Reklama

Reklama

Ivanhoe

  • USA Ivanhoe (více)
Trailer

Anglie se na konci 12. století zmítala v neklidných časech. Král Richard I. Lví srdce se z třetí křížové výpravy nevrátil do Anglie a skončil v zajetí v Rakousku. Na anglický trůn mezitím usedl jeho bratr princ Jan (G. Rolfe), a to jen vyostřilo spory na ostrově mezi normanskou šlechtou věrnou Janovi a Sasy – příznivci krále. Na své cestě z křížové výpravy je i saský rytíř Ivanhoe (R. Taylor), co na hradě svého otce (F. Currie) a u své milované Roweny (J. Fontaineová) hledá pomoc k vykoupení Richarda ze zajetí. Náhoda jej svede dohromady se starým židem Izákem (F. Aylmer) a jeho dcerou Rebeccou (E. Taylorová), co mu pomůžou se sháněním potřebných peněz, ale také jej připravit na nadcházející rytířský turnaj. Bez porážky normanské šlechty by všechna snaha o vykoupení totiž byla zcela marná. Jan se Ivanhoea v přestrojení za neznámého černého rytíře obává, a hodlá vzpurného rytíře potrestat… (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

Lima 

všechny recenze uživatele

Miluju  Elizabeth Taylor v jejích „před-Virginií Woolfovou“ letech, snoubila totiž křehkost a krásu se znamenitým herectvím. Ona to tady drží na vodou, na rozdíl od jejího jmenovce, který je tady dušínovsky plochý jak šestkrát přehoblované prkno. Filmová 50.léta mám moc rád, ale tohle hodně zestárlo. Neohromuje to ani decentní výpravou (s o sedm roků mladším ´Ben Hurem´ to nesnese ani sebemenší srovnání) a ta choreografie bitek je spíše úsměvná, komparz tam tak zmateně pobíhá a lechtá je změť šípů jak párátka, která se od nich odrážejí. I ten Miklós Rózsa jede tak na půl plynu. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Anglie 1190: Anglický král Richard Lví Srdce zůstal po křížové výpravě v rakouském žaláři. Protože jeho intrikánský bratr Jan (pozdější Bezzemek) kvůli vlastnímu vlivu váhá se zaplacením výkupného, nezbyde Richardovu věrnému rytíři Wilfredovi Ivanhoe (Robert Taylor)než, aby s tím něco provedl na vlastní pěst... Nesmrtelná klasika dobrodružné literatury anglického romantismu v neméně nesmrtelné filmové verzi. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Dnes už Ivanhoe působí velmi úsměvně. Ale když budete očekávat něco podobně černobílého a dobrodružného jako jsou filmy o Vinnetouovi, zklamaní nebudete. A za pozornost stojí také hudba Miklóse Rózsy. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

V žánri romantického dobrodružného filmu absolútna špička. Bez hluchého miesta. Poznámka: pri pozeraní som si spomenul na text rovnomennej piesne hudobnej skupiny Stromboli: "Když se rodu sláva do knih schovává// pak se ti stává, že děj hned ožívá.// Do dávné slávy své oči upíráš,// vlivem zlého práva se bouřit už začínáš! Za pravdu mu hned dáváš,// s ním myšlenky tvé jdou,// lví srdce bráníš, //se stejnou odvahou.// A dávné rány stěží spočítáš.// Vlivem zašlé slávy, zlo stokrát proklínáš! Znáš Ivanhoe! //Rytíř dobra v tvém vnitru vzplál.//Znáš Ivanhoe!". ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jako by napsal scénář a režíroval sám Walter Scott. Víc rytírna než historický obraz skutečnosti, ale kdo máte rádi romantiku, tak si to určitě dejte. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Chronicky známy romantický príbeh z čias dávno minulých. Zub času sa síce podpísal aj pod všeobecnú naivitu snímku (z nášho pohľadu smiešne dobývanie hradu...), no veľa zachraňuje skvelý casting, ktorý sa skrátka vydaril na jednotku. Všetky postavy sa tak dostali do správnych rúk a všetkým spolu to náramne pristalo. Škoda tej všeobecnej čistoty (čo sa mi do stredoveku moc nehodí) a uhladenosti. Na druhú stranu sa tu celkom prekvapujúco vydarili osobné súboje, v ktorých akoby spomínaná naivita išla bokom. Slabý nadpriemer. 70/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Viac menej to isté dobrodružstvo, čo legendárny Robin Hood z rokov tridsiatych. Iba o niečo menej svižnejšie a zábavnejšie. Ale iba o kúsok. Naivita razí z každého patetického dialógu, ale tak kto by si rád nevypočul reči 20 ročnej Elizabeth Taylor, ako je do niekoho bláznivo zaľúbená. Niekoľko súbojov na koňoch a hlavne dynamicky nakrútené a dnes už celkom vtipne pôsobiace dobývanie hradu sú triumfami filmu, kde vás asi politické pletky budú zaujímať zo všetkého najmenej. Ale oproti takým o pár rokov novším Vikingom mi toto pripadalo ako druhá liga. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Dobrý historický film Dicka Thorpea, s nádhernou a mladou Liz Taylor, ale i Joan určite stojí za hriech, alebo som mal po ruke svojho obľúbeného Freddieho Younga, či trebárs, odohráva sa to v časoch anglického kráľa-Richarda I. Levie srdce, keď bol ale väznený na rakúskom zámku, a tak si zatiaľ jeho brácho Ján Bezzemok robil, čo chcel, a pochybujem, „že bol bez akéhokoľvek pozemku” ! _Do tohto obdobia „vtesnal” škótsky spisovateľ WALTER SCOTT v prvej polovici 19. storočia „fiktívnu” postavu legendárneho R-Y-T-I-E-R-A Wilfreda z IVANHOE, ktorý musí vzdorovať nielen pochabému kráľovi, ale aj ostatným hrdlorezom-templárom_ Je vôbec zaujímavé pozorovať, ako v stredovekom Anglicku funguje rozdelená spoločnosť na dva tábory: ANGLO-Sasi VERSUS Normáni, že do toho sú zakomponované rôzne postavy, napríklad na REBECCU a ROWENU, s veľkou pravdepodobnosťou-len tak nezabudnete, či aj k povestnému obliehaniu hradu dôjde, čo inak znamená, že sa schyľuje k poriadnej bitke, ktorú si pre nás filmoví tvorcovia prichystali. I napriek niekoľkým pozitívnym faktom, ktoré snímok ponúka, má ich, v konečnom dôsledku mu niečo chýba, s čím nie som spokojný, a tak mi to automaticky bráni zvýšiť hodnotenie smerom nahor ! Nevravím, že by som sa vyslovene nudil, ale zdalo sa mi, akoby sa čudne vliekol, s pár komickými postrehmi. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Stará kolorizovaná história, to mi sedí, a aj v tejto romantizovanej verzii. Templári boli vynechaní, čo je oproti knihe na škodu, ale aj to stačí. Veľký francúzsky medievalista Michel Pastoureau povedal, že práve tento film v ňom vzbudil vášeň pre históriu, tak už preto má svoj význam. A človek si môže aj porovnať krásu dvoch dám, ktoré sa vydarili - fontánka Fontaine vs faraónka Taylor. Takže nič pre nebinárne srdce. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Legendární příběh v parádním zpracování s krásnou Elizabeth Taylor v jedné z hlavních rolí. Co na tom, že dobývání hradu působí dneska legračně, tempo často značně kolísá a herci přehrávají. Tohle je prostě klasika, ať si kdo chce co chce říká.80% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Král Richard byl zajat a uvězněn, za jeho vydání je požadováno vysoké výkupné, což mladší bratr Jan příliš neřeší, pobývat na trůnu se mu zalíbilo.. Jen čestný a věrný rytíř Wilfred z Ivanhoe krále hledá a má v úmyslu ho vykoupit.. Sympaťák Robert Taylor v hlavní roli, k němu půvabná Joan Fontaine a o krásné zpestření se postarala mladinká  Elizabeth Taylorová, všichni se mi líbili.. Dobrodružný příběh, ke kterému se ráda kdykoli vrátím a naivita mě v tomto případě netíží.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pěkný historický snímek. Jen bych o takových 15 - 20 minut zkrátil a přidal trochu humoru na odlehčení a trochu úsměvu do Ivanhoeovy tváře. No a Elizabeth Taylorová byla tenkrát luxusní bábovka :-) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KU KTORÉMU BOHU SA MODLÍ ŽID ZA KRESŤANA?" ,,K TOMU, KTORÝ ICH STVORIL OBOCH." __ O zastaralosti Ivanhoa v bojových scénach (dobýjanie hradu) už bolo napísané dosť. Už v tej dobe mohli byť spracované lepšie a nemyslím si, že by pri tom museli tiecť potoky krvi. Miesto toho treba zdôrazniť, že nominácia na Zlatý glóbus pre Najlepší film podporujúci porozumenie (medzi židmi a kresťanmi) je príhodná a opodstatnená a svoju symbolickú (ak nie inú) funkciu splnila. V prípade záverečného súboja uplatnil Miklós Rózsa podobný postup ako neskôr pri závodoch v Ben-Hurovi - teda, že táto scéna je bez hudby a iba s prispením diegetického jednoduchého opakujúceho sa rytmu bubnov, čím je výborne dosiahnutý efekt maximálneho napätia. Okrem toho Rózsa svojou partitúrou opäť dokazuje, že patril medzi najväčšie skladateľské piliere Golden age. V inak pomerne ťažkopádnej verzii z roku 1982, kde sa predstaviteľ De Bois-Guilberta v podaní Sama Neilla nechá v súboji prakticky dobrovoľne prepichnúť mečom je však týmto činom omnoho lepšie vystihnutá pravá láska, ktorú k Rebeke cíti, čo je tu trocha ledabolo odbité. O kráse Liz Taylorovej sa mi však ešte v noci snívalo. (228. hodnotenie, 25. komentár k filmu) ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Nic moc, ale občas je to aspoň sranda. Hlavně když Ivanhoe bojuje chvílemi stylem jak Kick Ass a střílení šípů vypadá tak, že šípy na nepřátele nelétají, ale prostě padají :D ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Kdybych chtěla hledat chyby, jistě bych je našla, protože doba vzniku je samozřejmě na všech těchto rytířských eposech znát. Robertu Taylorovi ale role Ivanhoa vyloženě sedla a na Elizabeth Taylor jako na Rebeku byla radost pohledět. Při prvním zhlédnutí jsem měla lehkou výtku k obsazení princezny Roweny, neboť nepoměr mezi jejím vzhledem a vzhledem krásné Rebeky se mi zdál až přiliš bijící do očí. Snad jsem jako Rowenu chtěla vidět spíše Deborah Kerr, která byla Robertu Taylorovi partnerkou už v Quo vadis, a moc jim to tam spolu slušelo ;-) Nicméně při každém dalším setkání s tímto filmem se mi skrytý souboj mezi ohnivou krásou Židovky Rebeky a vznešenou až chladnou krásou saské princezny Roweny líbil víc a víc. Bohužel všichni ti spolusledující, kteří si myslí, že si Ivanhoe měl vybrat Rebecu film vůbec nepochopili a nejspíš ani nevědí, jak to tehdy v Anglii a vůbec celé Evropě (a vlastně nejen v té době) s Židy chodilo. Souboje nebo obléhání hradu, s přihlédnutím k možnostem dnešní doby naivní, ale ten rytířský turnaj nebo stvárnění Božího soudu vůbec nebyly špatné. Krásný romantický příběh mě nadchl a dávám mu plný počet bodů. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Krásný romantický příběh. Po tom všem, co se na nás sype ze všech možných televizních kanálů, je tohle úplný balzám pro duši a samozřejmě oči. Sledování jsem si užívala. Bylo moc příjemné vidět mladou Elizabeth Taylor. Já mám tuto klasiku moc ráda. ()

Reklama

Reklama