Reklama

Reklama

Recenze (5)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ten Dzony Iger bol  neskutocny frajer, Liquido26 veru dobre pise. Noir  film o sklbemni dvoch zivotov sa tiez len tak lahko nenajde   : 76 % ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Raná noir tvorba MGM. Robert Taylor se tu objevuje v roli Johnnyho Eagera, cynického gangstera, který pomocí svých bravůrních plánů, při jejichž uskutečňování nebere ohledy absolutně na nikoho, organizuje svoje ilegální aktivity a řídí své malé zločinecké impérium. Taylor, stejně jako např. jeho konkurenční kolega od Century Fox Tyrone Power, bojoval celou svou kariéru se zaškatulkováním do rolí pohledných kladných hrdinů a není divu že po této roli nadšeně "skočil". Jedná se tak o jednu z mála bad-guy rolí jeho kariéry a je to velká škoda, protože Taylor se podle mě do rolí zločinců a grázlů výborně hodil. Přestože Oskara dostal za vedlejší roli Eagerova alkoholického přítele Jeffa Hartnetta výborný Van Heflin (pro mě navždy nemesis Errola Flynna v Curtizově filmu Santa Fe Trail), a nezpochybňuji že oprávněně, je pro mě osobně tento film stejně one man show Roberta Taylora. Nelze samozřejmě opomenout ani krásnou Lanu Turner, která tu v roli Lizabeth, milující Eagera tak že kvůli němu neváhá zabít, bohužel příliš prostoru nedostala. Rozhodně velice dobrý film, ve kterém nic není jak se zprvu zdá a Eagerovi "lišácké" nápady vedou k mnoha překvapivým zvratům. Jedinou slabinou jsou snad občas místy zbytečně dlouhé a statické dialogy. Za mě 4,5*. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Je to hezky natocenej film, ale nad stredni hodnoceni se nedostane kvuli obecne utahanosti. Taylor ve forme, stejne jako Heflin. Lana ok, Glenda potesila. 3+ ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Johnny Eager je nejmazanější ze všech noirových gangsterů. Jeho akce jsou vždy do posledního puntíku promyšlené, jeho alibi je vždy perfektně posychrované a navíc vede úžasný dvojí život, aby zmátl svého kurátora :-) Výkon Roberta Taylora byl vskutku strhující. Skvěle zvládal obě polohy své postavy. Jedna z nich je Johnny Eager - propuštěný trestanec, který svědomitě pracuje jako taxikář, žije se svou sestřenicí a její dcerou ve spořádané domácnosti, pravidelně dochází ke svému kurátorovi a na všechny působí jako okouzlující mladík a nikdo nevěří, že by mohl být někdy v minulosti trestaný. Ale sotva si převlékne sako a svlékne taxikářskou čapku, tak se objevuje druhý Johnny Eager, tentokráte mnohem dospělejší charismatický bezcitný a všemi mastmi mazaný gangster, který bydlí v luxusní vile a rozjíždí různé ilegální kšefty jako v dobách před svým uvězněním. Jenomže bezcitného gangstera cosi změní. Ano, tušíte správně, je to láska k Laně Turner. Nicméně Taylor tuto proměnu zahrál tak, že to nepůsobilo nijak pateticky ani prvoplánově, naopak mě docela zamrazilo. Stejně tak byl poměrně mrazivý a strhující samotný závěr filmu. Zkrátka, Johnny Eager byl frajer. ()

Galerie (41)

Reklama

Reklama