Reklama

Reklama

Dívka, která kopla do vosího hnízda

  • Švédsko Luftslottet som sprängdes (více)
Trailer

Lisbeth Salanderová plánuje pomstu. Chce se pomstít lidem, kteří se ji pokusili zabít, a také vládním institucím, které jí téměř zničily život. Zásadní komplikací je ale kulka, která jí uvízla v hlavě. Lizbeth leží pod přísným dozorem na jednotce intenzivní péče s nepatrnou šancí na uzdravení. Pokud se jí to povede, bude souzena za tři vraždy a jeden pokus o vraždu. Už tak bezvýchodnou situaci ještě vyhrocuje jiný pacient, který leží ve stejné nemocnici - její vlastní otec Alexander Zalaščenko, který se chce své dcery jednou provždy zbavit. Lisbeth totiž znamená nebezpečí pro něj i pro “Sekci” – nelegální skupinu uvnitř tajné policie, která mimo jiné odpovídá za to, že tenhle bývalý agent sovětské výzvědné služby zůstane i nadále v utajení... Novinář Michael Blomkvist se rozhodne, že nenechá Lisbeth v rukou státní spravedlnosti a požádá svoji sestru advokátku, aby Lisbeth u soudu zastupovala. Pokud přežije, bude muset s její pomocí prokázat svou nevinu a přimět soud a veřejnost, aby uvěřili jejímu neuvěřitelnému příběhu, v němž figuruje řada významných lidí, kteří se dopouštěli nebo alespoň tolerovali bezprecedentní násilí vůči bezbranným spoluobčanům ve snaze udržet se u moci. V souvislosti se soudem proti Lisbeth chystá nakladatelství Millennium zvláštní číslo, které má odhalit totožnost těchto lidí a jejich napojení na “Sekci”. Ta má ale dost prostředků a metod na to, aby tenhle „požár“ uhasila, ještě než se doopravdy rozhoří. Stačí umlčet Lisbeth a pisálka Blomkvista. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (540)

verbal 

všechny recenze uživatele

Mimořádně odpudivá lesba a nesympatický pisálek bez špetky charismatu je ústřední dvojice, na kterou by jste určitě nevsadili, že by vás mohla přes šest hodin tak sqěle bavit! Larsson - Alfredson - Nyqvist je geniálně sestavená švédská útočná formace, která ve všech třech třetinách Millenia s lehkostí defloruje americkou obranu, elegantně a bez patosu skóruje a je schopna zesměšnit i takové zadáky jako Bruckheimer - Bay. Co říct závěrem? No snad jen pro někoho možná otřepané, klišovité a přízemní: "Fy fan ursäkta, var kan jag hitta ett postkontor, idag är det fint väder, skulle jag kunna få en öl?? " Shrnul jsem to hezky? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vzletem vrtulníku s tím, co zbylo z Lisbeth, začíná poslední část trilogie o - nikoliv psycho, ale "pouze" - sociálně narušené geniální dívce a šťouravém novináři. Poslední díl, kde se Larsson už úplně urval ze řetězu a rozjel špionážní thriller, kterému vévodí záporáci důchodového věku. Kupodivu jsem neměl ohledně konspirační zápletky pocit, že si ze mě někdo dělá dobrý den, což je rozhodně kvalitativní posun oproti prostřední části, ale na náhody a všemocné hackery jsem už nějaký čas poněkud alergický, a tady je máme zas a znovu, tudíž opakovaně. Přesto mě uzavření příběhu Noomi Rapace, pardon, Lisbeth Salander, příjemně překvapilo a vcelku s ním nemám problém. Důstojné zakončení - nic víc, nic míň. Knižní Milénium mi nepřijde jako žádná legendární událost, a filmová trilogie je na tom podobně (a zásluhou skoro trapného druhého dílu v celkovém hodnocení hůře). Skoro celou dobu mě film držel, a rád se někdy podívám znova. Ale ne tak rád jako na jedničku:) 70% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mírný kvalitativní posun vzhledem k slaboučkému druhému dílu je dán zejména filmařsky vděčnější předlouhou (více akce, více konfrontace). Alfredsonova režie zůstává stejně rutinní. Závěrečný díl navazuje přesně tam, kde prostřední část trilogie skončila a jak neokázale (vzhledem k Lisbethině povaze se nabízí „autisticky“) začíná, tak i končí. Žádné grandiózní finále s vybuchujícími domy a záchranou v posledním okamžiku. Hezky nehollywoodsky. S prostředím je finále bohužel tím jediným, čím se Dívka, která kopla do vosího hnízda liší od kteréhokoli tuctového krimithrilleru. Zoufale jí chybí atmosféra knih, resp. prvního filmu. Vedlejších postav ubylo, jako ta hlavní se profiluje Lisbeth, což odpovídá knize i hereckým možnostem výborné Noomi Rapace. Z odstraněných linií nejvíc zamrzelo zredukování těch milostných na jednu jedinou, mezi Mikaelem a Erikou, která navíc neodchází z Milénia, čím je příběh zbaven další zajímavé – novinářské roviny. Film je to ukoukatelný, ale viditelně natočený narychlo a předhozený publiku ještě za horka, dokud se o Miléniu hodně mluví a píše. Nečíst tři nadprůměrně knihy, dvě průměrné filmové adaptace mne k jejich přečtení rozhodně nepřivábí. 70% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tady už krimi nepřipomíná téměř nic, zato společenský osten ještě více píchá v citlivých tématech a soudní drama si, pokud ho máte rádi stejně, jako já, užijete beze zbytku. Myslím, že Larsson předběhl svou dobu - zobrazil muže, kteří nenávidí nejen ženy a myslí si, že si můžou vše dovolit, daleko dříve, než toto téma začalo být celosvětově aktuální. Do toho nějaká ta konspirace, tajné skupiny a je vymalováno. Škoda, že autor Millénium nedopsal, chystám se podívat i na pokračování, ale nejsem si jist, že mě bude tak perfektně bavit a zajímat, jako první tři části. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Slušné zakončení trilogie. Nic víc, nic míň. Švédská adaptace Milénia si holt svůj vrchol odbyla prvním dílem. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelný kam se nám celá triloška dostala. Všechno to začínalo jako temná atmosférou nabitá krimoška a skončilo to jako thrillerovský hon na mocipány. Ovšem uzrálo to pěkně. Ze všeho nejvíc se mě líbily herecký výkony. Žiju v domění, že vůbec nejtěžší herecký projev je obyčejný pohled beze slov, podle mně to zahrát, tak abych já jako divák v tom pohledu cítil emoce, vyžaduje už opravdovský talent a umění. A u toho soudu jsem doslova chrochtal blahem, jak si tam vyměnovala Noomi pohledy s Michaelem, to bylo fakt prvoligový. Závěrečný díl nenabízí příliš akce ani mrazivou atmosféru, ale má v sobě neskutečně poctivou filmařinu, díky který uteče 147 minut stejně rychle, jako pěkná holka od impotenta. Navíc to napětí jestli svině dostanou pořádně naložíno a nebo to bude jako v Český republice, kde lež a nenavist pravidelně vítězí pravdou a láskou. Dneska všechny filmy co komentuju chválím tak jsem teď asi dvě minuty přemýšlel co bych zkritizoval, abych nebyl za měkotu, ale vůbec nic mě nenapadá. Nezbývá než popřát Michaelovi a Noomi hodně štěstí v další kariéře a až mě budou klepat na televizní obrazovku mile rád si je do ní pozvu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

2,5 hodiny deja, ktorý sa dal zhrnúť do minútového zostrihu s medzitulkami na konci dvojky, niečo ako "a tento dôchodca ešte chvíľu konšpiroval, no potom začal dychčať, tak sa radšej zastrelil". Vo všetkých ohľadoch zbytočné, priam neznesiteľne naťahované pokračovanie. Súd mohol byť vyvrcholením, ale je to iba zbierka naivných a dokonale nereálnych klišé. Navyše sa tu Lisbeth chová ako krava. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Důstojné zakončení celé trilogie Milénium, kterého jsem se hrozně bál, ale nakonec jsem byl neskutečně spokojený. Ono po druhém díle se nebylo ani čemu divit. Kopa scén, co nedávaly žádnej smysl, protože to film nevysvětlil, mě prostě hrozně štvalo. Jenže třetí díl byl ve svý podstatě tak jednoduchej, že se na něm nic extra složitého hledat nemuselo. Tak to nakonec dopadlo naprosto parádně a já si s klidem oddech, že mám za sebou jak knižně, tak filmovou trilogii, kterou jsem ze začátku vůbec neznal, pak jsem o ní lehce zaslechl a nakonec jsem jí absolutně podlehl. Vůbec se nedivím tomu, že ve Švédsku podle knih dělají procházky po Stockholmu a jsou na celou sérii tak šíleně hrdí. Nejzajímavějšjí je ale stejně fakt, že celou trilogii zfilmovali během jednoho roku do necelých sedmi hodin. To skoro vypadá, jak kdyby si ani nemohli dát záležet, ale nakonec to ale přecijen vypadá parádně. Tak zajímavé a komplexní příběhy ve světě knih a natož pak filmů jen tak člověk nesežene. Škoda, že samotný autor se nedožil čtvrtého dílu. Pořád tam bylo tolik otazníků na zodpovězení... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €4miliónyTržby USA $5,427,684Tržby Celosvetovo $43,735,596Tržby za predaj DVD v USA $5,655,163 //počet predaných kusov 374,598║ Už len povrchný dojazd kde ja maximálne zaujímavá posledná štvrtina, kde to naberie trošku spád, inač je to len prázdny dialógový prestrel v ktorom sa ťažko zorientovať, nemá to skoro čím upútať, akoby ste sa točilo dokola na jednom mieste, k tomu občas nejaká ta frašková scéna, postavy ktoré vás svojím konaním bez šance odpudia než vtiahnu do deja, fakt nekonštruktívne a povrchné, zlá réžia. /40%/ ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tri s odretymi usami. Nejak mi to po vybornej jednotke proste prislo vsetko strasne prvoplanove, nedostatocne vykreslene, prehnane a hlavne, herci hrali oproti jednotke uplne, uplne zle, strnulo a toporne. Skoro som sa unudila k smrti, a to ma pritom tato seria taky potencial, ze dovidenia. Nevadi, jednotka aspon stala za to :) Tesim sa na hollywoodske spracovanie a na kniznu predlohu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mě se na celé trilogii líbí, jak je to chytlavě natočené. V tomhle díle je vlastně jen soudní proces a kecaj tam důchodci a přesto jsem byl dvě a půl hodiny napjatej a bavilo mě to. A to finální zůčtování v cihelně bylo perfektní. Člověk se úplně bojí toho kolose a baví se tím, až videoherním zdrháním po bednách. A byl tu asi nejlepší záporák. Perverzní švédskej doktor. Stejně je ale nejlepší první díl a hlavně proto, že tam dělá Lisbeth s novinářem dohromady a tvořej takovej dobrej tým. Tady jak se vždycky setkají jen na konci to nemá takovej drajv, ale zase se mi líbilo to odcizení. Po Pusherovi je toto další perfektní Skandinávská trilogie a já si musím dát na tamnější tvorbu větší pozor. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

…a cílem tohoto příspěvku v Miléniu je zproštění viny Lisbeth Salanderové..... Spiknutí státních úředníků vůči Lisbeth dostává konkrétní podoby a téměř všem jde o život. Lepší než dvojka, ale na jedničku to nemá. Do 90 minuty pokračujeme tempem dílu předešlého, aby pak konečně někdo to vosí hnízdo vykouřil! Vlastně rozkopnul. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Obdivuju R.Johna a chci vidět živého investigativního novináře v akci. 2.) Připravuji sebevraždu a nevím, pod jakým úhlem se střelit do tváře. 3.) Nechce se mi číst 650 stránek knížky. 4.) Viděl jsem předešlé díly. 5.) Jmenuji se Elisbeth Salanderová. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Žiadna práca nestojí za smrť.“ Tak a je hotovo. Prvý diel super, druhý ma sklamal. Trojka prvú hodinu vyzerala hrozne, keďže pokračuje v „špionážnej“ linke z dvojky, Lisbeth je odstavená na vedľajšiu koľaj (nemocnica) a namiesto nej do popredia vstúpili nudné záporné figúrky. Našťastie, druhá polovička je satisfakciou ako pre Lisbeth, tak pre diváka. Len čo sa začne súdne pojednávanie, pozornosť sa opäť vracia na stranu Lisbeth a Blomkvista a konečne i ich dovtedy skôr v úzadí stojacich pomocníkov (neosobný šéf bezpečnostnej firmy, hacker „Mor“). Záporné postavy sú svinské a plné hnusnej arogancie, preto je úžasné sledovať ich z minúty na minútu sa meniace sebavedomé tváre, meniace sa na zúfalé. Kiež by takto dopadli aj „skutočné“ Lisbeth Salanderové tohto sveta. Možno aj vy nejakú poznáte. Viac o celej trilógii v mojom článku na Recenzie.org: http://recenzie.org/triler/488-potetovane-dievca-ktore-sa-hralo-s-ohnom-a-kopalo-do-osieho-hniezda ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Treti dil naprosto presne navazuje na druhej, takze je nutny ho videt nejdriv, ne jako v pripade druhyho dilu, kde nebylo nezbytny videt ten prvni. Jinak pribeh uz je takovy politicko soudni drama, kde se trochu resi minulost hlavni hrdinky, ale vysledek je spis jen takova konverzacka. Me pride, ze tahle trilogie ma sestupnou tendenci, takze nemuzu souhlasit s tim, ze by byl treti dil lepsi nez druhej, jestli neco, tak jsou zhruba na stejny urovni. Jinak v postavach uz se clovek orientuje precejen lip, jednak proto, ze uz se s nima setkal v druhym dilu a taky proto, ze je to precejen natoceny lehce prehlednejc. Ale stejne jako v pripade druhyho dilu, ani tenhle na prvni zdaleka nema a opet to je spis problem pribehu nez rezisera. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Milénium 3: Spiknutí starců. Pokud bývá první díl přirovnáván k lahvi vychlazené severské vodky, je trojka zteplalým pivem ze zapadlé knajpy, z kterého dávno vyprchaly poslední zbytky pěny a u kterého mám neodbytný pocit, že ho už někdo jednou pil... Schématická černobílost, patrná už dříve, tady dostoupila k vrcholu nechtěné směšnosti, dialogy se vesměs nedají poslouchat a atmosféra se definitivně odebrala na odpočinek, takže jsem poprvé neměla šanci se o hrdiny vůbec bát, ačkoli si svou pitomostí skoro všichni koledovali o Darwinovu cenu. Když Michael pověřil obhajobou všemi pronásledované Lisbeth vlastní těhotnou sestru, chytala jsem se za hlavu. Když otřískaní investigativní novináři, zvyklí působit pád celých obchodních impérií, omdlévali hrůzou ve chvíli, kdy v mailu objevili první výhrůžku, tloukla jsem hlavou do zdi. Když titíž žasli, že existuje odnož tajné služby, odebrala jsem se se zařváním "hej, mám pro vás další šoky - Ježíšek neexistuje a vaši rodiče spolu spěj" do bezvědomí, ale probrala jsem se ve chvíli, kdy se zmiňovaná těhotná advokátka nalévala vínem. Měla jsem totiž neodbytnou chuť udělat ihned totéž, ačkoli jsme ve stejném stavu, tedy jiném. Ale co jsem mohla čekat, když jsem očividně jediný člověk na světě, kterého Larssonovy knihy neuvedly do extáze a vidí v nich pouze schématické konspirativní spisky o novináři, kterému se ženy všeho věku cpou do postele, sepsané novinářem, kterému se jich asi do postele moc necpalo, a dávající ženám všeho věku jasný pokyn, aby Švédsko raději ani nehledaly na mapě. Už takhle tam těhotné asi ze vší té hrůzy nejmíň rok přenášejí - vzhledem k tomu, že potřetí zmiňovaná právnička je na rozsypání po celou dobu Lisbethina zotavování i soudního procesu. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Po průměrném druhém díle příjemné překvapení, filmové Milénium skončilo na úrovni jedničky. Kniha je ale pořád nedostižná. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

SPOILER ALERTAlfredson dotáhnul trilogii relativně se ctí, neduhy ze zbabraného druhého dílu ale přetrvávají... Konspirační pozd nabývá konkrétní tvary, stále ale působí nepravděpodobně. Ještě víc se to pak tluče s koncem, kdy tyto tajné kurhy, které měly prsty ve všem a byly nedotknutelné zcela náhle, jako by se nechumelilo, rozpráší... POILERT ALERT KONECVeškerá logika je tak definitivně v tahu. O proti předchozímu dílu má ale Vosí hnízdo jasnou převahu v parádní práci s napětím, kdy divák skutečně do poslední chvíle netuší, co přijde. A relativně nosně působí konečně i postava Lisbeth Salander, která až do teď byla spíše závažím na nohou této série, než její skutečnou ozdobou... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Stejně jako druhej díl, tak í třetí se zabývá jen Lisbethinou minulostí, ale tentokrát to je přece jenom lepší, největší prostor tu dostává soud řešící údálosti z minulýho dílu, ale nejedná se jen o nekonečný tlachání, ale díky Nyqvistovi, kterej dostal víc prostoru, tu je i nějaký vyšetřování, hledání utajovaných informací, důkazů a prasáren z minulosti a je to rozhodně chytlavý a i napínavý, i když kvalit úvodní části to ani zdaleka nedosahuje. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stejné postavy, které hrají stejní herci jako v jedničce, zato scénárista a režisér jsou jiní a možná i to částečně ovlivnilo výsledek, který je zřetelně rozpačitější než Oplevovi Muži, kteří nenávidí ženy. Už literární předloha je hodnocena rezervovaněji, ale režisér se podepsal na snímku ve více oblastech. Nevlastní bratříček Lisbeth vypadá a jedná jako z bondovek 60. let, a to vážně nemyslím jako superlativ. Akční scény (naštěstí je jich minimum) prozrazují, že Alfredson v tomhle žánru nemá natočeno ani nakoukáno. Zločinné rejdy rachitických stařečků potácejících se mezi dialýzou a smrtí nevypadají tak nebezpečně a napínavě, jak by si filmový štáb přál. A konečně - celé to spiknutí, složitá konspirace, která nutí účastníky ještě řadu let po pádu železné opony páchat další zločiny, vypadá tak nějak přehnaně v porovnání s tím, že šlo o krytí jednoho nedůležitého agenta. Nečtenář knihy, mezi něž patřím, asi bude v nevýhodě oproti těm, kteří Lisbethiny osudy mají načtené. Celkově jde o lehounce nadprůměrnou filmovou detektivku, která těží z popularity knižní série. Pokud ale literární Milénium vypadá právě takhle, je otázkou, odkud se vztal ten fantastický globální úspěch trilogie. Celkový dojem: 60 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Skoro jako řecká tragédie. Zalachenko se snaží zabít svou dceru s pomocí jejího nevlastního bratra. Když se ona se probere z mrtvých, zarazí otci sekeru do palice.“ - „Ano, i tak se na to dá dívat.“ Lisbeth je pořád v průseru a nejde po ní jen policie, nýbrž i otcovi bývali kolegové. Smyčka se stahuje kolem ní, ale také Mikaela, který se ji z toho snaží dostat. Tentokrát budou potřebovat i pomoc jiných…Z druhého a třetího dílu jde poznat, že jedou na stejné vlně, a od jedničky se výrazně odlišují. Alfredson pokračuje v tom, co se mu osvědčilo, přesto mi závěrečný díl trilogie přijde o něco povedenější než ten předchozí. Je vyrovnanější, napínavější (zejména snahou zabránit umístnění Lisbeth do léčebny, navíc korunovanou výbornou pasáží u soudu). A nehyzdí ho dementní konec, který je tentokrát podařený, přičemž úplný závěr mi přijde asi jako ten nejlepší možný. Při zpětném ohlédnutí nejvydařenější jednička vzhledem ke svému ukončení ani pokračování nepotřebovala, přesto se podařilo natočit další 2 nadprůměrné filmy, které stojí za zhlédnutí. ()

Související novinky

Worthington, Hopkins a únos pivního magnáta

Worthington, Hopkins a únos pivního magnáta

13.10.2013

Stalo se to doopravdy. V roce 1983 byl několika muži unesen majitel nizozemského pivního impéria Freddy Heineken. Na svobodu se vrátil až po vyplacení rekordního výkupného v hodnotě asi 50 milionů… (více)

Reklama

Reklama