Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přelom roku 1941. Po japonské invazi na Filipínách v prosinci 1941 ustupují americké a filipínské síly od Manily na hornatý poloostrov Bataan. Na ústupové cestě je hluboká rokle překlenutá mostem. Když je evakuována armáda i několik civilistů z červeného kříže, přidělí skupině narychlo sestavené ze třinácti dobrovolníků, jenž pocházejí z rozličných jednotek, úkol vyhodit tento most do povětří, znemožnit Japoncům jeho znovuvybudování a zadržet jejich jednotky tak dlouho, jak jen to bude možné. Skupina je velmi různorodá, jejími členy jsou mj. Američan mexického původu (Desi Arnaz), černý demoliční expert (Kenneth Lee Spencer) nebo domorodý příslušník „Philippine Scout“ (Alex Havier). Velením je pověřen nepříliš zkušený kapitán kavalérie Henry Lassiter (Lee Bowman), spolu se seržantem Billem Dane z pravidelného 31. pěšího pluku (Robert Taylor) a zůstává s nimi rovněž poručík letectva Spojených Států Steve Bentley (George Murphy) i se svým filipínským mechanikem, desátníkem Juanem Katigbakem (Roque Espiritu). (elizabeth_ba)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Nejhorší nepřítel je ten, kterého nevidíte. Podle této myšlenky byl již v roce 1934 natočen podobný film Ztracená patrola, jejíž děj se odehrával někde v poušti. Film Baatan má podobnou myšlenku, ale s tím rozdílem že se film odehrává ve filipínské džungli a nepřáteli nejsou pouštní beduíni ale japonská armáda. Příběh se mi stejně jako u Ztracené patroly líbil, atmosféra byla poměrně dost hutná a mezi postavami to chvílemi celkem dost vřelo. Co se mi celkem nelíbilo byly herecké výkony, které byly chvílemi celkem křečovité a přehrané, zdálo se mi, že čím víc se film chýlil ke konci, tak herci hráli prkeněji a prkeněji. Ale, i tak se mi film velmi líbil a nebál bych se ho doporučit komukoli, kdo má rád válečné filmy. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý válečný snímek, který je však na svoji dobu skvěle natočený a upoutá diváka díky tomu, že sleduje osud menší skupinky vojáků, 13 mužů, kteří stojí proti nepříteli ve filipínské džungli. Úvod filmu je poněkud pomalejší, avšak s blížícím se koncem nabírá patřičný spád a atmosféra mlhy držící se nad zemí a japonští vojáci útočící bez slitování z různých koutů zvyšují výsledný dojem. Smysl tohoto počinu je pak definitivně potvrzen v závěrečném doslovu. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ve filipínské studiové džungli si třináct vojáků hraje s japonskou armádou nedobrovolně vyvražďovačku ve stylu Deset malých černoušků. Rozjezd je pomalý, seznamujeme se hlavně s charaktery, ale drtivé finále stojí za čekání, a to přestože mu trochu ubližují zrychlené záběry, které z dnešního pohledu působí poněkud směšně. Vzhledem k datu vzniku a evidentní snaze filmu zapůsobit na obecenstvo náborově, jsou Japonci zobrazení jako opice nebo ropuchy plazící se mlhou, bez jediného náznaku, že by taky mohli být obyčejní lidé, stejně jako jimi jsou vojáci v americké uniformě. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Výborně zrežírovaný i zahraný film o malé (etnicky různorodé) vojenské hlídce, která se snaží zadržet japonský vpád na Filipíny, se nemálo inspiroval Fordovou Ztracenou patrolou (1934). Divákovi ani nepřijde, že celá džungle byla vytvořena v ateliéru, a když se do sebe američtí a japonští vojáci pustí na bodáky, je jasné, kde vzal Spielberg vzor pro nervydrásající závěrečné scény do Zachraňte vojína Ryana. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Fiktivní příběh různorodé skupiny 13 dobrovolníků, kteří se snaží zdržet japonskou armádu při obsazování filipínského Bataanu, aby se zbytek ostrova mohl evakuovat. Vyhodí do povětří most, jediné místo, kudy můžou Japonci projít, a poté se opětovně s nasazením vlastních životů snaží zabránit nepříteli, aby most znovu postavil. Po většinu času se tento film nese spíše v poklidném konverzačním duchu, ale s přibývajícím časem nabírá na obrátkách a působivosti a závěrečné boje v džungli jsou strhující až do posledního okamžiku. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Film sa stal pri prvom uvedení do kín hitom a dosiahol zisk vo výške 1,140,000 amerických dolárov. (westerns)
  • Prilby používané americkými vojakmi vo filme sú v skutočnosti prilby M1917 z 1. svetovej vojny. (westerns)
  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)

Reklama

Reklama