Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Významný polský spisovatel Henryk Sienkiewicz napsal v roce 1896 román "Quo vadis", ve kterém na půdorysu romantického milostného příběhu líčí počátky křesťanství v Evropě a vypráví o krutém pronásledování a vraždění křesťanů za vlády římského císaře Nerona. V roce 1951 vznikla v pořadí čtvrtá (avšak první zvuková) filmová adaptace tohoto historického románu. Režisér Mervyn LeRoy natočil dokonalý film pro velké plátno, maximálně věrný knižní předloze. V popředí filmu je sice ústřední milostný motiv Marka Vinicia a Lygie, ztělesněných tehdejšími hollywoodskými hvězdami první velikosti Robertem Taylorem a Deborah Kerrovou, skutečnou dominantou je však herecký výkon Petera Ustinova, který za efektní portrét římského krutovládce Nerona dostal kromě oscarové nominace také Zlatý glóbus. V němé epizodce jedné z Lygiiných otrokyň se krátce mihne tehdy šestnáctiletá Sophia Lorenová a v jedné z davových scén údajně účinkuje Elizabeth Taylorová, která v roce 1950, kdy film vznikal, trávila v Římě líbánky se svým prvním manželem, hoteliérem Nickem Hiltonem. Jeden z komerčně nejúspěšnějších filmů počátku 50. let byl realizován v římských ateliérech Cinecitta a ve vybraných italských exteriérech s tehdy rozmařilým rozpočtem 7 milionů dolarů. Vysloužil si nominace na 8 Oscarů, nezískal však ani jednoho. Divácký úspěch filmu však podnítil hollywoodské tvůrce k natočení celé série výpravných biblických a náboženských eposů. (Česká televize)

(více)

Diskuze

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

Vesman

ad: Viniciův pochod Římem je jednoznačně parádní aneb "Remember thou art only a man."

Není to spíš "Remember that you are only a man"  nebo "Remember you are only a man"? V originále je to totiž "Hominem te esse memento" (Pamatuj, že jsi jen člověk). To jsou totiž slova, která šeptal otrok do ucha tomu, jenž ten triumf slavil, aby nezapomněl... A on velice často zapomněl (viz Marius, Sulla, Pompeius, Caesar, Antonius, Augustus,... etc.).

 

karlos80 a lucascus: Vůbec mě nenapadlo, že si Elizabeth Taylor zahrála s Robertem Taylorem už před Ivanhoe... Kdyby nebyly později slavné, ani by je tady mezi herci nikdo neuvedl, neboť byly až někde na druhé straně titulků.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Nějak musli začínat a nabírat zkušenosti, Taylorové bylo teprve 18 let, ty dětské role předtím viz Lassie atd, moc neberu.

lucascus

lucascus (hodnocení, recenze)

Fascinují mě zde malé štěky pro pozdější megahvězdy typu Elizabeth Taylor a Sophii Loren. Obě zde vlatně dělaly křoví.

Vesman

Vesman (hodnocení, recenze)

elizabeth_ba: ano, je tam myslím jedna věta, co ho popisuje jako zlatovlasého... barvy vlasů si tam filmaři vůbec velice popletli, Euniké a Poppapea měly být blond, zatímco Lygie tmavovlasá... oholeného Nera už ani nezmiňuji

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

Vesman: Ale mě to zajímá :-)) Jinak se omlouvám za pozdní odpověď, ale prostě olympiáda... (Inu Řekové uctívali mnohé bohy, Římané vedli mnohé války).

Petronius byl podle knihy fakt blonďák? Nj, mám mezery ve vzdělání, ale v to případě je měl i slavný autor předlohy, protože...To by musel být zřejmě Corneliovec a potomek Sully. Jinej patricijskej římskej rod světlé vlasy neměl... Strašně jsem na ty světlovlasý Římany nadávala v italských "sword sandálech", kde hrál hlavního hrdinu Američan Harrison :-) (mně navíc značně nesympatický).

Vesman

Vesman (hodnocení, recenze)

elizabeth_ba: já myslím, že římské hodnosti je jedna z posldeních věcí, co diváky zajímaly, prostě to byl bigshot ;-)

 

no, Petronius je podle knihy blonďák, tak proč by to nemohl být i jeho synovec

 

ono na Quo Vadis je dobré, že to není úplně zaměřeno jen na křesťanské žvásty a víru... náoženství tam slouží jen k tomu, aby se prohloubily rozdíly mezi hlavními postavami a aby autor měl důvod udělat dramatický závěr v aréně... samozřejmě to beru tak, že se to drží i údajně historických událostí, ale vzato čistě příběhově se to dalo udělat i naprosto sekulárně

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

Vesman: Ale jo, Gruffudd je pořád krásnej chlap. Ale zas by z něho museli scénaristé udělat legáta, protože, kdyby zůstal tribunem, jak byl v knize, vypadalo by to jako, že se Vinitius těch dvacet let vojensko-politické kariéry, co už musí mít za sebou, jenom flákal ;-)

Chris Hemsworth je sice hezký, ale na Římana moc severský typ. Ale na toho Thora se asi podívám :-))

Ben Hur mě poněkud nudil, asi to bude tím, že nemusím Hestona a tam ho bylo příliš... Udělat dobře film s náboženskou tématikou je velmi problematické a jsem ráda, že zrovna tomuhle Quo vadis se to podařilo. Také to Desatero, které jsem výše zmínila, se mi zdálo, že to nebyla jen agitka, ale moc hezky udělaný film. Hezký bylo i zpracování jiného příběhu z Bible - "Samson a Dalila" s Maturem a Hedy Lamarr. Mohu jen doporučit.

Vesman

Vesman (hodnocení, recenze)

Desatero? zkusil jsem raději Bena Hura... raději mám jako hlavní téma Řím, než křesťanskou propagandu

Vesman

Vesman (hodnocení, recenze)

curunir: oholená brada mě překvapila, vzhledem k tomu, že snad na všech bustách je Nero s vousy... ale ty drobné vzhledové změny bych filmařům nezazlíval, jako charakter byl předloze velice věrný... takový dětinský tyran

 

elizabeth_ba: mě přijde, že Gruffudd si zachovává mladistvý ksicht, takže by nebyl o moc horší, než Taylor... a co třebas Chris Hemsworth? Thora zvládl, takže Říman by pro něj s trochou make-upu nemusel být problém

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

curunir: Ustinov byl prostě pan herec, od začátku až do konce. Když si ho vzpomenu v jeho poslední roli jako Fridricha Moudrého V Lutherovi, no prostě super...

 

Vesman: Gruffudd už je na roli Vinitia za zenitem (promiň Ioane), i když věřím, že v mládí by ji dal.

 

Jinak těm, co se líbilo Quo vadis, doporučuji i Desatero přikázání, prostě kouzlu těchto filmů,  zvlášť poté, co do nich obsadí Roberta Taylora je těžké odolat ;-))

curunir

curunir (hodnocení, recenze)

Karlos80elizabeth_baVesman:  Nero je zrejme najlepšia Ustinovova úloha, aj keď  Sienkiewicz ho videl troška inak.  V knihe sa píše, že síce mal čierne vlasy, no bradu nenosil (obetoval ju Jupiterovi) a vraj zarastal do ryšava.  Vesman dobre spomenul Ja, Claudius, kde bol Nero tiež mimoriadne vydarený - jednak typovo vybratý a aj herecky dobre zahratý. Čo badám, práve takto býva často vyobrazený na rôznych ilustráciach. Claudius je vo všeobecnosti TV šperk plný vynikajúcich výkonov...

Moja najobľúbenejšia scéna je tak opäť spatá s Nerom a síce keď oplakáva mŕtveho Petronia - myslel som si, že puknem smiechom. Ustinov bol komik a tragéd v jednej osobe.

K Nerovi a istým paradoxom, ktoré som aj tu naznačil som sa venoval vo svojom komentári. Takže kto chce, si ho môžete prípadne prečítať.

Vesman

Vesman (hodnocení, recenze)

Karlos80: Viniciův pochod Římem je jednoznačně parádní aneb "Remember thou art only a man."

 

masakr křesťanů v aréně také zapůsobil, ale s popisem v knize se nemůže srovnávat... až mě překvapilo jak brutální scény dá do knihy polák na konci 19.století

 

elizabeth: Gruffudda má jednoznačně spjatého s Hornblowerem... neumím si ho představit jako cynického bohéma, to už by z něj byl lepší Vinicius

Nero Nero Nero... mě se docela llíbil Christopher Biggins co ho hrál v Já, Claudius... ale je pravda, že teď už to bude také starý chlap, ze současné herecké smetánky mě takhle namátkou nikdo nenapadá...

na příspěvěk reagoval elizabeth_ba

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

arlos80: Ale ty své čtyři hvězdičky pořád můžeš po novém zhlédnutí zvednout na pět, ne?Já vždycky říkám, že kdo dá tomuhle filmu jen tři hvězdičky nemůže být můj kamarád... :-))

 

Obr je Urban nebo Ursus - Lig, neboli předchůdce Poláků ;-)

Nejlepší scéna je Taylor (teda Vinitius) v hořícím Římě a i ty jeho milostný scény s Ligií nejsou vůbec špatný (no jo, ženskej pohled na hist. film).  Ale taky veškeré scény Ustinova, ty jsem si přímo užívala.

 

Vesman: Těžko říci, kterej herec, žádnej ze současnej herců mi tam nesedí, ten Taylor byl vybrán typově naprosto přesně (ač to s tím výběrem, jak jsem byla poučena, bylo všechno trochu jinak a já děkuji Bohu i všemu kolem, že Vinitia nehrál Gable) a kdyby bylo Taylorovi tak o 10-15 let méně tak to bylo absolutně bez výhrad.

Orlando ne, vždyť neumí hrát! Možná Rupert Friend, ať už se zachovají ty neřímsky modré oči (Taylor je měl taky). Jako Petronia - Depp by šel, Gruffudd by si to asi taky mohl zkusit, herecky by to určitě zvlád, a když mohl hrát sarmatského rytíře v Králi Artušovi, Římana může taky. Ale co Nero? Našel by se vůbec někdo, kdo by se dokázal Ustinovovi přiblížit?

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Vesman: To víš Technicolor:-) Ty staré filmy prostě mají stále své kouzlo, úplně všecko (vhodně vybraní herci, make-up, šaty, zbroj, atd) mi připadalo jak z té doby někde před 2000 tisíci roky, tedy daleko více autentické a věrohodné, než u převážně části dnešních historických filmů. Jinak i mně se více líbila Euniké a pak ten obr už nevím jak se jmenoval:-)

ps: A také si neumíte v roli Nera představit nikoho jiného než Petera Ustinova? Který bude nejspíš už navždy spjat s touto skvělou rolí, podle mě do skutečného Nera neměl moc daleko:-) Tehdejší filmaři dokázali skutečně zázraky a podle mě v tom bylo více lásky, zručnosti, odbornosti a já nevím čeho všeho ještě. Zlaté období tzv "peplum" film 50's a 60's let.

ps2: Jaká se vám nejvíce líbila scéna? Za mně; Ta část z cirku, požár Říma a samozřejmě triumfální příjezd Marcuse Vinicia do Říma, kde ho z balkónu vítá sám Nero (ty kecy předtím ty byly fantastické) se svou ženou a nejužším vedením, v tu chvíli jako bych byl na místě a vnímal tu neuvěřitelnou velkolepost této monumentální scény. Opravdu krásně barvitá a vylíčená scéna, podobná té s Elizabeth Taylor z Kleopatry, kdy rovněž přijela do Říma:-) Ale žít v tý době, nevím, nevím:-)

Teď koukám že jsem dal jen 4*, sakra ani nevím proč:-)

Vesman

Vesman (hodnocení, recenze)

elizabeth_ba: a kdo ze současných herců by ho mohl hrát? viděl bych to na Orlanda Blooma a Johnnyho Deppa jako Petronia :D

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

Vesman (a ostatní): Nejhezčí byl ale stejně Vinitius ;-)), čímž chci říci, že na mě se v tomhle ohledu nelze obracet. Mně se tam ty ženský líbily všechny - Poppaea, Ligia i Euniké, každá měla něco do sebe. Pro mě je to čistokrevnejch pět hvězdiček (je to snad jediný film, který bych si bez keců koupila na blue ray a ještě si kvůli němu pořídila malý kino :-)) polský má u mě čtyři, bylo horší. Ten italský seriál jsem sice dokoukala, ale za a) jsem ho měla v nějakém severském jazyce, snad holandština či co b) souhlasím s curunirem, že typově tam ti herci vůbec nehodili, a tak furt čekám kdy se najde Marcus Vinitius, kterýmu to bude nejen slušet, ale bude mu 25 jako v knize a v souladu s ní jej budou moci nechat tribunem a nedělat z něho legáta, ač chápu, že když tam obsadili Taylora, tak ve 40 už musí být ve vojenské kariéře Říma, někde jinde než bude 20letý hoch... Ale ty prachy už dnes nikdo nesežene a stejně by se mi nic už nelíbilo víc než tohle.

Vesman

Vesman (hodnocení, recenze)

ale co je hlavní... má to pěkné barvičky z padesátých let ;-)

 

jsem jediný, komu se víc líbila Euniké, než zbožná slepice Ligia?

curunir

curunir (hodnocení, recenze)

Karlos80: Túto verziu som videl snáď po 10 rokoch až minulú jeseň, kedy to vyšlo na DVD (musím pochváliť, že ostal pôvodný dabing) a nešlo inak než dať 5*. Som síce na tento druh filmov zaťažený, myslím však, že aj po ,,objektívnom" zhodnotení nejde dať menej ako 4*. Takže táto verzia si mi páči určite najviac.  Poľskú verziu som videl zatiaľ len raz, zhruba v tom čase kedy aj ty.  Ten nedostatočný finančný základ je však dosť vidieť (mnohé TV filmy majú lepšiu výpravu). Poliaci si chceli uctiť rodáka, proti čomu nič nemám, minimálne v našich stredoeurópskych podmienkach však takétu látku bez toho aby nestratila svoj výraz  a nepôsobila len ako chudobný tieň niečoho monumentálneho,  natočiť nevieme.  A keďže sa ani nejedná o poľskú národnú históriu, nevidím žiaden dôvod, prečo by nemala byť najlepšia práve americká verzia, zvlášť keď mali v tej dobe s podobnými filmami skúsenosti. A aby som to komplexne ukončil, ešte je tu  miniséria z roku 1985. Mám ju doma na DVD, ale popravde, ako som to priebežne prechádzal skôr ma to odradilo, aj keď  si to snáď v dohľadnej dobe pozriem. Výpravne je to opäť poslabšie, pritom talianska RAI už mala za sebou podobné vydarené projekty (Mojžiš zákonodarca, Marco Polo) a aj napriek niektorým hviezdnym menám mi to ani typologicky príliš nesedí. Brandauera som si ako Nera nevedel nikdy poriadne predstaviť...

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Novou polskou verzi z roku 2001 si zas ted už moc nevybavím (naposledy jsem ji viděl snad před pěti roky) a ta je tedy blíže knize? A jaká verze se vám tedy líbila víc?

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

To je zajímavé, vůbec jsem si toho ve filmu nevšiml, zas asi nejsem až takový hnidopich..:-) Je to opravdu velmi poučné a člověka to vede k tomu si o tom něco přečíst a prostudovat:-) Každopádně zpracování je to opravdu zdařilé a těch několik málo chyb z hlediska historie by se daly filmu už odpusit. Film přes svou mohutnou výpravu, zpracování, barvy, kostýmy, atd, se dodnes řadí k tomu nejlepšímu z historického filmu vůbec, a patrně i k tomu nejlepšímu a nejvěrohodnějšímu z počátku císařství (juliovsko – klaudiovské dynastie).

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

Máš nepochybně pravdu. A já jsem ráda, že jsem se díky tvému dotazu něco sama dozvěděla a nastudovala o římských botech, z nichž jsem dosud znala jen sandalia a caligae ;-)

Vesman

Vesman (hodnocení, recenze)

já osobně bych v tom opravdu nehledal žádnou vědu... je to jen drobnost, diváci za to film nijak nestrhají a kostyméři alespoň ušetřili peníze, které by jinak vynaložili na výrobu skutečně autentických sandálů

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

Tak to se na něj dneska mrknu a podám posléze lepší info... Pokud to bylo u Vinitia, tak to nebylo ani kvůli výšce, protože jsem někde četla, že měl Robert Taylor 182 cm, takže mu asi přidávat nic nemuseli, jako to bylo např. u Toma Cruise a dalších( nikdo jiný mě ze známých "mrňousů" momentálně nenapadá). Jinak byl Vinitius voják a ti určitě boty na podpatku nenosili, vzhledem k přesunům s plnou polní, viz např. Caesar v Galii a to platilo jistě i u velitelů, kteří pěšky chodit nemuseli (narozdíl od pedites).

Vesman

Vesman (hodnocení, recenze)

elizabeth_ba: tak komlexní (vlastně žádnou) odpověď jsem opravdu nečekal... Vinicius je na sobě několikrát měl a když si člověk odmyslí to šněrování na lýtkách, tak to bylo jak normální moderní bota...

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

Vesman:

Nejsem odborník na římskou obuv, ale vyhledala jsem toto:"Doma chodil Říman v sandálech (sandalia, soleae), ale ukazovat se v nich na ulici bylo neslušné; tam se nosily calcei — polovysoké kožené boty. Výsadou patricijů bylo nosit takové boty z červené kůže zdobené půlmesíčkem (lunula), senátoři je nosili v černé barvě. Bežným levnějším střevícem byl pero (-onis, m.) z hrubé kůže. Okovaná obuv vojáků se jmenovala caligae." Konec citace.

 

Jinde jsem četla, že ty boty patricijů mohly být krom červených i oranžové, že senátoři měli obuv ne černou ale hnědou a konzulové měli boty bílé.

 

Další info k obuvi v Římě zde

 

http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carlson/shoe/SHOES/ROME/romshoe3.htm

 

ke caligae víc info zde:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Caligae

 

o solea(e) ( to v závorce je množné č., tj 1 solea, 2 a více soleae) tady:

 

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/secondary/SMIGRA*/Solea.html

 

No a ještě odkaz na calceus: http://www.vroma.org/~araia/calceus.html

 

Podle obrázků na podpatku nebyly, ale podpatky byly ve Starém Římě známé, ač si myslím, že nebyly běžnou obuví. Stěžejní otázka. Kdo je v tom filmu měl?

elizabeth_ba

elizabeth_ba (hodnocení, recenze)

I když se film dost odchýlil od knihy (více než ten novější polský z roku 2001) a bylo v něm i dost chyb z hlediska historie, považuji zpracování za velmi zdařilé a troufám si tvrdit, že i přes dobu vzniku se jedná o jeden z nejpohlednějších historických filmů (apoň pro mě). A po zhlédnutí několika filmů Roberta Taylora ze 30. let, zejména teda Camille z roku 1936, musím s politováním konstatovat, že je ohromná škoda, že mu nebylo v době natáčení „Quo vadis“ tak o deset let míň.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

Nakonec jsem přeci jen neodolal, cena byla výtečná, vyšla mě v přepočtu asi jen na 150 kč (je to nějaké lacinější evropské vydání)..Nicméně pak se mi jak na potvoru dostala do ruky ta poslední tv nahrávka, která není také špatné, dab.je vážně povedený..

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

U nás to bohužel nikdy nevyšlo s českou podporou (jen origoš za nemalé penízky) což je fakt škoda, ani tit.na tento film snad nejsou..

curunir

curunir (hodnocení, recenze)

Áno, áno, repríza by sa veľmi hodila. Vtedy to myslím vysielala ČT 2 niekedy v poobedných hodinách. Síce som to videl 2x no už si to natoľko nepamätám aby som si trúfol hodnotiť. Aspoň by sa hodilo v našich končinách veľmi ťažko zohnateľné DVD.

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

V naší televizi naposledy 23. 4. 2000 což je docela velká škoda si myslím, strašně moc mě to tenkrát vzalo..

Související novinky

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama