvo komise. I já přemluvena matkou jsem si to tam jednou odtrpěla a zkracovala si nudu knihou od tehdejšího kluka, byť ne ženatého. Ze života to tedy bylo, a co na tom, že jsem měla smůlu na akurátní soudružky a seděly jsme celou tu dobu na suchu. Věřím a doufám, že jinde si to užili ve stylu Alice Nellis. A pokud ne, trocha nadsázky diváka nikdy nezabila. Dialogy mi byly důvěrně známé a zvlášť v podání mého oblíbence Leoše Suchařípy čišely vtipem. Navíc jsem ocenila i odkaz na překlady Čechovových děl, jimž se pan Suchařípa sám v reálu věnoval. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nezajímavá blbina o naprosté zbytečnosti všech voleb. Ani skvělí herci nezachránili slabý scénář. Dialogy byly místy jako ve zvláštní škole, děj potrhaný dalšími minivyprávěnkami (dvě dívky u baru), prostě nic zajímavého. Takže něco málo co dávám, patří hercům za to, že do toho vůbec šli. A jedna z hlavních postav, Jana, šíleně znuděná světem, by zasloužila za ten svůj věčně otrávený ksicht přes hubu. Ovšem herecky to bylo dobré. Proč to zbytečné drama u urny?? 2013101310401/10616 ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

O existencii Alice Nellis viem už roky, ale nikdy som od nej nič nevidel. Nejako ma neoslovili námety jej filmov. Teraz som náhodne v TV narazil na jej prvotinu. V komentároch je oslavovaný výkon Suchařípu. Českého lva vyhrala Holubová. No pre mňa je jednotkou Remundová. Vysokoškoláčka, ktorá sa skrz štúdium vo "veľkomeste" cíti nadradeno nad pomery, ktoré vládnu v jej rodnom meste? Klasika. Mladá baba, ktorá má pletky so starším a ženatým, ale verí, že raz bude jej? Klasika. Charakter tejto chytrej naivky trafila Remundová trefne. Film pôsobí ako nehraný pohľad na premrhané a smutno nudné životy. Ak máte depku zo svojej momentálnej životnej situácie, tak Vás z nej Ene bene určite nevytiahne, ale môže ju jemne utlmiť. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Dobře, je to nenápadný a místy záměrně ospalý a nudný film - nízké hodnocení na CSFD je ale jedno z největších faux pas místní komunity filmofilů. Zatímco do poloviny sledujeme vcelku standardní hořkou komedii, která ani není nijak násilně vtipná, postupně se vše začíná vybarvovat a posledních 20 minut je už naprosto ukázková filmařina. Zoufalý monolog Ivy Janžurové je pro mne zcela jednoznačně jedna z nejsilnějších scén nejen v její filmografii, ale v celém českém filmu. Vynikající práce, kterou mi trošičku kazí snad jen mírně otravné téma "girl/woman power", které Alice Nellis omílá ve všech svých filmech. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Filmy Alice Nellis osobně řadím ve svém soukromém žebříčku na relativně vysokou pozici, ale Ene Bene je oproti pozdějšímu Výletu přece jen ještě mírnější a místy ne tak obratné, ale i tak jde o komedii u které jsem se opravdu několikrát od srdce zasmál a párkrát mi i zamrazilo...A to hlavně díky brilantnímu hereckému ansánblu (perfektní Suchařípa!) a hláškám tipu: "Ony ty volby dopadnou stejně vždycky tak nějak podobně." ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Eva Holubová získala Českého lva za vedlejší roli. (cariada)
  • Iva Janžurová byla nominovaná za hlavní roli na Českého lva. (cariada)

Reklama

Reklama