Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Humorně vyprávěný příběh z pohledu kocoura, který zažívá neskutečná dobrodružství díky svému starému pánovi. Film vznikl podle předlohy slavného komiksového románu, jehož děj se odehrává ve 20. letech minulého století v Alžíru. Rabín Sfar žije se svou dcerou Zlabyí, hlučným papouškem a darebáckým kocourem, který ovládá lidskou řeč. Rabín dostane zprávu, že musí složit zkoušku z francouzštiny, aby si udržel své postavení. Kocour podá pomocnou packu, ale ztrácí svou výhodu. Jejich nový přítel, ruský malíř, doufá, že najde africký Jeruzalém. Podaří se mu přesvědčit rabína, moudrého arabského šejka, excentrického ruského multimilionáře a kocoura, aby se s ním vydali na dobrodružnou cestu... (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Rabínův kocour je lehounký animovaný bizár určený pro festivalové publikum. Po pravdě netuším, komu bych mimo okruh festivalových harcovníků mohl Kocoura doporučit. Pro děti není určitě a není ani pro fanoušky popkornu, protože se v něm moc mluví a humor není vždy prvoplánový. Na druhou stranu není ani pro intelektuály, protože humor někdy prvoplánový opravdu je a navíc dialogy jsou sice lehké, ale nijak sofistikované. Není to ani pro věřící, jakkoliv se hodně mluví a dějově vše točí kolem židovské víry. Ono se to totiž k náboženské věrouce chová poněkud neuctivě. Vyloženě mi ale sedla grafická podoba a přibližně ve dvou třetinách i postavy a nadsázka, s jakou k příběhu scénáristé přistupují. Bohužel tam, kde má film gradovat, nakonec jde do ztracena. V poslední třetině se film scénáristicky úplně rozloží a doposud slibná road-movie jde do kopru. Ale jak já říkám, někdy i cesta může být cíl a ty dvě třetiny stály za to. Celkový dojem: 70 %. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Humorně vyprávěný příběh z pohledu kocoura, který zažívá neskutečná dobrodružství (dokonce potká i belgického novináře Tintina) díky svému starému rabínovi. Během filmu lze vidět různé styly animace, které od sebe ale nemají daleko. Hlavní stavbou je krásný příběh od začátku do konce. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně krásný poetický příběh, co nádherně lehce vypráví o náboženství, lásce a všeobecně o rozdílech mezi lidmi a samozřejmě tím pádem o tom, že vlastně zas tak velké rozdílní lidé nejsou, ať už mají barvu, či vyznání jakékoliv (o=´ -a je mi jasné, že přesně tohle spousta lidí nepřekousne. - řekl bych, že problematické je tu snad jen to, pro koho je film určen, má totiž milou, až pohádkovou atmosféru, ale přesto hned několik scén a myšlenek, které rozhodně nejsou pro děti. No, ale mě se líbil fakt hodně a rozhodně to není jen díky perfektní kresbě, která vypadá nádherně a příběhu, prostě je to hrozně fajn. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Začátek byl povedený - v rodině alžírského rabína najednou zjistí, že jejich kocour začne mluvit. Tyhle první minuty slibovaly skvělý film ze zajímavého prostředí, jakým bezesporu Alžír pro Středoevropana je. Jenže... najednou se objeví mrtvý Rus a celý děj filmu, ač jakože dostává spád, se začíná rozmělňovat, jako když žvýkáte rohlík po pěti pivech. Vyplivnout? Přemoct se a ponechat ho v puse? Snad jen kvůli animaci a kočičímu sympaťákovi se vyplatí film dokoukat. Dějová linka je nakonec natolik oslabena, že vás zcela jistě závěr filmu bude šokovat. Nejsem si ale jistá, jestli v tom dobrém smyslu slova... ()

togaf 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu je moc dobrá - kocour je vtipný a představují se nám zajímavé vedlejší postavy. Tenhle potenciál ale není využitý. Z filmu se stává road movie, která se rychle snaží dohnat "ztracený" čas. Druhá půlka je prostě uspěchaná. Ale animátoři moc dobře zachytili kočičí chování, všechno to lísání, lovení a předení bylo rotomilé. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

zajímavě podaný příběh, který umí s nadsázkou vyprávět o židovském náboženství, ale také zabrousí do zákoutí jiných vyznání, se kterými se lze setkat v severní Africe. Sdílim názor s těmi, kterým se víc líbila první polovina filmu - roadmovie v druhé části už postrádala ten správný švih aspoň pro mě. Animace se mi líbila a byla nápaditá a i díky ní dám průměrnou známku a věřím, že pro "vyvolené" stojí za to se na něj podívat. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Tsukikage 

všechny recenze uživatele

Mě se to velmi líbilo. Má to myšlenku a je to velice vtipné a pěkně udělané. Nemyslím si, že by šlo ve skutečnosti o náboženský traktát, ale spíše o komedii za níž se skrývají náboženské myšlenky a diskuze. Mám moc rád, když se něco za něčím skrývá. Vřele doporučuji, ten kocour byl fakt super. (pozn. komiks je taky dobrý) ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Komiks bude asi mnohem propracovanější, zatímco film klame tělem. Tváří se jako komedie, jenže jde spíše o nábožensko-politický traktát. Začátek je rozverný, jenže druhá polovina je příliš zatížena symbolismem. Nechat poselství vyprávět příběhem, a nikoliv příběh formovat dle poselství. To dopadá málokdy dobře. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Príbeh kocúra, ktorý hovorí ľudskou rečou a spôsobuje väčšinou problémy. Animácia je z tých podpriemerných, ale na príbeh sa dá pozerať. Škoda, že začiatok sľuboval viac, než sa dostavilo. A to aj na poli humoru. Divák sa tiež čo-to dozvie o judaizme. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Taková pohádka o tom, jak se mluvící kocourek vypravil z Hrusic až do Alžíru. Jeho cesta byla nejdříve zábavná, okořeněná jemným humorem, ale zhruba v půlce kde se vzal, tu se vzal jeden Rus a jak už to tak s Rusy bývá, bylo po srandě. Takže druhá půlka už se nesla ve znamení prodlužované nudy, kterou rušila jen překrásná animace, což ovlivnilo i mé hodnocení. První půlka filmu za pěkné silné 4* a druhá maximálně za 1*. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

“I believe God loves those moments when we do without him.” Joann Sfar O bozích a lidech… a kočkách a bozích. Malý princ pro šílené kočičí dámy. Rád bych o tom filmu něco napsal… ale… ve zkratce… slovy rabína: Judaismus je bezva. Islám je bezva. Arabština, francouzština, hebrejština, jidiš… Cesta ruského Žida přes Alžír do Etiopie za černými Židy. Samozřejmě, že mnozí namítnou, že je to jen kocouří propaganda a kocour by se měl utopit. Nebo že kocour nemluví. Možná, že neposloucháme. A Afrika je velmi barevný kontinent. 100 shades ogf black. Vlastně je to jako "dětské" komiksové vydání Dingir. PS: Kentaurovi neuniklo, že vytahovačný belgický novinář Tintin měl jako jediný polonahý i bradavky. Náhoda? Ďábelské znamení? ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Kočka seřere papouška, začně mluvit, domáhat se bar micva a glosovat religiózní i obecně lidské nešvary...Padni komu padni - Arab, Žid, Rus, kanibal...Pouštní vozítko se zástavou kombinující Ruskou orlici a Davidovu hvězdu je vysněným ztělesněním náboženského dialogu...Možná to chtělo jen méně smířlivosti, více kočičího humoru a ironie... ()

JoVanGogh 

všechny recenze uživatele

Joanna Sfara považujem za skvelého autora komixov, ktoré sú nielen náučné (týkajúce sa judaizmu a histórie aškenázskych aj severoafrických Židov, okrem Rabínovho kocúra napr. aj Klezmer) ale aj vkusné, s krehkým detským výtvarnom, ktorým rozpráva dobrodružstvá plné roztomilého humoru ale zároveň aj o zabíjaní a nenávisti, akoby napriek svojmu citlivému vizuálu. Podobne, ako som nadšená z jeho komixu, som bola nadšená aj z filmovej podoby. Výtvarno bolo síce vo väčšine filmu prispôsobené animácii ale určité sekvencie boli v štýle, ktorý sa najviac podobal komixu a tieto časti boli priam pastvou pre oči. Čo sa týka scenára, vydať sa na cestu v polovici metráže filmu nie je vôbec obvyklé a hlavné udalosti boli teda v druhej polovici riešené veľmi úsporne. Ale závažná vec to nie je, v 21. storočí si už každý točí čo chce a akým spôsobom chce a funguje to bezproblémov, tak ako v tomto filme. Dávno som si tak neužila celovečerný animák, ako teraz Rabínovho kocúra. ()

Kerbello 

všechny recenze uživatele

Průměrný milý animák, měl by jistě potenciál na seriál, tady mám pocit že to bylo nějak moc zhuštěné a ten konec vyloženě odfláknutý. Škoda toho. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Rabínův kocour mi přinesl intelektuální naplnění vším, co od filmu očekávám, protože: nepostrádá myšlenku ani břittký humor, má krásné a svébytné ztvárnění, dobré postavy, dialogy, romantiku a ... kocoura, který je geniálním a současně jednoduchým (až prostoduchým) tmelem i pohledem. Ta animace je skvělá! A hudba! ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

„Poznám niekoho, kto nám môže pomôcť.“ „On je tvoj priateľ?“ „Váži si ma!“ Osobné hodnotenie: 73% (***) ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Príbeh bol určite pre starších. Bol zvláštny. V animovanom filme som sa s niečim takým ešte nestretol. Tradične, francúzi majú veľmi zaujímavé filmy a hlavne témy, ktoré v nich preberajú. Tentokrát to bolo spracovanie komiksovej série Rabbi's Cat. Režisérom bol komiksový umelec Joann Sfar, ktorý samotnú komiksovú sériu vytvoril. Animácia je výborná, aj napriek tomu, že to nie je klasický Disney alebo Pixar. Postavy, prostredie, zvieratá, všetko je výborne nakreslené. Kým iné postavy niečo robia, ostatné sú úplne bez pohybu, napr. voda v kúpeľoch. Režisér presne vystihol pocity a činnosti postáv. Úžasný bol aj pásový Citroën a jeho výbava. Veľmi pekné a kvalitné dielo. Teším sa aj na komiks, ešte som ho nečítal. ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Skvělá animace, ale souhlasím s Mortakem - spíš než o komedii se jedná o náboženské pojednání s politickými a kulturními vložkami. ()

Reklama

Reklama