Reklama

Reklama

Slzy Konga

(TV film)
Česko, 2009, 40 min

Režie:

Petr Kašpar

Hrají:

Ljuba Krbová

Obsahy(1)

Dokumentární film natočený v průběhu eskalace bojů v Demokratické republice Kongo v listopadu 2008 ukazuje dramatické příběhy tamních žen a dětí. Přes deset let se východní Kongo ocitá uprostřed válečného běsnění. Několik generací nezná nic než válku a násilí. Příčinou neštěstí země je paradoxně její bohatství - zejména zásoby coltanu, nerostu, bez něhož se dnes neobejde žádný mobilní telefon ani notebook. Jde o obrovský byznys, do něhož je zapojena i řada mezinárodních společností. Coltanový byznys roztáčí v Kongu spirálu smrti, z níž není úniku. Výsledkem jsou statisíce znásilněných žen a dětí, znásilnění se v pralesích východního Konga stalo masovou zbraní. Snímek popisuje cestu dvou českých novinářek - Lenky Klicperové a Olgy Šilhové, které se vydaly do zapadlých vesnic oblasti Bunyakiri, kterou ovládají Hutuové. Ti, kteří před 15 lety utopili v krvi sousední Rwandu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

castor 

všechny recenze uživatele

Silné téma v docela laciném podání. Kdyby dokument na podobné téma vznikl před deseti lety, nic moc bych neřešil, ale podání z roku 2008 mi přišlo tak trochu nevynalézavé. Kolotoč násilí a znásilňování bezradných žen (a jejich následné odmítání vlastním manželem i celou vesnicí) je jen jakýmsi leporelem, o kterém všichni vědí, ale nikdo s tím nic moc neudělá – stejně jako tenhle dokument!! ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Netušil jsem, že cena života v Kongu je až tak hluboko za výnosným byznysem. Postoj tvůrců a jeho soucítění jsou v dokumentaristickém snímku jasné. O čemž svědčí i snaha natočit tragiku novodobé historie Konga bez příkras. Snímek se soustřeďuje především na těžký úděl žen a utrpení dětí. Při sledovaní filmu Slzy Konga, jsem si uvědomil kdesi na začátku filmu, že se dívám do očí skutečným obětem, v nichž je strach a bolest, kteří hledí do kamery skoro bez naděje, že se něco u nich k lepšímu změní. Jak vidět, je stále mnoho míst, které ilustrují neuvěřitelné hrůzy lidstva. Autorům filmu patří můj velký obdiv za to, že našli odvahu natočit a obnažit sdělnou filmovou formou strašné věci, které se zadírají pod kůži. Přimělo mne to přemýšlet, jak je vůbec možné, že se to děje, a že není, kdo by pomohl. Co říci na závěr? V čem je hlavní smysl tohoto snímku, který není spekulativní či nevěrohodný. Především v tom, že je nápomocen řadou informací a svědeckých faktů, který dává diváku jedinečnou představivost o skutečném dění v Kongu. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Šílenost reality, v které musí žít miliony lidí "Cerného kontinentu", je neuvěřitelná, opravdu zasahuje až za hranice snesitelného a možného a ony některé přese všechno zde žijí a některé se i radují ze života, toho, který jim zůstal... :-() ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si vzali na paškál nesmírně citlivé a nesmírně aktuální téma. Je neuvěřitelné, kam až jsou lidé ochotní zajít pro bussines. Dokument se především zaměřil na téma asi nejsilnější, a to znásilňování. Ostatní bylo pouze zmíněno. Průměrně zpracovaný dokument o životě v Kongu. Na tvůrcích bylo vidět, že je jejich práce skutečně velmi baví, ale pro oko diváka to chtělo ještě kvalitnější zpracování. Takhle je to za solidní * * *. Buďme rádi za to, kde žijeme. ()

Agatha

všechny recenze uživatele

Toto nemůžu hodnotit, nevím jak. Nechápu jen, kde se v tolika osobách (za lidi se považovat nedají) bere tolik krutosti a vyložené radostí z ní... Chápu, čas od času se objeví magor, který někoho brutální zabije, ale tady se jedná o krvelačnou masu s cílem zabít, znásilnit, znetvořit, zpustošit... Tohle že se děje kvůli diamantům, zlatu atd.? Tak proč si je nevezmou, kdo jim brání? ty ženy a děti, které chtějí "jenom" žít? Nad tím se nedá moc dlouho přemýšlet, protože "normální" člověk by se z toho musel zbláznit. To je možná taky důvod, proč se do toho nikdo nechce moc vměšovat. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Achjo... Tady filmařky evidentně umí na výbornou natočit hromadu silného a důležitého materiálu, ale naprosto selhávají ve snaze poslepovat z toho fungující film.. Tu míru diletantství fakt nepochopím. Kdokoliv jen trošku soudný přece musí na výsledek kouknout a vyhodnotiti to jako amatérské zoufalství trestuhodně podkopávající nohy tomu nosnému jádru filmu (a následně poprosit o pomoc někoho schopnějšího). ...Navíc jsem přesvědčený, že film by byl mnohem silnější kdyby tech výpovědí bylo klidně i 3x více a divák byl nucen čelit tomu úmorně dlouhému řetězci výpovědí z pekla (ale počítám, že doba na natáčení byla omezená a asi taky chvíli trvá než se ty ženy cizím filmařům otevřou). ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

Šílené, měla jsem slzy v očích. Tento dokument pravděpodobně nezmění zavrženíhodný přístup konžských mužů jejichž manželky či dcery byly obětí znásilnění, ani nezmění chování (nejen) českého zákazníka, který "potřebuje" nový telefon každý rok, ale vybízí alespoň k zamyšlení a otevírá debatu o věcech, o kterých se moc nemluví. Zpracování není žádná sláva, ale chápu, že by sehnat peníze na dokument ukazující tak šílené věci, které jsou ve spojitosti se surovinami potřebnými do veškeré chytré elektroniky, není vůbec snadné. S navazující tématikou doporučuji dokument Krev v mobilech - http://www.csfd.cz/film/292876-krev-v-mobilech/ ()

devNull 

všechny recenze uživatele

Drsná realita Konga. Drsná realita jedné z mnoha zemí, která žije na okraji lidské normality. Povinnost pro pozorovatele dokumentů a reportáží, kteří rádi práci českých rukou. Záběry neuchvátí žádnou nádhernou krajinou, taky to není Baraka, ale ochromí Vás krutými výpověďmi a příběhy místních lidí.. informacemi jak je to s ženami ve střední Africe. O tom co tam zažívají, budu ještě dlouho přemýšlet. BTW >> Respekt Člověku v tísní. Jako jediná humanitární organizace na světě pracovala (nevím jestli i nyní) tak hluboko v konfliktní zóně Konga. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Nesmírně cenná výpovědní hodnota - zdrcující je, že tam jsou naprosto všichni chlapi bez jakýchkoliv citů (znásilňovači i oficiální manželé), což nemůže být dáno lidskou přirozeností, ale jedině normami a zvyklostmi, které jsou tam nastaveny. Nevěřím, že to někdo může změnit - musela by se změnit celá společnost. Pět hvězd Lence Klicperové a dalším holkám za odvahu se tam vydat. Ostatní parametry jsou (filmařsky) nehodnotitelné, a v tomto případě nejsou ani důležité. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Otřesný dokument založený na výpovědích znásilněných žen a dětí. Co mohu jako jedinec udělat, přestat kupovat výrobky s Coltanem? Rád bych dal plný počet, ale muselo by to být od BBC, tohle se mi jeví jaksi lacině natočené, odbyté, byť nesmírně zajímavé. ()

Sareen 

všechny recenze uživatele

Obrovská odvaha... hovořit o tak krutých věcech, které se bezprostředně týkají, s někým naprosto neznámým, otevřít se na kameru. Bolestně realistická pravda. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Smutné, silné a nosné téma, bohužel dokument zas tak povedený nebyl. O kolik příjemnější by byly titulky místo původního jazyku překřičeného češtinou....je to hnus, jaký dokážou lidi (chlapi) být svině.. ()

MaMitti 

všechny recenze uživatele

Možná si někdo řekne (a pár takových znám), že mentalita afrických černochů je jinde než menalita evropanů...chtěla bych nastínit myšlenku, která se mi (v té souvislosti) projikovala do mysli během celého dokumentu (BERTE PŘI TOM PROSÍM V POTAZ, ŽE SE MĚ TENTO DOKUMENT HLUBOCE DOTKL A ŽE JSEM HO PROŽÍVALA OPRAVDU SILNĚ A EMOTIVNĚ) - tak asi takhle nějak podobně si Američané v druhé světové válce četli v novinách o tom, jak tady v Evropě nacisti dělají něco jako plynování Židů v koncentračních táborech....kolik z nich si po přečtení něčeho takového řeklo, to je blbost, takhle to určitě není, nebo jo to holt k válce patří, nebo určitě to není tak žhavé, jak to vypadá apod. Jsme stejní jako oni...Koukneme se na dokument v televizi, zaslzíme, uvěříme a vypneme...Svět nejde dopředu, svět se točí ve spirále a já mám takový zvláštní smutný pocit, že nejsme dvakrát lepší než ti, co ony hrůznosti těm africkým ženám páchají - my se na to koukáme a říkáme si u toho - no jo, ale co my s tím?? Já si to říkám taky... ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Silný námět, zpracování pokulhává. „Před našima očima znásilnili naše ženy. I moje žena byla znásilněna. Viděl jsem, co se ji stalo, a proto s ní žít nemůžu...už jsem si našel druhou ženu a ta první se o sebe musí postarat sama. Kdyby se to stalo moji dceři, vyhnal bych ji taky. Nemohl bych za ní dostat zaplaceno od budoucího manžela. Znásilněná žena je pro mě nepotřebná.“…“Je mi znásilněných žen líto, ale co můžu dělat? Lidé by si mysleli, že nejsem muž, kdybych si u sebe nechal svou ženu, když byla znásilněná. Lidé by si na mě ukazovali, že Willbeho žena spala s jinými muži. Je tady jasně dáno Biblí, žena má spát jen s jedním mužem. Že si svůj úděl nevybrala? To nikoho nezajímá. Nikoho nezajímá, že se nenechala dobrovolně znásilnit...je to rozbitá věc(!!!), kterou nikdo nechce a která musí z vesnice pryč.“ Dokument má zásluhu už jen proto, že mluví o věcech, které "vyspělý svět" řešit nechce a zavírá oči před problémy, ale příště více profesionality. ()

ThomasCrown 

všechny recenze uživatele

Veľmi veľmi nepríjemná pravda o situácii v Kongu. Človek, ktorý má moc, či už vďaka zbrani v ruke, alebo v nohaviciach je tam nebezpečný sviniar, pri ktorom by som veľmi zvažoval či si zaslúži spravodlivý súd. My muži sme občas fakt na odstrel. Doslova!! ()

Pájusha 

všechny recenze uživatele

Během vyprávění mi tekly slzy po tvářích. Bezprostředně po shlédnutí jsem hrozně chtěla něco říct, ale došly mi slova... Vždycky jsem jen zakroutila hlavou a nadechla se ... a pak ... zase vydechla. Hodnotit? Jak? A proč? Pokud u mého hodnocení tohoto snímku vidíte 5 hvězdiček, není to za kameru, není to za režii, je to jen za to, že tento dokument vznikl! Člověk zapomíná na zlo, když ho nemá před očima... Znám spoustu lidí, kteří by okamžitě přepnuli program, aby se nemuseli na tato svědectví dívat. Nevím, jestli k něčemu je, když jsem se na ně podívala já. Minimálně si víc vážím toho, kde žiji a připomněla jsem si, že je naprostá většina našich problémů malicherná a zbytečná... ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Že je Kongo peklo na zemi se ví už dlouho. Ale, že je to takovej hardcore jsem teda nečekal. 6 milionů mrtvejch, 200000 ohlášenejch znásilnění, znásilněný děti, usekaný hlavy. Když se ty ženský svlíknou a ukazujou jizvy po větvích, nožích a samopalech, tak se chce zvracet. 80% ()

Reklama

Reklama