Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ranč s velkými stády a obrovskými pozemky se náhle stal jejich prokletím. Spencer Tracy v hlavní roli amerického westernu, oceněného Oscarem. Dobytkářský magnát, tvrdý rančer Matt Devereaux rozhodně nepatří mezi slabochy a majetek, jenž mu patří, hájí vždy nekompromisně, třeba tím, že občas zákon vezme do svých rukou. Proto jednoho dne také přepadne a zničí důl na měď, který znečistil vodu na jeho pozemcích, kde pase dobytek. Tento čin však zasáhne a rozdělí celou jeho rodinu. Majitelé zničeného dolu, kteří se hlásí o své právo, s pomocí právníků postaví Matta před soud. Ten rozhodne v jeho neprospěch. Přidělený trest, tři roky vězení, ale vezme na sebe jeho nejmladší syn Joe. Za to další synové Denny, Mike a Ben jen čekají na vhodný okamžik, aby stárnoucího Matta obelstili a realizovali vlastní plány... Vynikající western natočil režisér Edward Dmytryk, jenž se do diváckého povědomí zapsal především jako vypravěč silných, dramatických příběhů (Vzpoura na lodi Caine, Raintree County, Mladí lvi, Warlock, Pod kopyty stád). Film, v němž nechybí zpochybnění rasové nadřazenosti bělochů nad Indiány, stejně jako působivé zachycení zániku starého Divokého západu a tradičních hodnot, získal Oscara za nejlepší námět (Philip Yordan). Svérázného Matta Devereauxe ztvárnil Spencer Tracy (San Francisko, Sedmý kříž, Adamovo žebro, To je ale bláznivý svět), jeho nejstaršího syna Bena vytváří Richard Widmark (Polibek smrti, Norimberský proces). Úlohu Joea ztělesnil Robert Wagner (kterého jsme mohli vidět v cyklu televizních filmů s dvojicí Hart a Hartová). (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

Han22 

všechny recenze uživatele

Westernové kulisy, co skrývají v podstatě rodinné farmářské drama. Patriarcha rodu, který farmu vybudoval v potu tváře, všechny problémy řešil postaru a který nesnáší své tři syny a oni jeho. Jen nejmladší je jeho oblíbenec. Namísto tradičních westernových kulis se spíše jedná v soudní síni či debatuje v rodinném sídle. A je to poměrně nuda a o ničem, navíc se mi nezdálo, že by nejstarší syn k té nenávisti neměl důvod. Dokoukával jsem to na víckrát a nebýt fantastického Tracyho v titulní roli, šel bych s hodnocením mnohem níž. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Rozhádaná rodina rančera Devereauxe, kterému se tři synkové moc nevyvedli a jeden se vyvedl velmi dobře, ten poslední, kterého měl s Indiánkou. Sice je zde westernové ladění, ale tenhle příběh by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoliv době. Bohužel to ale nemělo moc šťávy. Joe (Robert Wagner) byl takový hezounek, který byl za hodného, ale přitom působil spíš jako ťululum. Śkoda nevyužitého potenciálu Richarda Widmarka v roli nejstaršího syna Bena. Ten dokázal rozhodně zahrát víc. Táta Devereaux (Spencer Tracy) byla velmi dobře zahraná role. Na konci jsem zůstal tak nějak v rozpacích, protože Tracy táhnul film nahoru, kdežto všichni ostatní opačným směrem. A ještě mi vrtá hlavou, proč Irovi dali francouzské jméno??? ()

Reklama

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Podoba s Learem nebude náhoda, myslím, že to byl i záměr autorů, i když jsem se to nikdev materiálech nedočetla. Není to western, není to krimi, je to čisté drama, byť dnes místy až úsměvné. Obrazy Spencera Tracyho v nadživotní velikosti - a to hned na dvou místech - symbolizují jeho vládu nad rodem. Dobrá věta hned na začátku: „Člověk, kterej zahodí 10 tisíc dolarů do plivátka, mne znervózňuje.“ Docela dlouho se rozjíždí děj, než vůbec dojde na tu otrávenou vodu, dnes by musel být režisér akčnější, na druhou stranu doba, kdy na všechno bylo dost času, má také něco do sebe. Dojemné bylo, jak Indiánka říkala Tracymu Můj manželi, takové noblesní. Když jede Tracy na konci na koni, je tak úžasně zlomený, že dopředu vycítíme, co se stane. Škoda, že role padoucha byla jasná už na začátku, typově to nemohl být nikdo jiný než Richard Widmarck, on si těch dvanáct ran nožem v Orient Expresu vážně zasloužil. Ale zpět ke Zlomenému kopí. Na konci jsem dumala, kdo vlastně Bena zastřelí, jestli starý indián nebo manželka, nevlastní matka. Já bych volila manželku, režisér si vybral indiána. A ten symbolický vlk nakonec… ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Podceňované westernové drama řešící problémy vztahů otce a synů, nástupnictví, i rasismu. Kdyby nebylo několika přece jen přeslazených míst poplatných době vzniku filmu a několika drobných lapsů ve scénáři, kdy postavy mění své motivace rychleji, než by bylo přirozené, byl bych schopen jít v hodnocení ještě výš. S. Tracy v pro mne netypickém prostředí je aboslutně výtečný, K. Jurado zorvna tak. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Remake "House of Srangers", aj keď v zmenených kulisách - bankára E.G. Robinsona vystriedal veľkostatkár S.Tracy. Ak mám porovnávať oba filmy, v mnohom má navrch originál. Rodinné vzťahy boli viac prepracované, súdny proces viac uveriteľnejší a záver napínavejší. V úlohách otcov sa predstavili dvaja úžasní herci a obaja boli aj v tejto úlohe skvelí a výrazne tiahli jeden či druhý film, no kým Tracy bol na synov len drsný, Robinson bol miestami fakt hajzel (tých on vedel vždy zahrať úžasne), takže tam sa tá vzbura synov dala viac chápať. Ak by som nevidel originál, dostal by tento film odo mňa o jednu hviezdu viac, no takto je to len mierny nadpriemer. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (2)

  • Katy Jurado hrála matku Roberta Wagnera, přestože je ve skutečnosti starší jen o 6 let. (Mol)

Reklama

Reklama