Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeseň 1939, začiatok 2. svetovej vojny. Plukovník Roy Cronin (Robert Taylor) sa cestou do Francúzska zastavuje na moste Waterloo a spomína, ako tu pred viac ako dvadsiatimi rokmi stretol počas leteckého poplachu mladú baletku Myru (Vivien Leigh), ktorej pomohol dostať sa do krytu. Roy a Myra si padnú do oka a Roy ju požiada o ruku. Predtým, než stihnú uzavrieť sobáš, Roy náhle odchádza na front. Myra v snahe rozlúčiť sa s Royom zmešká vystúpenie, čo ju stojí miesto v baletnom súbore. Spolu s ňou vyhodia aj jej priateľku Kitty, ktorá sa ju snaží zastávať. Obe sa snažia nájsť inú prácu, ale márne, a tak sa ocitajú v chudobe.
Jedného dňa prichádza zo Škótska do Londýna Royova matka, aby sa stretla s Myrou. Tá sa v novinách dočíta, že Roy je vyhlásený za mŕtveho, pred Royovou matkou však túto správu zamlčí. Jej podivné správanie však Royovu matku znechutí a donúti ju odísť zo stretnutia. Myra od žiaľu ochorie a Kitty sa dáva na prostitúciu, aby získala peniaze na jej liečbu. Po zotavení Myra zisťuje, čím sa Kitty živí, a keďže sama nemá dôvod na život, pridá sa k nej.
O rok neskôr sa Roy vracia z vojny a na stanici stretáva Myru, ktorá tu hľadá klientov. Roy, nič netušiac o Myrinom spôsobe života, je presvedčený o tom, že Myra tu naňho čaká. Vezme ju na rodinný majetok do Škótska a Myra presviedča samu seba, že ešte môže byť šťastná. Čoskoro však zisťuje, že jej minulosť môže Royovi ublížiť, preto sa ku všetkému prizná Royovej matke a uteká naspäť do Londýna. Roy sa ju s pomocou Kitty, ktorá mu odhalí Myrinu minulosť, rozhodne nájsť. Myra v zúfalstve spácha samovraždu; hodí sa pod auto na slávnom moste Waterloo. (Michal74)

(více)

Recenze (24)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Scéna s valčíkem na rozloučenou je úžasná a dramatický závěr taktéž, ale jinak to šlo totálně mimo mě. Děj se vleče, kvůli nesrozumitelně podaným zvratům jsem často nechápal, proč se Vivien Leigh chová tak, jak se chová, a když Taylor zrovna na plátně nerozhazuje svoje charisma, vlastně není moc na co koukat. Tahle dvojka mě zkrátka moc neuchvátila, což mě dost mrzí. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

V roce 1917 se setkají na londýnském mostě britský kapitán Roy Cronin (Robert Taylor) a mladá baletka Myra (Vivien Leigh). Pro oba je to láska na první pohled. Avšak Cronin bude muset zpět na francouzskou frontu. To je začátek strašlivého konce... Neuvěřitelně tklivá romance, jíž bych dneska rozcupoval. Ale rok 1940 + můj oblíbený hrdinný herec Robert Taylor. Zkrátka - není co řešit. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

S romantickými filmami to mám ťažké. Vždy u nich zafunguje moja osobná predstava, moja osobná skúsenosť. A tak, na rozdiel od ostatných filmov, ktoré rozdeľujem na vynikajúce, dobré, priemerné a zlé, romantické filmy delím na tie, ktorým verím a na ostatné, v ktorých pociťujem hru na city, neprirodzenosť a faloš. To je aj prípad Valčíku na rozlúčku. Dej je ako z červenej knižnice, hrajú v ňom pekní herci, hrá k tomu podmanivá hudba, aj tragický záver sa k tomu hodí. Ale nezaujal ma, i keď verím, že ženy z generácie mojich rodičov odchádzali z kina rozrušené a s premočenými vreckovkami. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Romantika najsilnejšieho kalibru. Krásny citlivý príbeh veľkej lásky zasadený do I. svetovej vojny dýcha príjemnou atmosférou, kvalitnými hereckými výkonmi a presnou réžiou. Film mal u nás premiéru v roku 1947. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Přestože nedávám plný počet, zanechalo ve mě toto silné a smutné drama hluboký dojem. Herci jsou bez diskuzí vynikající. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásný romantický film o lásce mezi anglickým kapitánem a tanečnicí. Do jejich vztahu nepříznivě zasáhla válka, bída a hlad. Kapitán přežil, vrací se do Londýna a setkává se se svou Myrou. Ta však má tajemství, které všechno hezké zničí. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Krásný romantický válečný film. Byl natočen za války ve Spojených státech a ikdyž USA ještě nebyly vtažené do válečného konfliktu 2.svět.války,přesto jakoby hrozné tušení nebo předzvěst zla z tohoto filmu sálá. Film, jenž rozplakal tisíce žen v kinosálech, když Vivien LEIGH tančila na rozloučenou se svou láskou Robertem TAYLOREM "valčík na rozloučenou". Ostatně ústřední melodie tohoto filmu provází už 3 generace na plesech nebo jiných zvláštních příležitostech. **Orlau32** ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se to tváří jako celkem obyčejná romance, ale postupně se ukáže, že v tomhle příběhu je mnohem více. I když není vyloženě explicitní a nic zde není řečeno naplno, to naznačování a to, jak jsou postavy zahrány, dává jasnou výpověď o tom, o čem vlastně snímek je. Skvělý závěr, který jsem ani nečekal. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Romatické filmy se točí po celém světě, a každá kinematografie má svá specifika. Naneštěstí jsem se dopoledne díval na jiný romantický film, Ozuovu "Slepici ve větru" (Kaze no naka no mendori), kde se řeší něco podobného, ale úplně jinak, jiným způsobem, jiným hereckým projevem, a bohužel a hlavně, na jiné kulturní úrovni. Dvě hvězdy dávám za poměrně dobrou režii, jinak ale "červená knihovna hadr". ()

Martin741

všechny recenze uživatele

Maloco pribehov z druhej svetovej je kvalitnych. Tuna je jeden z nich. Velka laska  a v pozadi uz notoricky zname udalosti. Ktore su ale tam, kdesi daleko, tam sa bojuje, taketo pribehy pisal sam zivot - vyhadzovy z prace su bezne i v reali, chudoba, prostitucia, navrat domov ......  hodne depresivny koniec, aj preto dam vysoke hodnotenie  84 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jsem presvedceny o tom, ze dnes uz by takovy film nikdo nedokazal natocit. Kdyz jde Cronin do divadla a spatri ho Myra, je proste kouzelna scena, takovou uz nam dnesni kinematografie nedokaze nabidnout. Zajimave romanticke drama, genialne zahrane, zadny happy end... Nemam co vytknout, jasna petka! ()

Mol 

všechny recenze uživatele

EVERY PARTING FROM YOU IS LIKE A LITTLE ETERNITY! Teda ze začátku strašně ubrečená limonáda a naprosto příšerná Madam balet, ale pak se film zlomí. To když Roy konečně dojede z války a Myra společně s Kitty jsou již protřelými prostitutkami. Celou dobu jsem jí pořád napovídal: "řekni to Royovi, proboha!" a ona nic. Mno každopádně emoce to má. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Co napsat..., asi že mé romantické já dostalo zas jednou naloženo. Snímek si mě získal od prvního okamžiku, kdy k vojákovi začaly promlouvat vzpomínky. Skvostný milostný příběh s velkou dávkou osudovosti z důvodů těžkých válečných časů. Nešetří se tu láskyplnými okamžiky jako jest. vášnivý polibek v dešti, zbrklá touha po sňatku a samozřejmě ten nejdojemnější taneček jaký si můžete představit. Spousta sympatických postav, krom jedné seschlé stařeny, dokonalý ústřední pár, který zařazuji k mým nejoblíbenějším a nervy drásající závěr, kdy jsem doufal opravdu moc. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

!!!! může obsahovat spoiler !!!! Smutný příběh baletky, která poté co uvěří že její snoubenec padl během 1sv.v. na francouzské frontě, je nucena řešit existenční problémy a vydává se na cestu prostituce. Na rok 1940 se tedy jedná o melodrama s docela drsným a odvážným příběhem. V roli baleky Myri se objevuje vynikající Vivien Leigh (druhá manželka Laurence Oliviera), která tou dobou byla na vrcholu své herecké kariéry, a jejím filmovým partnerem je charizmatický Robert Taylor - jeho postava mě pobavila nejvíc v závěru, kdy společně s Myriinou kamarádkou Kitty svoji snoubenku hledá, a na jeho výrazu je bez jediného slova vidět, že mu teprve teď začíná docházet, co jeho životní láska v době jeho nepřítomnosti vlastně dělala - ups. Ústřední dvojce je vynikající a samozřejmě nelze nezmínit krásný a "provařený" theme song, ke kterému se mi už ode dneška bude vybavovat tendle film. Chybičkou je snad jen to, že se příběh chvilkama tak trochu táhne a je kapánek povrchní. Oba,Taylor i Leigh, tento film později shodně označovali za nejoblíbenější film své kariéry. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Takhle nadhernej film, to je teda neco...i kdyz tvrdej a smutnej. Uzasna Vivian ma po boku nemene krasnou, skvelou Virginii Field (anglicanka, jak jinak). A muziku tvrdi sympatak Robert Taylor, ktereho mam rad. Nadhera, takhle ma vypadat melodrama. 100%. ()

ellegrey 

všechny recenze uživatele

Téma je velmi silné i dnes, natož na dobu, ve které byl snímek natáčen, herecké výkony jsou také velmi dobré. Jediné co bych vytkla, a co taky filmu velmi uškodilo, je jeho zpracování. Chvílemi vyznívá hrozně "utahaně", některé scény se nepříjemně vlečou a jsou nepřesné. Což je poměrně škoda, ambice zcela jistě sahaly výš. Na druhou stranu se ale jedná o povedené drama z daného období, ve kterém září Vivien Leigh, která byla v té době na vrcholu své kariéry. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších filmových párů v díle, jemuž kvůli historické patině určitě každý divák odpustí vypjatou melodramatičnost. Věčné téma láska + válka, navíc respektující sociální podmínky. K působivosti a věrohodnosti příběhu nepochybně přispěla reálná válka v Evropě, byť USA ještě byly v době natáčení daleko "za vodou". ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Jestli mám rád nějakou herečku ze 30-40 let minulého století, tak je to krásná Vivien Leigh, která se již před tím blýskla v roli Scarlet Johanson ve filmu Jih proti severu. I v tomto filmu předvádí výborný herecký výkon. Příběh je ze začátku veselý, mírně melancholický, ale s tou těžkou depresí, která příjde ke konci nelze srovnávat. Romantická válečná dramata se mi poměrně dost líbí. Tohle dílo obzvlášť. Příběh mi sice přišel poměrně strohý, ale velice silný. Doporučuji shlédnout v pozdní podzimní večer. Zanechá to ve Vás možná dost silný dojem. ()

Reklama

Reklama