Reklama

Reklama

Lake Mungo

Horor / Drama / Mysteriózní / Thriller
Austrálie, 2008, 89 min (Alternativní 87 min)

Obsahy(1)

V roce 2005 tajemně zmizela dívka, která se zřejmě utopila v místní nádrži. Rodiče však stále tuší, že by mohla být naživu a neztrácejí naději. Mrtvola se však nakonec najde, čímž se celý problém naoko vyřeší. Po tomto hrůzném nálezu se však začnou dít kolem jejich domu divné věci. Je to fikce, nebo chce jejich mrtvá dcera navázat kontakt? (jamesjimbo)

(více)

Recenze (109)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Současný trend natáčení hororů tak, aby vyhlížely co nejrealističněji, zde dosáhl svého vrcholu. Být Lake Mungo ještě o chlup realističtější a civilnější, tak už by to byl opravdový dokument. Tato podoba filmu s sebou samozřejmě přináší pozitivní i negativní důsledky. Na jednu stranu to není špatně natočené, zahrané, a už vůbec ne hloupé, ale že by člověk při projekci prožíval filmové hody, to teda určitě ne. Prostě sleduje rekonstrukci "skutečných událostí". Dokumentarita Blair Witch a REC (natáčí přímí účastníci děje) mi vyhovuje, ale přehnaná dokumentarita Lake Mungo a Poughkeepsie Tapes (rozhovor s účastníky, použití "archivních záběrů") se mi pomalu ale jistě zajídá a upřímně doufám, že toto zlo filmaře brzo přestane bavit. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem takhle netrpěl nudou jako při Lake Mungo. Absolutně nezajímavý,dokument/Drama,který mě nepotěšil ani tou krátkou stopáží. 15% už nikdy více. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zákerný film stojaci na niekoľkých zásadnejších zvratoch, ktoré striedavo menia žáner z hororu na drámu a naopak (keď si myslíte, že ste sa nechali nachytať a vôbec nepozeráte horor, objaví sa racionálne nevysvetliteľný hororový záber). Páčilo sa mi to, mal som nad čím rozmýšľať a vytvárať vlastné sprisahanecké teórie. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Klasicky průměrný rádoby dokument, kterých je požehnaně například na Discovery Channel. Film pojednává o australské rodince Palmerových, které se krátce před Vánočními svátky utopí v jezeře dcera (ale houby Laura Palmer, Alice je to!). Jejich výpovědi o podivných následujících úkazech jsou pak doplňovány hlavně kamerovými záznamy, zneklidňujícími fotkami a dokonce i mobilní nahrávkou. Po celou dobu se tak drží své realistické formy, občas vyvolá příjemné mrazení v zátylku, ale nikdy se mu nedaří pořádně vyděsit. Tedy snad až na jednu výjimku, kdy diváka na chvíli skutečně přimrazí do jeho vlažného křesla. Lake Mungo tudíž nepřekvapí, neurazí, ale na jedno mrknutí je dostačující. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pro příznivce creepypast to asi bude jako dělané, ale mně už to přijde takové opotřebované a průhledné. Neumím se na to asi naladit tak, jak by bylo potřeba - i když je určitě potřeba docenit vedení herců. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jedno povedené mockumentary, o kterém jsem předtím nikdy neslyšel. Každého už unavují pořád ty stejné duchařiny, kde duchové dělají bordel v baráku (posunují věci, hází robertkama o zeď apod.) ... navíc je zde i pár twistů, které jsem vůbec nečekal. Pro mě jednoznačně překvapení... pokud hledáte něco mírně originálního v žumpě found footage/mockumentary scény, budete spokojeni ! ()

petero 

všechny recenze uživatele

AFTER DARK HORRORFEST 4 (Dread, The Final, The Graves, Kill Theory, Lake Mungo, The Reeds, Hidden, ZMD: Zombies of Mass Destruction) Rádoby dokument v štýle Poughkeepsie Tapes, čiže archívne zábery prekladajú hovory postihnutých a blízkych tragédiou utopeného dievčaťa v jazere Mungo, tentoraz viac inklinuje k duchárskemu Paranormal Activity, pričom si zobral na paškál zjavujúcich sa duchov na fotkách. Tou najnezaujímavejšou formou podaný dokument, po ktorom mám chuť spätne pozdvihnúť hodnotenia pri PT či BWP a odporučiť tvorcov na Discovery Channel kde aj o obyčajnej veci dokážu spraviť dokument, podaný formou, ktorý sledujem s otvorenou hubou, samozrejme nie hodinu a pol. V prvej polovici nikam nesmerujúca nuda a v druhej až naivná prekombinovanosť. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj keď išlo iba o fiktívny, duchársky dokument, tak ma to po obsahovej stránke dokázalo zaujať aspoň do takej miery, aby som sa nenudil. Vyšetrovanie záhadných úkazov na fotkách a VHS malo svoju hlavu a pätu. To najlepšie však prišlo až nakoniec, keď celý príbeh osudu utopeného dievčaťa konečne zacvakol do uceleného celku. Tá mysteriózna osudovosť a istá nevyhnutnosť blížiacej sa smrti bola pomerne pôsobivá. Lepší priemer. 65/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Pseudo-dokument, kterej se snaží tvářit a působit strašně realisticky, míchá spoustu žánrů, ale ve finále je z toho spletenec, kterej absolutně nefunguje. Za mě nebrat. Těsně nad hranicí odpadu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príťažlivo nakrútený found footage horor, kombinujúci všetko možné a celkom funkčne. Funkčnejšie by to ale išlo vtedy, ak by tie zvraty boli korunované zvratom záverečným, ktorý elegante všetko spojí v jeden celok. Takto je Lake Mungo lepší v jednotlivostiach ako v celku, ale dokáže byť intenzívny aj bez toho, aby využíval ľakačky. Tie tu nie sú dokonca žiadne, ale plíživá atmosféra dokáže byť miestami riadne hustá. Inokedy ale vôbec. Ono všetko sa tu dá obhájiť pointou o nemožnosti poznať vlastné deti a ich tajomstvá, predsa len niekoľko dní navyše pri dolaďovaní scenára by filmu prospelo. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Levný film? Začínající režisér? Neznámí herci? Dokumentární styl? Tomuhle filmu jsem nedával moc šancí, ale vyklubalo se z toho parádní překvapení které mě každou minutou překvapovalo. Film nikam nepospíchá a snaží se vypadat co nejdokumentárněji což se mu daří. A díky tomu že nikam nepospíchá dokáže pořádně vyděsit. Plno scén mi nahnalo solidní husí kůži a to nemluvím o konci kde jsem si musel dokonce rozsvítit, což se mi nestalo hodně dlouho. Herci jsou parádně civilní a atmosféra houstne dokonale. Je sice pravda že jsem čekal že film bude mít jinej konec ale nezklamal ani trochu. Překvapení. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Pseudohororový pseudodokument s jediným lepším záběrem - jedna vlaštovka ale jaro nedělá, o trochu víc v Lake Mungo funguje načrtnuté rodinné drama, ale jen svým obsahem, nikoliv zpracováním, to se blíží zhruba kvalitám Záhad Toma Wizarda na ČT1. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

NA toto som sa dosť tešil, keďže s filmami natočenými ako dokument nemám veľa skúseností. Prvá časť je dosť nuda, trochu drámy, trochu hlúpych, nudných scén a ani tie, ktoré mali vyľakať nevyľakali. Ale potom, keď sa film začne pozerať do minulosti, tak je to dobré. Tajomné so zaujímavou pointou a niekoľkými zvratmi. Film určite nepatrí k elitám, ale pozrenie stojí. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Nudné, nelogické, bez nápadů ... Týpek do místnosti nainstaluje kameru na tvrdo. Ráno se koukne na záběry a vidí ducha. Nic neobvyklého jenže když se ta kamera otočí tak je to trošku nelogické. Film je spíše dokument a vůbec se nemůže rovnat Záhadě blair witch. Trošku bych to přirovnal ke Čtvrtému druhu s Milou Jovovich v hlavní roli. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Pustil jsem si nezávisle na sobě, bez zjišťování jakýchkoli informací ve dvou dnech tři horory a třikrát se jednalo o dokumentární zpracování. Buď formou rozhovorů nebo přímo zúčastněné dokumentární kamery nebo mixem obojího. Nutno říct, že ani jeden nebyl špatný (The Bay, Evidence, Lake Mungo), ale málo kdy u mě tento žánr překročí hranci průměru. Lake Mungo je dobře natočené dokonce s pár okamžiky na husí kůži, ale už mi chybí nějaká ta akce a čisté záběry. Chápu, že je tohle nejlepší šance, jak natočit lacino slušný film a většinou i vstup do kariéry nových režisérů, ale nic se nesmí přehánět. 60 % ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtový australský „duchařský“ film (dokument) se ke mně dostal jakýmsi omylem, ale jelikož mám tvorbu od protinožců docela rád, nepohrdl jsem jím a to i přesto, že to není zrovna můj šálek čaje. Ač jde o fiktivní příběh, musím uznat, že na mě do jisté míry zapůsobil. Ani tak ne svou kvalitou, jako spíše celkovými emocemi, které se režisérovi podařilo během natáčení vytvořit. A to ještě většina dialogů byla čistou improvizací najatých herců. Ztráta dítěte je vždy pro rodiče hotovým knokautem, ze kterého se jen málokteří dokáží pořádně znovu postavit na nohy a „žít normálně dál“. Vždy jim bude prázdný pokojík, fotky a rodinné videa připomínat jejich milovanou osobu. O to horší je, když se náhle začnou dít ve vašem domě podivné věci a slyšíte děsivé zvuky. Mnohdy jde jen o vaši bujnou fantazii, ale ve filmech je potřeba většinou za vším hledat nadpřirozeno a tady tomu nebylo jinak. Což asi málokoho překvapí. Divák se dočká řady rozhovorů se známými, sousedy, experty a hlavně rodinnými příslušníky, kteří se nám pokusí detailně popsat, jaká že Alice vlastně byla. Jenže postupem času začnou vyplouvat na povrch i tajemství, se kterým se nikdy nikomu nesvěřila a i ty zřejmě vedli k její smrti. Smůlou však je, že ač se Anderson snažil vytvořit co možná nejponuřejší a nejdepresivnější atmosféru, jeho dílo mělo velké množství slabších míst, které dost nudili a některé zvraty nepůsobili zrovna nejvěrohodněji. To ale musí posoudit každý sám za sebe. Navíc kvalita obrazu byla vážně dost mizerná – což se dá přičíst na vrub malému rozpočtu, ale to jej v žádném případě neomlouvá. 50% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Lehce Laura Palmerovský příběh po australsku, který mě ale slušně strhl svou čistě dokumentární formou s velkým zastoupením tzv. talking heads a valnou částí celého příběhu vlastně jen zprostředkovaně odvyprávěného. A ač se celou dobu prakticky nic zajímavého a strhujícího neděje, funguje to, začnete se cítit trošku divně nepříjemně, nesví a to je přesně ta paráda. Velmi slušné vítězství (zajímavé) formy nad (ne zcela originálním) příběhem, tentokrát to ovšem velmi vítám, protože je to rána kladivem přímo na hlavičku. Ty závěrečně titulkové sekvence si film mohl klidně odpustit, jsou zbytečné a snad dokonce i celý ten dojem kazí. Ovšem hudba u těch titulků je parádní. Překvapivě zajímavý kousek. 3,5* ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to hodnocení i vlnu komentářů, ale mně tohle rozhodne dostalo tohle bylo úplně jiné těsto, něco co mně drželo byt přilepený k obrazovce, a chlupy se mi ježily to nebylo možné prostě brutální a velmi dobře zpracované a natočeno. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

On by to byl docela solidní a mrazivý dokument, ale musela by to být pravda. Při tomhle formátu mám pocit, že jsem podváděn. Ano, mělo to příběh, celkem solidní herecké obsazení a ducha, který se zjevoval docela často, ale film nedokázal navodit tu správnou hororovou atmosféru a neměl jediný zneklidňující moment. Zkrátka tomuhle stylu musí člověk holdovat, aby ho zcela ocenil a já fanoušek pseudodokumentů rozhodně nejsem. Přesto ale tenhle patří k těm lepším. 50% ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Uživatel Lovin má naprostou pravdu. Přirovnávat to k Blair Witch nebo Paranolmal aktivity (sic!) je absurdní. U obou jmenovaných průměrný člověk zažije nečekaně pestrou škálu pocitů jako je omrzelost, znuděnost, zbytečnost, nespokojenost nebo nezajímavost, dále depresivní stavy a sklony k samohaně či sebevraždě. Protože ale Lake Mungo příliš nesklouzává ke zbytečnému blérwičení ani paranormálním aktivitám, nerozhoupe se ani jeden lustr a ani jedna hnusná kráva nefuní ze dvou milimetrů do kamery, je toto mystifikační dílko velice dobře skousnutelné. Já mystifikace rád, a i když jsem musel nejdřív vytrpět hodinu Navlastních očí, na konci se mi chlupy v podpaží, nose i uších strachy ježily tak, že jsem ještě druhý den ráno vypadal jako Goldblum, když vylezl z telepodu. ()

Reklama

Reklama