Reklama

Reklama

Ivanhoe

  • USA Ivanhoe (více)
Trailer

Anglie se na konci 12. století zmítala v neklidných časech. Král Richard I. Lví srdce se z třetí křížové výpravy nevrátil do Anglie a skončil v zajetí v Rakousku. Na anglický trůn mezitím usedl jeho bratr princ Jan (G. Rolfe), a to jen vyostřilo spory na ostrově mezi normanskou šlechtou věrnou Janovi a Sasy – příznivci krále. Na své cestě z křížové výpravy je i saský rytíř Ivanhoe (R. Taylor), co na hradě svého otce (F. Currie) a u své milované Roweny (J. Fontaineová) hledá pomoc k vykoupení Richarda ze zajetí. Náhoda jej svede dohromady se starým židem Izákem (F. Aylmer) a jeho dcerou Rebeccou (E. Taylorová), co mu pomůžou se sháněním potřebných peněz, ale také jej připravit na nadcházející rytířský turnaj. Bez porážky normanské šlechty by všechna snaha o vykoupení totiž byla zcela marná. Jan se Ivanhoea v přestrojení za neznámého černého rytíře obává, a hodlá vzpurného rytíře potrestat… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Král Richard byl zajat a uvězněn, za jeho vydání je požadováno vysoké výkupné, což mladší bratr Jan příliš neřeší, pobývat na trůnu se mu zalíbilo.. Jen čestný a věrný rytíř Wilfred z Ivanhoe krále hledá a má v úmyslu ho vykoupit.. Sympaťák Robert Taylor v hlavní roli, k němu půvabná Joan Fontaine a o krásné zpestření se postarala mladinká  Elizabeth Taylorová, všichni se mi líbili.. Dobrodružný příběh, ke kterému se ráda kdykoli vrátím a naivita mě v tomto případě netíží.. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

V žánri romantického dobrodružného filmu absolútna špička. Bez hluchého miesta. Poznámka: pri pozeraní som si spomenul na text rovnomennej piesne hudobnej skupiny Stromboli: "Když se rodu sláva do knih schovává// pak se ti stává, že děj hned ožívá.// Do dávné slávy své oči upíráš,// vlivem zlého práva se bouřit už začínáš! Za pravdu mu hned dáváš,// s ním myšlenky tvé jdou,// lví srdce bráníš, //se stejnou odvahou.// A dávné rány stěží spočítáš.// Vlivem zašlé slávy, zlo stokrát proklínáš! Znáš Ivanhoe! //Rytíř dobra v tvém vnitru vzplál.//Znáš Ivanhoe!". ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Dobrý historický film Dicka Thorpea, s nádhernou a mladou Liz Taylor, ale i Joan určite stojí za hriech, alebo som mal po ruke svojho obľúbeného Freddieho Younga, či trebárs, odohráva sa to v časoch anglického kráľa-Richarda I. Levie srdce, keď bol ale väznený na rakúskom zámku, a tak si zatiaľ jeho brácho Ján Bezzemok robil, čo chcel, a pochybujem, „že bol bez akéhokoľvek pozemku” ! _Do tohto obdobia „vtesnal” škótsky spisovateľ WALTER SCOTT v prvej polovici 19. storočia „fiktívnu” postavu legendárneho R-Y-T-I-E-R-A Wilfreda z IVANHOE, ktorý musí vzdorovať nielen pochabému kráľovi, ale aj ostatným hrdlorezom-templárom_ Je vôbec zaujímavé pozorovať, ako v stredovekom Anglicku funguje rozdelená spoločnosť na dva tábory: ANGLO-Sasi VERSUS Normáni, že do toho sú zakomponované rôzne postavy, napríklad na REBECCU a ROWENU, s veľkou pravdepodobnosťou-len tak nezabudnete, či aj k povestnému obliehaniu hradu dôjde, čo inak znamená, že sa schyľuje k poriadnej bitke, ktorú si pre nás filmoví tvorcovia prichystali. I napriek niekoľkým pozitívnym faktom, ktoré snímok ponúka, má ich, v konečnom dôsledku mu niečo chýba, s čím nie som spokojný, a tak mi to automaticky bráni zvýšiť hodnotenie smerom nahor ! Nevravím, že by som sa vyslovene nudil, ale zdalo sa mi, akoby sa čudne vliekol, s pár komickými postrehmi. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

V rámci svého žánru je to podle mě slušný nadprůměr. Samozřejmě s nějakým tím ohledem k roku vzniku, ale pořád to podle mě funguje dost dobře. Snad jen v určitých situacích by herci mohli být charismatičtější a pak jsem ještě měl problém s přehnaným počtem (a někdy i přehnanou délkou) bojových scén, ale to druhé je spíš můj osobní problém - ačkoli, ne každá bojová scéna byla nejlíp zpracovaná... Jinak ale spokojenost, bavilo mě to, nenudilo mě to, má to sympatické postavy i celkem obstojnou výpravu a rozhodně bych si to někdy rád pustil znova. Až jsem překvapený, že mi to tak moc sedlo. 4* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Chronicky známy romantický príbeh z čias dávno minulých. Zub času sa síce podpísal aj pod všeobecnú naivitu snímku (z nášho pohľadu smiešne dobývanie hradu...), no veľa zachraňuje skvelý casting, ktorý sa skrátka vydaril na jednotku. Všetky postavy sa tak dostali do správnych rúk a všetkým spolu to náramne pristalo. Škoda tej všeobecnej čistoty (čo sa mi do stredoveku moc nehodí) a uhladenosti. Na druhú stranu sa tu celkom prekvapujúco vydarili osobné súboje, v ktorých akoby spomínaná naivita išla bokom. Slabý nadpriemer. 70/100 ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Natáčanie prebiehalo na hrade Doun v škótskom Stirlingu a v Elstree Studios v Borehamwoode v Anglicku (Spojené kráľovstvo). (Arsenal83)
  • Natáčení filmu začalo 14. září 1951. [Zdroj: Jiří Žák – kniha Elizabeth Taylorová – Nebezpečný život] (Pavlínka9)
  • De Bois-Guilbert (George Sanders) je vo filme stvárnený ako normandský rytier, v knihe je však templár. Vo filme dokonca nie je o templároch žiadna zmienka. (Arsenal83)

Reklama

Reklama