Reklama

Reklama

Ilja

(festivalový název)
Dokumentární / Hudební
Slovensko, 2009, 30 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Organismus hudby, organismus skladatele: může jedno sloužit jako metafora druhého? Odvážný hudební skladatel Ilja Zeljenka byl slovenská jednička na poli filmové hudby. Půlhodinový snímek, lyrickou úvahu i cenné svědectví, tvoří především rozhovory vedené nedlouho před skladatelovou smrtí a jeho hudba. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (6)

andre 

všechny recenze uživatele

46. MFF KV - Sobota 2.7.2011 ... zastávka v McD a jede se dál. Dva slepené dokumenty Ilja a Komeda byla jediná možnost, jak vyplnit škaredé sobotní odpoledne. Cesta za těmito "hudebními osobnostmi 20. století" byla zdánlivě nekonečná (kino Husovka) a obrázek plně neobsazeného pidi sálu oznamoval velice minoritní látku. Dokument o mě neznámém Il'ju Zeljenkovi mě dostal svými svižnými 30 minutami. Jenom škoda, že za tu dobu projekce ve mně zůstala pouze vzpomínka na skladatelovi vtipné životní prožitky... ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Lístky v pokladně last minute jsme dostali zadarmo. S vědomím, že jdu na film MFF, o který byl minimální zájem, nemám žádná přehnaná očekávání. Sleduji tak, na co jsem to vlastně narazil. Jedná se o 2 dokumentární filmy o skladatelích filmové hudby. První 30min o slovenské hvězdě Iljovi Zeljenkovi a druhý cca 50min o polském velikánovi 60. let Krzysztofu Komedovi. První film žádná sláva. Praktické ukázky hudby a životního díla se střídají se záběry staříka, jak plave v bazénu. To vše s poněkud zmateným scénářem. Zeljenka pro mě opravdu není tak zajímavý, abych musel vědět příliš detailů z jeho života a 10 min sledoval jeho zasněnou tvář. Druhý film o geniálním Komedovi byl pak o třídu výš. Mistr jazzové hudby, který rozuměl filmu a dokázal tak spojit zvukovou a vizuální složku v nezapomenutelné dílo, které provází skvosty mnoha filmových režisérů. Patří sem i celá Polanskiho raná tvorba z „polského“ období. Zajímavá byla i Komedova pozdější práce v Hollywoodu a její provázanost s polskou emigrací v USA. Předčasná smrt v roce 1969 vzala kinematografii jednoho z největších talentů doby. Celkové provedení dokumentu je na vysoké úrovni, provázeno dobovými záběry, ukázky z filmů a rozhovory s režiséry. Pozitivum byla i možnost diskuze s producentem filmu po skončení projekce. ()

Reklama

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Ilja Zeljenka, autor tvrdé expresionistické filmové hudby i lehčích tónů v poetických podtextech. Podobně tvrdý i něžný je tento dokument vzpomínající na mnohé Iljovy spolupráce s nejvýznamnějšími slovenskými režiséry, zejména Štefanem Uherem. V půl hodině snímku je nám připomenuto nejen nekolik jeho nejlpších děl, průběh nahrávání a spolupráce s orchestrem, Zeljenka vzpomíná i na svůj osobní život, mládí, období, kdy skládat nemohl a své bolesti ke konci života. Dobrá filmová hudba prý vtáhne člověka do děje bez toho, aby ji postřehl, bojím se ale, že stejně tak nepostřehnutelný zůstane po zhlédnutí i tento dokumet. A u filmu tohle pravidlo bohužel neplatí. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama