Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie o nepodstatných věcech, které se stávají podstatnými a naopak... Příběh lyrické komedie režisérky a scenáristky Alice Nellis se odehrává během dvou dnů a jedné noci na malém městě v době voleb do místního zastupitelstva. Studentka Jana přijíždí na víkend domů, aby se stala členkou volební komise. Její agilní matka (I. Janžurová) je nadšenou příznivkyní a členkou volebního štábu jednoho z kandidátů, nemocný, apatický otec (L. Suchařípa) se naopak na truc manželce rozhodne volby zcela ignorovat. Otázka volebních preferencí a už samotného faktu, zda k volbám jít či nejít, se pro ně oba stane bitevním polem, na němž začnou řešit všechny za dlouhá léta nashromážděné problémy… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Od Alice Nellis se mi filmy líbí, mám je rád. Nikdo neumí tak neobyčejně obyčejným způsobem zvýraznit a podtrhnout obyčejnost. Nejvíc Revival a Tajnosti. Ene bene stojí na příběhu jednoho nešťastného manželského páru, jejich nešťastné dcery a právě probíhajících voleb. I přes skvělé herecké výkony předních herců - Ivy Janžurové, Leoše Suchařípy či Evy Holubové, u mě film tak nějak končí za očekáváním. Dcera je nešťastně zamilovaná do ženáče, ale nedokáže ho opustit, když ví, že totéž nedokáže on se svou ženou. K tomu zase rodiče prožívají své vlastní drama, kdy muž po mrtvici znepříjemňuje manželce život, a ta si všechno nechává líbit. Nejrozporuplnější je ale návod, jak snadno zfalšovat výsledek demokracie, ať žije! Jak říká hlavní postava, čtyřicet let chtěl každý volit, ale nemohl svobodně, teď volit svobodně lze, ale nikdo nechce. Paradox Čechů, kteří jsou věčně nespokojení, nikdy jim nic není dobré a vždycky chtějí přesný opak toho, co mají. Což platí částečně i o manželském páru a jejich dceři. Paradoxně se žena dokáže manželovi vzepřít až ve chvíli, když už to jejího manžela stojí život. Tragikomedie sice dobře zahraná, ale tady je té malosti dost i na příběh samotný. Nota bene, když Ene bene má přes sto minut. ()

anli 

všechny recenze uživatele

První "velký"film Alice Nellis,ke kterému si také napsala scénář je vlastně jakousi konverzační tragikomedíí.Je to příběh z jedné volební místnosti,na kterém režisérka ukazuje jednotlivé charaktery postav a rozbíhá tím kolotoč událostí,které na první pohled můžou vypadat úplně obyčejně.Oni vlastně obyčejné jsou,ale až při jejich sledování si člověk uvědomí spoustu věcí ze života okolo sebe.Krásně celým příběhem také prostupuje manželský pár v nejlepších letech(Janžurová-Suchařípa),kde režisérka dává pomalu a s úctou nahlénout do tajemství duše každého z nich,což vlastně dělá i u ostatních postav a je to bezesporu jedna z největších předností filmu.Alice Nellis ukazuje,že umí na pozadí úplně obyčejného příběhu mistrovsky rozvíjet dialogy a zaujmout navenek úplně obyčejným příběhem z úplně obyčejného prostředí.Herci jsou do jednoho skvělí a osobně bych vyzdvihl Leoše Suchařípu(měl být jasný Český Lev),Evu Holubovou(zasloužený Český Lev) a Ivu Janžurovou.Film je ve své podstatě velmi půvabný oním jednoduchým vyprávěním a je díky režisérce obdařen zvláštní poetikou,trochu připomínající Formana nebo Papouška.Trochu mám jen problém s tím,že film se chvílemi tváří jako nelítostné drama a chvílemi jako velká komedie.Tohle oscilování mezi žánry moc dobroty nikdy nenadělá a jestli to bylo schválně,prosím režisérku,aby od toho příště upustila,nejen pro jasnost,ale i vyznění příběhu a postav.Jinak jsem i díky kameře a hudbě byl spokojen a v klidu dávám 75% a přemýšlím,jak by vypadala situace v téhle zemi,kdyby se po volbách vždy trhaly volební lístky,které se mají sčítat a sčítaly by se ty,co se měly roztrhat.Je to rozhodně zajímavá představa a v takovém Kocourkově by z ní určitě měli radost.I když nevím,jestli je mezi parlamentem ČR a Kcourkovem nějaký rozdíl. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem prostý, ale o to upřímnější vhled do obyčejných problémů mladých i starých, všeho toho nesváru, který mají v sobě lidé v dlouholetém manželství, ale i vzájemné úcty, v kombinaci s hledáním se mladé dívky a s hledáním vlastního já, vlastního místa. To vše na pozadí voleb a účasti ve volební komisi, což samo o sobě je prostředí leda tak pro depresi. Myslím, že psychologii postav se povedlo dokonale zvládnout. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Někde jsem vyčetla, že filmy odrážejí realitu země, ze které pocházejí - náturu obyvatel, zvyky, prostředí , životní úroveň, inteligenci... Jestli nás ostatní vidí pouze takto zprostředkovaně, očima Alice Nellis, není to tragikomedie, ale tragédie, a jestli skutečně režisérka vidí dobře, pak zcela nevlastenecky dodávám: My bychom neměli šéfovat jen Evropě, ale celému světu, aby všichni prozřeli, že TAKTO má vypadat oceněný film, a také jim pomoci chápat povedený vtip. Abychom se mohli opravdu předvést, potřebujeme více než půl roku, který je nám vyměřen, a vězte, že by už nebyly žádné války, protože my bychom je neuměli zorganizovat, podobně, jako komise volby v tomto snímku. P.S. A zálibu v obsazování T.Remundové má Nellis proč?Jestli kvůli znechucenému výrazu, který je jejím jediným výrazem, pak to chápu, lepší by opravdu nenašla. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Kdo někdy seděl ve volební komisi, byť na malém městě, nemůže konstatovat nic jiného než, že je Ene bene pořádná pičovina. Připadá mi, že Alice Nellis nemá ani základní vědomosti o tom, jak volby probíhají a jaká jsou pravidla a případné sankce. O satiru ani parodii se pravděpodobně nepokoušela, takže se vlastně docela dost ztrapnila. Nicméně, jak jsem psal už k Mamas a papas, díky tomu, že natočila Tajnosti, nemusí už nic dokazovat. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Iva Janžurová byla nominovaná za hlavní roli na Českého lva. (cariada)
  • Scéna, odehrávající se ve volební místnosti, byla natočena v kulturním domě v Přibyslavi. Dále se filmovalo ve Světlé nad Sázavou. (M.B)

Reklama

Reklama