Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spencer Tracy v hlavní roli adaptace slavného románu Kennetha Robertse z počátků dobývání amerického západu. Děj se odehrává v roce 1759 a popisuje odvážnou akci proti nepřátelským abenakijským indiánům. (oficiální text distributora)

Recenze (17)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Rangers Forever!!! Maličko zpopularizovaná pověst o dobývání krajiny Velkých Jezer, drobný historický exkurz a spousta legendárních historek o správných chlapech spojená v jeden celek, tak aby lid myslel na světlé okamžiky historie a ne na válku. Tomu všemu ale vévodí opravdu skvělý Spencer Tracy, který se podle slov jedné hlavní postavy stal legendou... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nebývale realistický náhled, typicky vidorovská režie a krásný příběh o síle lidské povahy, nezdolnosti ducha a starých dobrých časech indiánských válek. To přepadení indiánského tábora muselo být na tehdejší dobu možná až moc kruté, ale alespoň trošku poodhaluje skutečnou dobu britsko -francouzských válek - Cooper to není. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Teprve 40-cetiletý Spencer Tracy jako charismatický major Robert Rogers, velitel slavného oddílu Rváčů, kteří dobývali ještě pod britským velením v polovině 18.století indiánský Divoký západ. Bažiny, kopce, hlad, indiáni a nepřátelští Francouzi, to jsou nebezpečí, která číhají na hrdiny westernu, který je zajímavější spíše historickými reáliemi než propracovaným scénářem. Zatímco dnes by film oslavující vyhlazení indiánské vesnice asi nebyl akceptovatelný, v roce 1940 se masové zabíjení rudochů stalo oslavným tématem tohoto již tehdy barevného (!) filmu nominovaného na Oscara. Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/video/11268/Northwest-Passage-Re-issue-Trailer-.html ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Poměrně příjemný dobrodružný snímek s vynikajícím Spencerem Tracym. Jde o příběh o správných chlapech, morálních zásadách a americké historii. Odehrává se v krásném prostředí. Slabinou filmu je jeho stopáž, snímek mi přišel poměrně zdlouhavý. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Navzdory minutáži a v podstate jednej akčnej scéne príbeh dosť dobre odsýpa. Ono tu ide predovšetkým o vlastnú odvahu prekonávať prekážky, nenechať sa zlomiť a poraziť. Spencer Tracy je v postave majora Rogersa skutočne dobrý motivátor, ktorý dokáže strhnúť okolie a takisto strhol aj svojim hereckým výkonom. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Asi před půl rokem jsem četl monografii profesora Opatrného - Válka mohykánů, pojednávající o sedmileté válce v Americe, která obsahuje i docela podrobné zmínky o majoru Rogersovi a jeho harcovnících, jak Opatrný rangery nazývá. Díky tomu, že mě Rogers a jeho partička zaujali jsem se dostal i k tomuto filmu. Celou dobu sledujeme, jak rangeři pochodují a pochodují a pochodují (pak efektivně přebrodí jednu divokou řeku) a pak zase pochodují a pochodují a pochodují a první a vlastně jediná, ale za to skvěle natočená a napínavá akce přichází, když přepadnou indiánskou vesnici. A pak zase pochodují a pochodují a pochodují . . . No a tolik k příběhu. Ten mě tedy moc nezaujal. Za to mě zaujala postava majora Rogerse v podání Spencera Tracyho (jakoby z oka vypadl Kirku Douglasovi). Major je drsnej, přísnej ale férovej chlap. Taky si myslím, že filmu slušela barva. Černobílý by vynikl ještě méně. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Stejnojmenný román Kennetha Robertse (české vydání z roku 1948) mám doma a film je celkem slušným přepisem jeho první knihy (Rogersovi harcovníci). Druhá kniha (Cesta na severozápad) ukazuje postupný úpadek, až pád majora Rogerse na samé dno společnosti (jeho podstatná část se odehrává v Londýně). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Presne taketo westerny su nieco pre mna - dobyvanie Divokeho Zapadu,. K tomu par perfektnych scen, dialogov a vyborny Spencer Tracy film taha dopredu : 89 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Po závere zostane silná pachuť pátosu. Tracy v postave majora jednajúceho so silným ľudským prístupom k vojakom pôsobí nevieryhodne. Ale vzhľadom na rok vzniku a zaiste aj pohnútkam tvorcov asi toto malo vytŕčať nad všetkým ostatným. Zábery v exteriéroch odohrávajúce sa hlavne pri jazerách a riekach sú veľmi fajn, skvelý a tentoraz aj hláškujúci Tracy nesklamal. Škoda, že akcie bolo málo, vlastne len jedna poriadna, ktorá pôsobila vzhľadom na rok vzniku naturálne, a tá sa celkom vydarila. Bohužiaľ bola iba jedna a aj v súvislosti s prehannou stopážou je to dosť málo a viackrát som sa pristihol, že sa nudím. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

FUNNY THINK ABOUT A BOAT IT'S NO GOOD TO YOU ON THE TOP OF A HILL!! Vůbec ne hloupý film. Na rok 1940 přímo nadčasový a vše co major dělal a říkal mělo hlavu i patu. Útok na vesnici indiánů mě ovšem překvapil nejvíc. DRIVE THEM BACK! KILL THEM! KILL THEM ALL! Jeho brutalita a bezcitnost s jakou se po psech hází sekerou a bajonetem se indiánům operují střeva mě zaskočila. Nic z toho jsem nečekal a voják, který se zblázní a nosí sebou hlavu, kterou si v boji s indiány ukořistil mě dorazil. Filmu sluší barva, díky které vynikne okouzlující příroda a kamera v boji dokonce udělá záběr, který mě tak též zaskočil a to, když voják míří na utíkajícího indiána a záběr se točí spolu s ním. Úchvatné. Navíc mi zde Spencer Tracy strašně připadá, jako Kirk Douglas a celkově u mě stoup po tomto snímku v ceně. IT'S PRETTY HARD TO DESTROY A MAN WHO'S GOT A REAL INCENTIVE TO LIVE! ()

štísko 

všechny recenze uživatele

Dal bych raději tři a půl. Tedy vcelku dobré. Knižní předloha Kennetha Robertse je ale nedostižná. Dodnes patří mezi moje nejoblíbenější čtení. Film zabírá jen část děje. Takový výsek. Ale dost to odpovídalo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

No čpí z toho agitka na americkou armádu, americké nezdolné vojáky a vůbec Ameriku, ale to je vzhledem k válce pochopitelné. Když ale odhlédnu od patetického konce a příběhu jak se dva hrdinové dostanou k Rangerům, je to parádní dobrodružný survival. Jednotka Rangerů pod vedením drsného majora Rogerse (fantastický Tracy) se vydává na ultradrsnou misi zničit zákeřné indiány a pokud cesta tam je brutál (přenášení člunů přes hory, pochod bažinou, lidský řetěz u řeky), pak cesta zpět je doslova peklem. Hlad, špína, nedostatek odpočinku, lesy plné nepřátel a po návratu k vytouženému cíli naprostý psychický šok. V kontrastu s peklem cesty je čistka vesnice "jen" slušnou akcí, ale celkově film stojí za to. Western roku 1940 (ač se moc o klasický western nejedná). ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Film je silně poplatný době svého vzniku, kde jsou původní obyvatelé představováni jak jen to nejhůř šlo. Vijimkou je tam postava na tu dobu nezvyklá, šílený ranger pojídající lidskou hlavu. Celkově se jedná o průměrný film, který ani v době vzniku nebyl moc vlídně přijat a tudíž plánovaný další dil byl stopnut. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Kvalitní snímek o Rangerech, putujícími skrze drsnou přírodu za pomstou. Síla lidského ducha, touha po přežití a realistický pohled na tehdejší drsné časy. A k tomu skvělý Tracy. ()

Montcalm 

všechny recenze uživatele

Slávna výprava Rogersových rangerov v období Francúzsko-indiánskych vojen na osadu St. Francis kmeňa Abenakiov, terorizujúcich prihraničné osady anglických kolónii. Film vcelku verne zobrazuje skutočnosti s ktorými sa rangeri museli vysporiadať počas svojej kampane ďaleko v tyle nepriateľa, nepozorovaný postup či problémy so zásobami. V kontexte doby kedy film vznikol ho hodnotím pozitívne 70%. ()

Vedjat 

všechny recenze uživatele

Jak se za několik generací změnil pohled na severoamerické indiány? Hrdinou je v tomto filmu ze 40. let ten, kdo nás zbaví těchto vraždících bestií. Armáda amerických rangerů (rváčů) včele s majorem Rogersem (Spencer Tracey) se ve 2. pol. 18. století vydává na výpravu do amerických pustin s tímto záměrem – vyhladit velkou indiánskou vesnici, ve které žijí ti nejhorší zabijáci. Po všech možných útrapách a ztrátách se to nakonec podaří. Z dnešního pohledu až absurdní a drsná podívaná, kterou táhne heroický major. Ve svém usilování nezná bolest, nemá smilování a jako správný velitel působí jako psycholog. Jednu z hlavních postav filmu (Robert Young) namotivuje tak, že za pár dní rozchodí průstřel žaludku. První polovina filmu je o líčení výpravy, druhá polovina je o jídle. Po vypálení vesnice, kde problesknou také humánní pohledy (ne všichni indiáni jsou zabiti), se značně vyhladovělí rváči vrací domů. Aby se neprozradili před krvelačnými Francouci, měli vojáci zakázáno lovit. Nedokáží pak myslet, než na potravu (kromě jednoho rangera, který během návratu ujídá indiánskou hlavu). Cílem cesty je pevnost, kde všechny čeká vysněná hostina a zasloužený odpočinek. Když pevnost najdou prázdnou, rozpláče se i dosud nezdolný Tracy. Pomoc je však na cestě. Takže, kdo má kulky, prach, mušketu a nutnou dávku odvahy, vzhůru na Severozápad! ()

Reklama

Reklama