Reklama

Reklama

Mumie

(festivalový název)
  • Velká Británie The Mummy (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1895 tým britských archeologů objeví neporušenou hrobku egyptské princezny Ananky. Vědci jsou varováni, aby nerušili klid mrtvých, ale toto varování ignorují a při prozkoumávání hrobky přivedou zpět k životu velekněze Kharise, který princeznu miloval a byl pohřben spolu s ní, aby navždy strážil její klid. Oživlá mumie se nyní vydává pomstít se narušitelům princeznina posmrtného klidu… (liquido26)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (37)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Hammer. Zábavná vyprávěnka, která nemá nejsilnější příběh, velmi rychle uteče a vlastně nic převratného se v ní neděje, ale po čertech dobře se na to kouká. Nakonec i "Egypt podle Hammeru" vypadá luxusně, nádherná přesvícená studiová krajina za to rozhodně stojí - podobně jako anglické bažiny. Peter Cushing zahrál svůj standard, přestože má na daleko lepší kreace, scénář mu předepisoval menší (přestože šlo o hlavní) roli, tak ji vystřihl s bravurou. Za zmínku stojí rovněž Yvonne Furneauxová, která je opravdu velmi hezká a skvěle se na ni kouká. K minusům naopak patří nevýrazné monstrum (ne, Christopher Lee je herec par excellence, ale jenom koulením očí nic moc nezmůže, rozhodně není pravda, že by to stačilo - a jinak se jenom potácí jako každé druhé monstrum a nikde nic) a podobně nemastný jeho záporný "oživovatel". A jak už jsem zmínil, příběh - podle šablony (hlavně verze z roku 1943 s Lonem Chaneyem Jr.), nic nechybí, ale ani nepřebývá, takže jen taková sterilní zábavička - ale výborná. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Stejně jako mě nedostala klasická verze, tak ani Hammer si příliš nepolepšil. Co se týká samotného Kharise, Karloff byl bez debat působivější, zatímco zafačovaný, zabahněný, nerozpoznatelný a tudíž totálně zaměnitelný Lee není zrovna povedeným monstrem. Jinak film vcelku je naopak o něco záživnější, čili to vyjde nastejno. Jinak hlavní hrdina Peter Cushing není oproti o dva roky starší Draculovské adaptaci tak suverénní, ale nevypadá to, že on sám by za to mohl. No nic, nejpovedenější Mumií pro mne paradoxně zůstává ta z roku 1999. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Atmosféra aj príbeh fungujú na jednotku, civilný Cushing tiež potešil ale problém je v úplne neživotných pasážach z Egypta a hlavne v titulnom monštre. Už Freund vo svojej verzii z 30. rokov pochopil, že nemôže nechať pobehovať chlapa od hlavy po päty zabaleného v obväzoch pretože to vyzerá smiešne.Tak prečo to nedošlo aj tvorcom o takmer 30 rokov neskôr? Chvalabohu tam scén s Múmiou moc nie je .Škoda. Slabých 7/10 ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Adaptace z dílny legendárního britského filmového studia Hammer, a to by mělo napovědět vše. Hammerovské filmy byly zejména v 50. a 60. letech vyhlášeny nádhernými kulisami a svůdně hororovou atmosférou a tady to není jiné. Tady si v podstatě vystačili se třemi lokacemi – studiová oáza, rozsáhlý dům v Londýně a močál a do toho občas exteriéry někde z krajiny kolem studia. Zvláště oáza vypadá luxusně, nádherně přesvícená, křiklavě barevná. Nedělám si vůbec iluzi, že takhle nějak mohla vypadat egyptská krajina, to vůbec ne, ale oko diváka se pase, Hammer tyhle studiové krajinky uměl podat. Dalším triumfem je ústřední herecká dvojice – legendární „hammeráci“ Peter Cushing a Christopher Lee. Cushing má sice předepsanou roli, která by byla vhodnější u herce minimálně o generaci mladšího (vypadá to divně, když stejně starému hereckému kolegovi říká „tatínku“), ale jeho charisma se přes to přenese. Horší je to u Christophera Lee, ten tu má trestuhodně malý prostor – ve flashbacku ze starého Egypta se tu moc neprojevuje, ve viktoriánské Anglii je coby mumie celý zafačovaný, podivně kulhá (následek zranění, které utrpěl během natáčení) a v podstatě musí hrát jenom očima a jenom těma toho moc nezmůže. Zápletka je sice předvídatelná, budete jako divák asi dva, tři kroky před aktéry, ale to nevadí. Její sledování je jako pozorování složitého, ale elegantního stroje v práci. Už víte, jaký bude konečný výsledek, ale potěšením je vidět proces samotný. Tohle velmi zkušený Terence Fisher prostě uměl. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po třetím zhlédnutí zvyšuji hodnocení o jednu hvězdu. Výborná hammerovka, nejlepší samozřejmě z celé série, byť nadšení vyvolá asi jen u fanoušků studia a milovníků starých gotických hororů. Studiová oáza (jak v té době bylo zvykem), retrospektiva prostřednictvím vyprávěné legendy, močál a rozsáhlý dům v Londýně. Většinu filmu táhne samozřejmě P. Cushing. Démonický Ch. Lee je povětšinu doby zafáčovaný, díky flashbacku ho ale můžeme vidět i v plné kráse. Zatímco krásná Yvonne Furneauxová netuší, co ji v nejbližších dnech čeká, rozvlní se nejprve mlžný koberec a hned po něm hladina temného močálu. Močálu, co skrývá strašlivý nástroj pomsty. Tři hrobku znesvětili, tři musejí zemřít... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Chůzi mumie Lee předstíral jen částečně. Kromě výše zmíněných zranění zad a ramene si při natáčení scén v "bažině" poranil kolena a holeně, protože pod hladinou neviděl všechny trubky a roury. (liquido26)
  • Pracovní název filmu byl Terror of the Mummy. (liquido26)
  • Lee si vyhodil záda, když nesl Yvonne Furneaux. (liquido26)

Související novinky

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

Legendární britské studio Hammer čeká návrat

02.09.2023

Ikonické londýnské studio Hammer Films bylo založeno v roce 1934, a ačkoliv se v prvních dvou dekádách své existence zaměřovalo na filmovou produkci na škále všech žánrů, nejikoničtější snímky, které… (více)

Reklama

Reklama