Reklama

Reklama

Dvacet bezesných let

VOD (1)

Obsahy(1)

Jak se obyvatelé arménského města Gjumri vyrovnávají s traumaty, která jim před více než dvaceti lety způsobilo děsivé zemětřesení.

Od děsivého zemětřesení v Arménii uběhla už dvě desetiletí, přesto je stále přítomné v životech lidí. Mnozí dodnes bydlí v provizorních bytech. Nemohou spát, vybavují se jim scény ze 7. prosince 1988, kdy přišli o své rodiny. Někteří obyvatelé města Gjumri (v době zemětřesení se jmenovalo Leninakan) zahánějí vzpomínky alkoholem. Přesto nerezignují a hledají naději. Kde ji nacházejí?

Film Libuše Rudinské zachycuje příběhy lidí, kteří ztratili své blízké a museli začít od nuly. Učitel Martin Pašajan byl ve chvíli největších otřesů ve třídě se svými žáky. Ze 424 lidí přítomných ve škole jich 321 zahynulo. Ztratil nejen studenty a kolegy, ale i celou rodinu - žena, šestnáctiletá dcera a desetiletý syn zůstali v ruinách jejich domu. Byl na dně. Přemýšlel o sebevraždě. "Rozhodl jsem se ale, že budu mít děti a postavím novou školu," říká. Dceři a synovi dal úmyslně jiná jména, než měly jeho první děti. "Nechtěl jsem opakovat jména mrtvých dětí, protože ony tady vedle mě pořád žijí," vysvětluje. Jiní obyvatelé Gjumri naopak ve stejné situaci jména dětí opakovali. Byla to pro ně věc kontinuity.

Navzdory prvotním slibům materiální pomoci tam žije dodnes většina lidí v bídě. "Gorbačov prohlašoval, že za dva roky postaví nové město, ale rozpadl se Sovětský svaz a peníze na byty zmizely neznámo kam," říká jedna z postav dokumentárního filmu, který je emotivní výpovědí o dlouhodobém vyrovnávání se s náhlou ztrátou blízkých a traumaty způsobenými silným zemětřesením. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Velmi sugestivní dokument, jemuž bych vytknul jediné, autoři nikterak nekomentují dění na obrazovce, takže se například nedozvíme jména jednotlivých mluvčích, nevíme jaké budovy či jejich trosky kamera právě sleduje atp. atd. Škoda... Celkový dojem: 75% ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Takovéhle dokumenty by nám "čecháčkům" měli servírovat pravidelně a povinně. To neustálé vzdychání, jak se to máme špatně... jaká tragedie se stala 21. září u našich bratrů Američanů...atd. Stačí letmý pohled do Gjumri po 20 letech - to si člověk vůbec neumí představit, jakým zázrakem to ti lidé vůbec mohli ustát a přežít v těch podmínkách až do teď....Doporučuji každému. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Lidé se lépe vyrovnávají s přírodníma katastrofama než způsobenými lidmi jako třeba terorismus. V dokumentu vidíme vyrovnávací mechanismy s traumatem a divák si postupně skládá vše o této události. Ale život jde dál. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama