Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psanec Clint Hollister (Richard Widmark) uprchne z vězení za pomoci šerifa Jakea Wadea (Robert Taylor), který mu tak splácí službu, již mu v dávných dobách prokázal zase Clint. Avšak pro Jakea to je teprve začátek, neboť Clint ho brzy unese i s jeho dívkou Peggy (Patricia Owens), aby ho dovedl k penězům z jejich dávných společných loupeží... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Zachraňovat život starejm kámošům se nevyplácí, hlavně pokud posledním momentem kdy vás kdysi viděli bylo, jak nasedáte na koně a odjížíte jim s 20tis, které si akorát poctivě uloupili v bance. Není tedy divu, že i když pak jednoho dne z vnitřní pohnutky splatit svůj starý dluh zariskujete a zachráníte jim život, nedokážou se přes tudle drobnost přenést. Roli šerifa Jakea Wadea, který tají svou minulost a snaží se žít nový spořádaný život, si zahrál výborně Robert Taylor a jeho starého kamaráda vynikající Richard Widmark - který tu vypadá opravdu roztomile psychopaticky a svojí roli si notně užívá. Nijaká a nevýrazná mi přišla jen Patricia Owens v roli Peggy, ale svojí přítomností nerušila. Příběh je od začátku do konce napínavý a baví. Jediným mínusem jsou snad z pohledu dnešního náročného diváka ne přílišně realisticky udělané akce - prostě když padne facka - není pořádná, když letí šíp - je to krapet špejle. Na druhou stranu jsou tam ale i akce povedené - třebas seskok z písečné stráně je výborný. Celkově z tohodle filmu, alespoň pro mě, sálala ta správná westernová atmosféra. I přes některé chybky slabších 5*. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých lepších westernov, ale zase taká veľká pecka to nie je. Film s dvoma silnými charaktermi, ktoré sa vydali na cestu za zakopanými peniazmi, aby si to nakoniec rozdali v nevyhnutnej prestrelke. Kým dôjde k finálnemu zúčtovaniu, tak to mohlo byť aj pútavejšie. História a rozhovory medzi ústrednou dvojkou mohli byť zaujímavejšie. Spestrením pred finále je hlavne stret s tradčne zákernými jednorozmernými indiánmi, ktorý trochu zredukujú bandu hlavného záporáka. Takže výsledkom je mierne nadpriemerný western na jedno pozretie. 6/10. ()

Reklama

kkarx 

všechny recenze uživatele

Po technický stránce neměl ve své době Sturges konkurenci, precizní režie a úchvatná kamera. Sturges opět sází hlavně na psychologii postav a minimalismus, především na konflikt dvou bývalých přátel socipatického Hollistera a usazeného Wadea. K plnýmu počtu mi něco málo chybělo, určitě lepší hudba, která je moc dobová a možná i obratnější rozuzlení. Saddle the wind ze stejného roku je přeci jen ještě o kousek lepší. Zaujal Widmark, kterej hraje tak přesvědčivě psychopata, že z toho člověka až mrazí v zádech. Taylor byl velkej sympaťák s charismatem, no mám ho moc rád. Škoda že ho Sturges neobsadil jako Chrise do Sedmi statečných namísto, pro mně málo snesitelného hňupa s napoleonovým komplexem, Brynnera. Bylo by to o ještě dost lepší. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Hodný, zlí a ošklivý v americkém provedení, přičemž tento snímek by se jmenoval Hodný, zlí a krásná. Zlí Widmark touží po zlatě, však si jej také osobně ukradl. Jeho polohu zná ovšem pouze Taylor, s nímž jsou veškeré přátelské vazby přetrhány, a tak aby Taylora v cestě motivoval, musí zajmout nejen jeho, ale i unést jeho slečnu Owens. A tak začíná nepříliš záživná, o to více konverzační, cesta prérií... Zatím nejnudnější Sturges (cca 14 filmů) o putování za schovaným pokladem a se závěrečným soubojem, který byl pro mě velkým zklamáním. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Poněkud kvapně napsaný rodokaps by více přitáhl, kdyby byl lépe obsazen a poměr obou rivalů hlouběji zproblematizován. Záporný hrdina se jeví být více vraždychtivým psychopatem než zrazeným druhem z válečných či banditských let a polepšeným pistolníkem nezachvěje ani stopa zločinné minulosti – ústřední konfrontace se tedy znečitelňuje a potenciálně tvárné napětí mezi přátelstvím a nenávistí (jak je uplatnil ve vnímavěji komponované Jízdě Vysočinou Sam Peckinpah) se ruší ve prospěch jakési okamžité emoce, která vyprávění přervává v zapomenutelnou historku. Život ustupuje vteřině a zápletka se před očima rozplétá lhostejně a nezávazně. Pointa o třetím smějícím se je sice zúročena maximálně, ale indiánský útok, který všechny stmelí, mně osobně přišel jako příliš papírové klišé: ostatně jako každá fráze tmelí také jen dočasně. Klišovitě je vylíčeno i samo prostředí, vyjma některých silnějších akcí, jakou byl třeba pokus o útěk v oblacích prachu a písku. Závěrečná přestřelka, kterou má film vrcholit, je jen chladným epilogem, na nějž by vůbec nemuselo dojít: s vlastním příběhem vůbec nesouvisí, není usouvztažněna s předešlým dějem – a vzhledem k dosud sdělenému nemá žádný smysl. Spíše to vypadá – jako by náhle došel filmový materiál… ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Když na začátku filmu přijede šerif Jake Wade (Robert Taylor) do města, neuváže druhé koně, co má se sebou. Když poté vychází s Clintem (Richard Widmark) z domu, je kůň již přivázán. (Mol)
  • Při útoku indiánů vidíme, že Clint (Richard Widmark) nabíjí svou opakovací pušku třikrát, než vůbec poprvé vystřelí. Je to nesmysl, protože by si tímto způsobem jen vyhazoval náboje. (Mol)

Reklama

Reklama