Reklama

Reklama

Samurajský meč: Legenda, která přežila staletí

  • Velká Británie The Samurai Sword: Making of a Legend
Ukázka z filmu
Velká Británie, 2006, 50 min

Obsahy(1)

Legenda, která přežila staletí. Samurajský meč vládl japonským bojištím po více než tisíc let, v nepřátelích budil strach i hrůzu a dal vznik novému duchovnímu stylu života, jenž přetrval až do současnosti. Samurajové, v překladu "ti, kteří slouží", spatřili světlo světa v 10. století. Jejich moc i prestiž brzy vzrostla natolik, že začali požadovat zbraň, která by dostála jejich hrůzostrašné pověsti. A právě tehdy se v dílnách mečířských mistrů podařilo ukout bez moderních nástrojů či vědeckých metod meč, jenž byl dokonalým spojením rovnováhy, umělecké krásy, výjimečné pevnosti i nebývalé ostrosti. Pověst této nové zbraně, jež hravě dokázala rozetnout člověka od hrdla až po slabiny, se vzápětí rozšířila i do sousedních zemí. Prostřednictvím rozhovorů, historických rekonstrukcí i neuvěřitelné 3-D počítačové grafiky odhalíme skrytá tajemství samurajského meče. (Filmexport)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (14)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Nechť se vaším jediným strachem stane strach z promarněného života.“ Vztahuje se to i na život toho, komu zrovna katanou utínáte hlavu..? Popis třech výrobních fází vzniku toho metalurgického skvostu je poučný, ale jakmile se přejde do obecné roviny současného Japonska a odkazu samurajských tradic, začne se ostří dokumentu nepatrně tupit. P.S.: Nějak mi neseděl ten čas potřebný k zhotovení. Hattori Hanzó to měl za chvilku.. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Na dokumentu se mi líbí ta ukázka provázanosti, kdy u samurajského meče nelze vynechat historii Japonska ani samuraje samotné. Samozřejmě včetně kodexu Bushido a jeho případných úprav v rámci historie. Co však vynecháno bylo, je Zenový Budhismus, ze kterého se vycházelo (včetně Budhismu samotného.) .. Nezmínit něco tak zásadního mi přijde stejně krátkozraké jako udělat dokument o zbrani a nepopsat její základní části. Což se zde taky bohužel stalo. Nejsou zmíněni ani nejslavnější samurajové - Miyamoto Musashi a Jagjú Munenori, což bych za jiných okolností považoval přímo za neomalenost.. Zkrátka tento dokument nepojal informace tak zeširoka, jak by bylo podle mého názoru vhodné. Přesto jsem udělil a nechám udělené čtyři hvězdy, jelikož pro neznalce pojmu - Samurajský meč - je těchto padesát minut obstojným nástinem toho, co ta zbraň představovala v celé historii Japonska. A že je s ní spjatá neodlučitelně... ... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Fascinujúci prienik do sveta tradícií, zákulisia výroby, využitia a ovplyvnenia histórie využitím smrtiacho nástroja menom katana. Pre laika mnoho užitočných informácií, malé historické okienko pre kontextuálny prehľad, bližší pohľad na etapy výroby čepele (a že je to echt náročná práca), animácie, efektné hrané ukážky, ktoré berú dych a... to je tak všetko. Už tým, čo všetko dokument nakusne je jasné, že si téma zaslúži omnoho hlbší ponor a komplexnejší obraz, ako aj značne dlhšiu stopáž. Ako prvé zoznámenie však takmer dokonalé, zábavné, nenudiace a poučné. I keď som viac než polovicu z toho už vedel. 85% ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Pro milovníka Samurajů a Japonska, ale i pro pouhého zvědavce, velice zajímavý a povedený dokument o zbrani, která psala dějiny. ()

Reklama

Reklama