Reklama

Reklama

Přísně tajné – z dějin špionáže

(seriál)
  • Česko Přísně tajné (více)
všechny plakáty
Německo, 2007, 3x42 min

Obsahy(1)

Jednotlivé časti:

1. Hrdinové a zrádci Tajné služby jsou ztotožňovány s napětím a vzrušením. Naši představu o špičkovém špionovi nejvíc ovlivnil James Bond – ale tato představa je velmi vzdálená skutečnosti. Špionážní sítě jsou řízeny výkonnými centrálami tajných služeb. 20.století se dvěma světovými válkami bylo dobou rozkvětu politické špionáže. Ukázalo se, že špičkoví agenti mohou ovlivnit chod dějin. Jedni na ně pohlížejí jako na zrádce, druzí jako na hrdiny.
Německý dokumentární cyklus z dějin špionáže představí v prvním díle nejzajímavější vyzvědačské akce a osobnosti v čase obou světových válek i v poválečném období.

2. Špionáž v letech studené války V roce 1945 zpečetili Truman, Stalin a Churchill společné vítězství stiskem ruky. Ale spojenectví netrvalo dlouho. Blížila se studená válka a na frontové linii se tentokrát měli utkávat agenti tajných služeb. Po válce se řada nacistických vyzvědačů snažila navázat kontakt s Američany i Sověty a zachránit si tak kůži. Mnozí sebou přinášeli nesmírně cenné agenturní materiály a významně přispěli k budování špionážních centrál na obou stranách. Tak se oba německé státy staly hlavním bojištěm této skryté zpravodajské války. Toto padesát let trvající soupeření popisuje druhý díl německého cyklu z dějin špionáže.

3. Globální výzva V prosinci 1991 se Sovětský svaz stal historií. Znamenalo to také konec studené války. Demokracie zvítězila, komunismus byl poražen, ideologické rozpory skončily a svět ovládaly peníze. Nový ekonomický řád byl charakterizován globalizací. Na trzích zavládla nemilosrdná konkurence a přežívali jen ti nejschopnější. Výzkum a vývoj jsou drahé. Špionáž je zpravidla levnější, a tak existuje rozsáhlý trh na informace, živený experty a ekonomickými agenty. Průmyslové know-how se stalo nejziskovějším zbožím současné špionáže, v níž našla uplatnění řada zkušených vyzvědačů minulé éry. Těmto akcím je věnován poslední díl německého cyklu z dějin špionáže. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument se skvělým vypravěčem, je zde možnost si poslechnout špiony KBG, kteří pracovali v západních rozvědkách jako špioni. Získávání informací stálo nemalé úsilí obě strany a také mnoho finančních prostředků. ()

Reklama

Reklama