Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z válečného pekla přišel Andrej nikoliv jako hrdina, ale tajně coby dezertér. Za jeho čin mu hrozí poprava. Schovaný u své ženy Nasti čeká, co bude dál. Když Nasťa otěhotní a nesmí nikomu říct pravdu, dostane se jí opovržení ze všech stran. Čas plyne, válka končí, ale pro Nasťu a Andreje vysvobození nepřichází… (oficiální text distributora)

Recenze (14)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je sice válečným drama, ale válka jde jaksi mimo něj. Celý příběh je vlastně příběhem mladé Nasti žijící v chudé vesničce spolu se starci a ostatními ženami, protože všichni mladí muži odešli bojovat na frontu. Jednoho dne se Nastě vrátí domů potají Andrej. Je sice ověnčen metály, ale v poslední bitvě mu selhaly už nervy a on zběhl. Ví co jej čeká, když jej chytí. Pro zběhy má vojenský soud jen jediný trest - trest smrti zastřelením. A tak se Andrej usadí na opuštěné polorozpadlé usedlosti za řekou, ze které byl v době kolektivizace vyhnán majitel, ale která díky své poloze nikomu k ničemu nebyla a tak zůstala opuštěna. Nasťa mu tam nosí jídlo, milují se a na pochmurnou budoucnost raději nemyslí. Situace se zhorší když v chalupě Andrejových rodičů začne pátrat jeden z vojáků po Andrejovi. Už se ví, že zmizel a armáda hledá zběha na prvním možném místě - u něj doma. Nasťa však jeho přítomnost tají, dokonce před Andrejovými rodiči. Měsíce plynou, válka skončila a Nasťa zjistí, že je těhotná. Chvíli těhotenství tají, ale když už je to na ní vidět, začne ji vesnice podezřívat, že to má se svým mužem, kterého někde ukrývá... ---- Žij a nezapomínej je smutným filmem. Je to film o lidech v chudé vesnici, drsném životě v Rusku a člověk tak získá představu jak nuzně se tam za války lidem žilo. O tom, že dostat do úst kousek masa se rovnalo zázraku. Navíc ty dlouhé zimy, udavači a úřady, pro něž lidský život neměl žádnou cenu... Navíc těmhle lidem konec války prakticky nic nového nepřinesl... Brrr. Dávám za 3 ryby. * * * ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Ach ta síla ruské ženy v ruské literatuře. Film není na ruského oscara, ale nemyslím si, že by udělal nějakou větší ostudu. Žively venkova drsného východu jsou ukázány v té nejjasnější podobě, stejně tak jako zkamenělá pustota konzervativního venkovana, který zapříčiní tolik smutku a nepochopení. Silný příběh, zejména ten knižní pokud mám věřit ohlasům. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dal bych i pět, kdybych zvěděl osudy vlka. Jak žil skutečný vlk s člověkem vlkem? S desperádem, který se stejně jako vlk prokousává bezčasím (viz skvostný otcův monolog o hodinkách). Příběh o tom, jak se člověk může stát eremitou. A také o tom, kam vede rozdílná touha muže a touha ženy: muž chce přežít s jakousi tajnou nadějí, že přežije aslepoň geneticky, žena chce muže i dítě. V tomto případě chce příliš mnoho, vždyť dosáhnout lze tu jen ten nejprimitivní cíl. Kromě toho mi není dost pochopitelný název filmu: pokud se má přežít, tak pouze pokud se zapomene na minulost - a to se Andrejovi (bohudík) povedlo. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Nejsem ani bílý ani rudý. Jsem prostě chromý. Ruský film je jedním z míst, kde se setkávám s těžko uchopitelnou jinakostí, jejíž zakoušení navozuje intenzivní ambivalentní divácké účinky. Žij a zapomínej nebylo výjimkou, přestože nejde o dílo, z něhož by byl cítit záměr šokovat: Výjevy žen porážejících stromy; žen máchajících prádlo dírou v ledu; žen nechávajících se bez řečí klátit v sauně; krájení jídla sekyrou. Válečné hospodářství, řeknete si. A přesto... Kromě výhledů do zřetelně autentické idyly vybledlého ruského venkova, zcepenělého zimou, která se stala poznávacím znamením ruské kinematografie, jsou možná dosti věrné vhledy do duše ruského venkovana, které se až neuvěřitelně podobají těm z pohádek stejné provenience, jež jsme si zvykli nebrat pro samý žánr dost vážně. Pro mě byla exkurze do interiérů zabydlených nepochopitelnými výroky a bizarními motivy autorsky nezamýšlený, avšak nejsilnější dojem z balady o Nastě a jejím muži, který se neudržel a zamířil z vojny domů. Implicitní protidezertační morál jsem se rozhodl nebrat na vědomí. Nastě bych sice nerozuměl ani slovo, i kdyby hovořila česky, ale její představitelka Darja Moroz má moc hezký kozy. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Už jsem viděla lepší ruské válečné filmy. Tohle není ani tak válečné, jako spíše sibiřskovesnické se vším, co k tomu patří. Příběh je slabý a vlastně i hloupý - prostě nevěřím, že by někdo mohl žít poblíž vesnice, chodit tam krást a nikoho by ani náhodou nenapadl ani stín tušení. Vím, že Sibiř je obrovská a tak dále, ale prostě ne, nevěřím. Taky se mi hrubě nelíbil závěr, nebylo to nic, z čeho by šel mráz po zádech a člověk z toho pochopil, proč to ta Nastěnka udělala. Jo, rozumem jo, dá se to spočítat na prstech jedné ruky, ale podané to bylo tak suše, že to nemělo žádný účinek. Jak říkám, není to nejlepší film ruské kinematografie:) ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama