Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Film The Left Wing Gang (Levičácký gang) vypráví o gangu notorických kriminálníků a policistovi, který se ve snaze je chytit dostane sám na mizinu. Gang tvořili radikální levicoví aktivisté. V roce 1989 bylo sedm z nich obviněno z účasti na sérii nejprofesionálněji provedených loupeží v dánské historii. Ukradené miliony byly převedeny na účet teroristické organizace PFLP s cílem podporovat anti-izraelské Palestince. Údajný vůdce gangu Jan Weimann svůj dvojí život nikdy neodhalil své ženě ani přátelům a vrchní policejní vyšetřovatel Jørn Moos vsadil na vyřešení případu a dopadení gangu celou svojí kariéru. (Filmbox)

(více)

Recenze (4)

JFL 

všechny recenze uživatele

Skvělá dánská high cocncept minisérie zpracovává reálné události ze 70. a 80. let okolo perfektně organizované malé skupiny levicových radikálů sympatizujících s PFLP (Hnutí za osvobození Palestiny), která přepadává banky a unáší lidi kvůli penězům pro PFLP. Po ní jde postarší detektiv, který musí čelit nekooperativnosti dánské tajné služby a kvůli pronásledování skupiny začne zanedbávat rodinu. Sérii charakterizuje demytizující pohled na obě uvedené strany (podobný koncept jako v dánském filmu "Plamen a Citron", který podobně přistupuje k hrdinům odboje za druhé světové války) a především moderní styl soudobých áčkových bolckbusterů ala bourneovská trilogie. Nervně těkající kamera, nekašírovaný styl, tlumené barvy vytvářejí dojem realistického napětí. Díky účelně důmyslné dobová stylizace, která namísto okatého předvádění kostýmů a výpravy drží civilní atmosféru, nestrhává prostředí na sebe pozornost a důraz naopak zůstává výhradně na událostech a postavách. Hlavními atrakcemi jsou zákulisí terorismu a loupežných operací i jejich vyšetřování v době před hypermoderními technologiemi; to vše v umocněno apelem na vděčné téma malých událostí a jednotlivců ve víru velkých dějin a politických tlaků. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Podle imdb statistiky dánskou dramatickou minisérii "Blekingegade" divácky přijímají lépe ženy než muži; navrch ženy mezi 30 a 44 lety pak hodnotily nejvýše. No, nezbývá mi nic jiného než zaokrouhlit nahoru a tuto tendenci potvrdit. Pravda, psát jiný komentář je naprosto zbytečné: uživatel JFL už vše podstatné vyslovil dříve, lépe a naprosto přesně. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Tohle chtělo trochu napínavěji zpracovat, streetově nasnímaná kamera budí dojem dokumentárního zpracování a možná díky tomu mně seriál moc "nepohltil". Ještě že tam hrají Ulrich Thomsen a Nikolaj Coster-Waldau. A fakt, že +- se něco takového v Dánsku dělo a to pod dohledem tajné služby, též zvedá úroveň seriálu. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Detektivka staré (skoro bych řekl francouzské) školy, kde v retro stylu hrají drsní muži prim, a ženy si tak akorát od plotny nebo z ložnice postěžují, že se jim málo věnují. Zpracování je ale špičkové, moderní, s použitím ruční kamery, častými detaily, střihy, flashbacky, atd. Děj je bohužel na to, že vlastně v každém díle proběhne další heist, poměrně nezáživný. Věnuje se totiž až dokumentárně událostem, trochu i politickému zákulisí, ale zejména postavám, které nejsou zrovna sympatické, když podporují teroristy na blízkém východě, k čemuž zde není dostatečně vysvětlená jejich motivace. Výsledek vyšetřování není zcela uspokojivý, spravedlnosti není učiněno úplně zadost. Mnohé zachraňují výborní herci i v těch menších rolích, já ale budu i tak hodnotit přísně, jelikož jsem byl vývojem příběhu a osudem postav poměrně nedotčen, přitom vím, že jindy mě tihle Danové dokážou emocionálně úplně rozsekat. ()

Související novinky

Reklama

Reklama