Reklama

Reklama

Mumie

(festivalový název)
  • Velká Británie The Mummy (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1895 tým britských archeologů objeví neporušenou hrobku egyptské princezny Ananky. Vědci jsou varováni, aby nerušili klid mrtvých, ale toto varování ignorují a při prozkoumávání hrobky přivedou zpět k životu velekněze Kharise, který princeznu miloval a byl pohřben spolu s ní, aby navždy strážil její klid. Oživlá mumie se nyní vydává pomstít se narušitelům princeznina posmrtného klidu… (liquido26)

(více)

Recenze (37)

Lima 

všechny recenze uživatele

Adaptace z dílny legendárního britského filmového studia Hammer, a to by mělo napovědět vše. Hammerovské filmy byly zejména v 50. a 60. letech vyhlášeny nádhernými kulisami a svůdně hororovou atmosférou a tady to není jiné. Tady si v podstatě vystačili se třemi lokacemi – studiová oáza, rozsáhlý dům v Londýně a močál a do toho občas exteriéry někde z krajiny kolem studia. Zvláště oáza vypadá luxusně, nádherně přesvícená, křiklavě barevná. Nedělám si vůbec iluzi, že takhle nějak mohla vypadat egyptská krajina, to vůbec ne, ale oko diváka se pase, Hammer tyhle studiové krajinky uměl podat. Dalším triumfem je ústřední herecká dvojice – legendární „hammeráci“ Peter Cushing a Christopher Lee. Cushing má sice předepsanou roli, která by byla vhodnější u herce minimálně o generaci mladšího (vypadá to divně, když stejně starému hereckému kolegovi říká „tatínku“), ale jeho charisma se přes to přenese. Horší je to u Christophera Lee, ten tu má trestuhodně malý prostor – ve flashbacku ze starého Egypta se tu moc neprojevuje, ve viktoriánské Anglii je coby mumie celý zafačovaný, podivně kulhá (následek zranění, které utrpěl během natáčení) a v podstatě musí hrát jenom očima a jenom těma toho moc nezmůže. Zápletka je sice předvídatelná, budete jako divák asi dva, tři kroky před aktéry, ale to nevadí. Její sledování je jako pozorování složitého, ale elegantního stroje v práci. Už víte, jaký bude konečný výsledek, ale potěšením je vidět proces samotný. Tohle velmi zkušený Terence Fisher prostě uměl. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Hammerovská verze filmu s Karloffem se mi líbila výrazně víc. Narozdíl od melodramatického originálu má jednotný styl (který je se svými červenými bažinami a smaragdově zelenými zákoutími hrobky sice nerealistický, ale opravdu krásný) a především výrazně lepší scénář. Karloffova postava byla u Hammerů moudře rozdělená na dvě a v obou případech lépe motivovaná. Původcem zla je člověk. Egypťan domestikovaný v Británii, který se chce pomstít za "rouhání" britských archeologů. Mumie je jeho nástrojem (podobně jako třeba Golem v Císařově pekaři). Je zvláštní, že i roli, která zdánlivě předepisuje jen neartikulované mručení a klátivou chůzi, naplnil Christopher Lee čitelnými emocemi a diferencovaným vývojem napříč dějem. Jeho mumie (i když nebyl mumifikován, tuto chybu originálu tvůrci převzali beze změn) se zpočátku chová jako dobře naprogramovaný stroj, který po rozehřátí na provozní teplotu slepě plní příkazy Egypťana, později se začíná rozpomínat na svou lidskou minulost a chce na ni navázat. Dobře motivovaná je i postava Petera Cushinga (který byl nicméně o generaci starší, než by se k jeho postavě hodilo). 70% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Prvni z Hammerovske "The Mummy" trilogie nabizi prakticky vse, co lze od teto produkcni spolecnosti cekat. Tandem Cushnig - Lee opet nezklamal, i kdyz Lee ma znacne omezeny prostor a veskery jeho vykon spociva v klative chuzi. Ta je zpusobena z velke casti zranenimi, ktera behem nataceni utrpel (a ze jich nebylo malo). Cushing odvadi svuj dokonaly standard, proste zosobnene charisma. Pribeh cerpa nejen z universalovske Mumie, ale i jejich mene slavnych pokracovani, ktera jsem zatim bohuzel nevidel, takze netusim, nakolik byli tvurci originalni a jak moc se nechali inspirovat. Kazdopadne s pribehem problem nemam, trochu proti srsti je mi prostredi a tema Egypta jako takove, u Hammeru se preci jen koukam radeji na starou dobrou Anglii. I presto jsem se dobre bavil a rozhodne muzu doporucit vic, nez Sommersovu verzi. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Stejně jako mě nedostala klasická verze, tak ani Hammer si příliš nepolepšil. Co se týká samotného Kharise, Karloff byl bez debat působivější, zatímco zafačovaný, zabahněný, nerozpoznatelný a tudíž totálně zaměnitelný Lee není zrovna povedeným monstrem. Jinak film vcelku je naopak o něco záživnější, čili to vyjde nastejno. Jinak hlavní hrdina Peter Cushing není oproti o dva roky starší Draculovské adaptaci tak suverénní, ale nevypadá to, že on sám by za to mohl. No nic, nejpovedenější Mumií pro mne paradoxně zůstává ta z roku 1999. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Hammer nezůstal za universalovskou Mumií příliš pozadu. Standardně výborný Cushing, Christopher Lee hraje jen pohyby těla a očima, ale k vystřihnutí nezapomenutelné postavy mu to zjevně stačí. Oproti původnímu filmu je zde preferována spíš hororová linie a není to na škodu. The Mummy má příjemně strašidelnou atmosféru, pěknou kameru a báječné herce. Co víc si přát? ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Atmosféra aj príbeh fungujú na jednotku, civilný Cushing tiež potešil ale problém je v úplne neživotných pasážach z Egypta a hlavne v titulnom monštre. Už Freund vo svojej verzii z 30. rokov pochopil, že nemôže nechať pobehovať chlapa od hlavy po päty zabaleného v obväzoch pretože to vyzerá smiešne.Tak prečo to nedošlo aj tvorcom o takmer 30 rokov neskôr? Chvalabohu tam scén s Múmiou moc nie je .Škoda. Slabých 7/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po třetím zhlédnutí zvyšuji hodnocení o jednu hvězdu. Výborná hammerovka, nejlepší samozřejmě z celé série, byť nadšení vyvolá asi jen u fanoušků studia a milovníků starých gotických hororů. Studiová oáza (jak v té době bylo zvykem), retrospektiva prostřednictvím vyprávěné legendy, močál a rozsáhlý dům v Londýně. Většinu filmu táhne samozřejmě P. Cushing. Démonický Ch. Lee je povětšinu doby zafáčovaný, díky flashbacku ho ale můžeme vidět i v plné kráse. Zatímco krásná Yvonne Furneauxová netuší, co ji v nejbližších dnech čeká, rozvlní se nejprve mlžný koberec a hned po něm hladina temného močálu. Močálu, co skrývá strašlivý nástroj pomsty. Tři hrobku znesvětili, tři musejí zemřít... ()

burina 

všechny recenze uživatele

Petera Cushinga mám s každým ďalším filmom rada, ako poznamenal kolega obitus, má neuveriteľnú charizmu a dokáže si ukradnúť film pre seba. Tak je tomu trocha aj v tomto prípade, lebo príbeh je občas rozvláčny a hlavne časti zo starovekého Egypta miestami nudia. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Priemerný Hammer, ktorý drží nad vodou iba božský Christopher Lee a klasické finále v bažinách. Príbeh je tisíci výluh o prekliatej princeznej a vracajúcom sa milencovi-múmii a väčšinu scenára tvoria nudné dialógy. I Peter Cushing odvádza len svoj štandard. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

První polovina snímku se příjemně nese v duchu klasických britských hororů této doby, takže tu jsou blata na anglickém venkově, vyděšení a v místní putyce se opíjející nevzdělaní vesníčané, klasická venkovská sídla a spousta obvyklé mlhy. Ovšem po působivě odvyprávěné legendě ze starého Egypta se film změní v klasické postupné vybíjení jednotlivých aktérů až do nepříliš povedeného konce, kde tradičně jedna již po staletí oslavovaná lidská emoce přemůže i po pomstě bažící božskou zášť. Ovšem naštěstí má film relativně krátkou stopáž a Christopher Lee dokáže zahrát na děsivou i soucitnou strunu diváka pouhými pohledy, takže se nakonec jedná o slušnou, i když dnes již poněkud zastaralou strašidelnou podívanou. Slušné 3*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

The Mummy je moje štvrté stretnutie s tvorbou štúdia Hammer, takže myslím, že mám aké také právo o nich povedať aj niečo všeobecnejšie. Sú to skôr výrazne farebne ladené "ukecané" detektívky, ako horory v klasickom zmysle slova, stojace prevažne na výkonoch ich hlavných predstaviteľoch Petera Cushinga a Christophera Leeho, bez ktorých účasti by dnes neboli asi tak legendárne. Hororová zložka už dnes nefunguje a ani napätie už nie je také, aké možno zažívali vtedajší diváci, ale máte pri ich sledovaní pocit (na rozdiel od náhodne vybraných súčasných titulov), že sledujete filmovú históriu. Fisherova Múmia umne potlačuje na rozdiel od tej "universalskej" milostnú líniu trochu do pozadia, takže nepôsobí dojmom doslovného remaku. Myšlienkové vyznenie filmu je tiež trochu odlišné. Vzdelanie ohľadom tvorby štúdia si chcem ešte doplniť minimálne Psom Baskervillským, Peter Cushing je totiž na pohľad čistý Sherlock Holmes. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. Zábavná vyprávěnka, která nemá nejsilnější příběh, velmi rychle uteče a vlastně nic převratného se v ní neděje, ale po čertech dobře se na to kouká. Nakonec i "Egypt podle Hammeru" vypadá luxusně, nádherná přesvícená studiová krajina za to rozhodně stojí - podobně jako anglické bažiny. Peter Cushing zahrál svůj standard, přestože má na daleko lepší kreace, scénář mu předepisoval menší (přestože šlo o hlavní) roli, tak ji vystřihl s bravurou. Za zmínku stojí rovněž Yvonne Furneauxová, která je opravdu velmi hezká a skvěle se na ni kouká. K minusům naopak patří nevýrazné monstrum (ne, Christopher Lee je herec par excellence, ale jenom koulením očí nic moc nezmůže, rozhodně není pravda, že by to stačilo - a jinak se jenom potácí jako každé druhé monstrum a nikde nic) a podobně nemastný jeho záporný "oživovatel". A jak už jsem zmínil, příběh - podle šablony (hlavně verze z roku 1943 s Lonem Chaneyem Jr.), nic nechybí, ale ani nepřebývá, takže jen taková sterilní zábavička - ale výborná. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Hammerovské farby sú perfektné, atmosféra tiež, trochu nadmieru dialógov, napatie žiadne... to je remake starej klasiky. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tak i studio Hammer přiložilo ruku k dílu a dalo šanci vzniknout dalšímu nezapomenutelnému filmu o oživlé Mumii. Dá se zde sice narazit na několik podobností s The Mummy (1932) , ale jinak si jde tento kousek vlastní cestou. Sice dost podobnou, ale Jimmy Sangster zde zanechal vlastní rukopis. Duo Peter Cushing a Christopher Lee prostě zklamat nemohlo za žádných okolností a tak jsem se v jeden den vrhl již podruhé do podobného tématu. Opět jsem byl spokojený, ale Lee prostě není Karloff, takže v tomto boji tahal za kratší konec. Hlavním tahounem se v mých očích stal kulhající Cushing, který opět dokázal, že je (byl) pán herec. Fisher dokázal vytvořit celkem zajímavou atmosféru, kterou okořenil potřebnou dávkou napětí, pěknými kulisami a pohlednou Yvonne Furneaux. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Kulhající Cushing fakt nemá chybu :-)) No jinak děj je standartní, ničím nepřekvapí, stopáž tak akorát. Atmosféra pěkná hlavně, hlavně když se mumie i s Cushingovou filmovou ženou brodí bažinama, ta mlha a celkově tajemná atmosféra bažin se fakt povedla. Oproti tomu se těžce nepovedl Egypt. Jungle, kde mají vědci rozestavěný tábor působí až přehnaně uměle a hrobka princezny Ananky je i po 4000 letech dokonale čistá a zachovalá. Ale většina děje se odehrává v Anglii, takže se to dá prominout. Mumie Kharis v podání Christophera Lee je narozdíl od Imhotepa (ať už v černobílém podání Borise Karloffa anebo v té nové verzi) nikoliv původcem veškerého zla, ale pouhým sluhou poslouchajícím příkazy zfanatizovanýho Egypťana. Tvář Christophera Lee coby velekněze uvidíme pouze krátce ve flashbackových scénách, jinak je od hlavy až k patě zafačován. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tak čakal som efektnejší prístup štúdia Hammer k tejto látke, aj keď sa dá povedať, že Múmia Christophera Leeho je jednou z vizuálne najpôsobivejších, aké sa v histórii kinematografie potácali. Určite však klasika. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Naivita v tomto filme je očarujúca.Ale zas atmosféra tu bola silná a to hlavne v okolí močálu .Veľmi pekná výprava a nádherne masky.Len film disponuje viacerými nezmyselnostiam a stalo sa,že som sa počas filmu zasmial nad dianím vo filme .Veľmi slabá dávka napätia a Cushing hral tento krát len štandardne a Leeho nemôžem hodnotiť,ked skoro celý film bol zafačovaný a ani skoro nič nehovoril. Predvídateľné finále to všetko pochovalo.Len priemerná Hammerovka. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Z Christophera Leeho toho v případě mumie moc neuvidíte, ale naštěstí zde jsou scény z minulosti, kde se jeho obličej objevuje. Peter Cushing má dostatek prostoru, ale jeho postava je tak nějak plytká a nudná. Příběh sám o sobě rozhodně nenadchne a pár těch celkem děsivých scén prostě zestárlo natolik, že už jsou celkem bezzubé. Asi jsem měl od filmu příliš velká očekávání. ()

StrYke 

všechny recenze uživatele

Dvě vraždy mumií, dvě vraždy tím egyptským trpaslíkem. Tenhle film mi strašně připomíná Mumii z roku 1999 ()

Související novinky

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

02.09.2023

Ikonické londýnské studio Hammer Films bylo založeno v roce 1934, a ačkoliv se v prvních dvou dekádách své existence zaměřovalo na filmovou produkci na škále všech žánrů, nejikoničtější snímky, které… (více)

Reklama

Reklama