Reklama

Reklama

Do morku kosti

  • Česko Zmrzlá kost (více)
Trailer

Ree Dolly je sedmnáctiletá dívka, jejíž otec je nezvěstný a matka trpí těžkými depresemi. Ree se tak musí sama postarat o svou chudou rodinu žijící v drsném prostředí missourské vysočiny Ozark. Když se dozví, že otec dal jejich dům jako záruku za vlastní kauci, musí ho najít dřív, než jim majetek zabaví soud a vyžene rodinu hluboko do lesa. Ree tak poruší tradiční zákon mlčení a riskuje svůj život, čelí lžím, podvodům a výhrůžkám příbuzných, ale nakonec začne krůček po krůčku odhalovat pravdu. (Cinemax)

(více)

Recenze (257)

POMO 

všechny recenze uživatele

"Nikdy nepros o to, čo ti malo byť ponúknuté." Winter's Bone pôsobivo zobrazuje riešenie ťažkej situácie neúplnej rodiny v už tak ťažkom živote v neľahkých podmienkach (kde sa obživa zaobstaráva vlastnoručne v lese). Motorom filmu nie je ani tak scenár, ako atmosferické prostredie stredoamerického zapadákova, kde záhrady skrášľujú hrdzavé vraky áut a v kôlňach sa pěcie a fetuje perník. A kde medzi obyvateľmi fungujú spoločenské pravidlá, z ktorých mrazí v kostiach. Jennifer Lawrence je tu skutočne teenage ťahúňom, aký sa na plátne vidí raz za čas. Pocitovo blízke Coenovic Fargu, akurát bez nadsádzky. Missouri si ako turista nechám ujsť. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Snímek, který se tak urputně snaží zabít mýtus radostného venkova, až začne být v této své snaze velice otravný. Hlasy velebící výkon Jennifer Lawrence příliš nechápu, podle mne odvedla pouze mírný nadstandard. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zápletkou až nápadne podobné s True Grit. Výborná Jennifer Lawrence v depresívnom skorothrilleri z dokonale odpudivého amerického prdelákova, vedľa ktorého sú aj rumunské lazy úplný Manhattan. Akurát že tu sa žije podľa drsného, ale pevného a zrejme pre danú komunitu fungujúceho kódexu. Celý čas som čakal, kedy do záberu vstúpi Raylan Givens a začne to tam všetko strieľať hlava-nehlava. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zase píšu komentář, kde toho není ani moc co říct. Pokud Vás rozčilujou typičtí američtí burani s Budweiserem v ruce a čapkou na palici, tak na to ani nekoukejte. Ten film mi vůbec nic neřek. Všichni mě tam rozčilovali, hlavní herečka obzvlášť. Ta se totiž s tím buranstvím snažila vypořádat a ještě víc do toho spadala. Strašný...film maximálně tak pro americký burany, ale ne pro mě, jako Čecha, kterej o americkejch vesnicích ví asi tolik, jako klasickej americkej buran o Český republice. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Velmi zvlastny film... Az taky zvlastny, ze na nom nedokazem ocenit jeho skutocnu hodnotu, ktoru bezpochyby ma... Ale cakala som od toho naozaj viac, a to mam vacsinou skor tendenciu filmy podcenovat. Herecko-neherecke vykony a atmosfera na jednotku, ale aj napriek hlbke pribehu sa mi zdal prilis plytky... Kazdopadne tie individua, ktore vo filme vystupuju su snad z inej planety alebo im tam vsetkym komplet pridavaju do napoja ten spominany crank :) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Boduje to syrovou atmosférou opravdu velmi nehostiného prdelákova. Děj je neotřelý a líbilo se mi i prozaické neakční vyvrcholení. Mám rád tyhle americké filmy, kde si různé rodinné klany vyřizují účty a každý je dobrý pouze, jako jeho slovo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ JSEM DOLLYOVÁ! DO MORKU KOSTI!“..... /// To se takhle taťka zaručil celým svým jměním (barák a takový ty kraviny), že přijde včas k soudu. ,,MÁTE KAM JÍT?“ Nepřišel. A co na to máma? Mlčí. ,,MUSÍM HO NAJÍT!“ (v klidu, já ho mám na praku, ale dcera je z toho nějaká rozhozená) Na, tu máš trávu, prachy nemám… (Českej Honza by čuměl!) A tak vobejde příbuzný, pak vostatní občany na vsi - ,,TVŮJ FOTR TĚ TU NECHAL? TO JE HNUSNÝ! DÁŠ SI ŠŇUPEC?“ Kurva náročnej příběh. Reálnej americkej zapadákov, kde ¾tiny jsou kriminálníci a zbytek je minimálně podezřelej. Toť stará smažka, mlžící brácha a fotr v nedohlednu (já ti snad pudu pomoct!). A co na to máma? Mlčí. Všichni hrajou dramatický divadýlko, ale já jim to nežeru. A taky kurva nechápu, proč vona……., ale hlavně, hlavně je mi to jedno! Oscarová píčovina, na kterou jsem ještě nedospěl. Proč já to jen chtěl vidět? Já su magor…. a co na to máma? Co vám budu povídat! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Bouchla mi varna. Se omlouvám Bulharům, ale podoba je to čistě náhodná. 2.) Hledám recept na veverky. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Překvapuje mě, že film, který se tak moc snaží být svůj, divácky nepřívětivý a charakterově nevlídný, se začne hned na samém startu utápět ve vlastní šťávě a lehké rutině. Kdyby bylo negativně naladěné jenom něco a někdo, snad bych se dokázal do Ree vžít, ale když je veškeré prostředí bezútěšné a všichni nepřátelští, špinaví či fetující, ztrácí se náboj hodně rychle. Navíc hlavní dějová linka je tak řídká, že už po hodině se opakuje snad potřetí a je jasné, že může skončit jen dvěma možnými způsoby. Ten, který se nakonec dostavil, mi vyhovuje určitě víc, takže díky němu a solidnímu Johnu Hawkesovi je Kost za silnějších 50%. Oscarové nominace byly však o to větším kiksem. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdo nemusí povrchní oscarová dramata, bude pro něj syrový snímek Debry Granik "oživením" sezóny. Někdy jsem měl ale pocit, že ona "syrovost" je to jediné, co si pro nás Granik přichystala. 65% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Skutečně mrazivý, místy až nepříjemný film, zajímavě pracující s až Kafkoskou absurditou říznout thrillerem bez akce a detektivkou. A ano, Jennifer Lawrence je Oscarová. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Jak už bylo řečeno, tenhle film stojí především na atmosféře a vynikající (a krásné) Jennifer Lawrence. O podobných, často také nezávislých filmech se obvykle píše, jak jsou hrozně lidské, syrové a realistické, a spousta z nich si na to jenom hraje, ale Winter's Bone takový doopravdy je. Samozřejmě nevím, jak přesně to chodí na americkém středozápadě, ale tyhle skoro až post-apo krajinky a naprosto přesní herci jsou fascinující. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

#podle knihy #dívka #les Vskutku. Přívlastky hypnotizující, depresivní a zotužující (a toto nejspíš vymyšlené slovo používám proto, že z těch opravdových mě napadá jenom inspirativní, a to by mi přišlo trochu nemístné v daném kontextu, i když významově trefné) pomíchané různě dohromady. Film je tak sevřený a uzavřený, že působí jako od základu nově vybudovaný svět fantasy nebo spíš hororu a noční můry. J-Law je jenom jedno z mnoha koleček ve stroji, který proklatě dobře funguje (kterým kruhem pekla proboha prolezl John Hawks, že jsem ho nejdřív ani nepoznala), ale jestli jí Akademie tak nutně chtěla udělit Oscara, tak to měla určitě učinit za tento film a nikoliv za Terapii láskou. Za jedno je tu lepší než v tom pozdějším filmu a za druhé je tu stoprocentně lepší než Natalie v Černé labuti, ale mně obecně ocenění z Oscarů 2011 dávají jen pramálo smyslu. Jo a ještě než odvesluji někam dál, tak chci udělit čestnou zmínku Dale Dickey, protože damn, ta ženská má charisma. -"If dad's up there, I'm bringing him home to bury." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Půvabnou tvářičku Jennifer Lawrence jsem si dosud spojoval především s maskami komiksových postav a s romantickými hollywoodskými limonádami. A hleďme, už ve 20 letech spáchala hlavní roli v syrovém sociálním dramatu. Do morku kosti na jejím výkonu ale nestojí. Velkou roli hraje prostředí a nevlídnost místní komunity white trash. Řekl bych, že jde o výrazně podceněný film, rozhodně v mých očích funguje líp než většina filmů bratří Dardenů plných sociálně ušlechtilé nudy. Celkový dojem: 90 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Čarodějka ze země Ozarks a její bludná odysea za otcem, který má osud potomků ve vlastních rukou.. Neotesaný výlet do ghetta s neviditelným plotem, kde mimo přežívání jsou jedinými zájmy střílení veverek, vaření metamfetaminu a udržování rodinných vazeb (děkuji paní režisérce, že bendžo vytáhla až pár minut před koncem). Vzpomenete si na McCarthyho Lestera Ballarda, podíváte se na místo, kde se narodíte do sraček a proto vám tolik nepřijde, že v nich jste a vybaví se vám myšlenka z Flashbacks of a Fool, že jediná věc, na kterou potřebujete kuráž, je zůstat.. Ještě víc než mladičká Jennifer Lawrence mě zaujal král malých loserů John Hawkes.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

I takhle to vypadá v současných Spojených státech amerických. Byl jsem překvapen odvrácenou stranou Ameriky a přesvědčen o autenticitě snímku. Pro mě neznámá Jennifer Lawrence tady podává vynikající výkon jako sedmnáctiletá, osudem nešetřená a zkoušená dívka, která se musí starat nejen o dva mladší sourozence, ale i o matku, která není tak úplně při smyslech. Winter's Bone se celou dobu odehrává v nepříliš pohostinném prostředí amerického "venkova", navíc v období podzim / zima. Nálada mi během sledování klesla až někde k ukazateli deprese a ani posledních pět minut mi náladu nezvedlo. Přesto, nebo možná právě proto, jde o výborný film. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

V současné době se v americkém nezávislém filmu objevují nejčastěji příběhy lidí, žijících v chudých koutech světa, které zobrazují jejich morální a emocionální zápasy za doprobodu akustické kytary a záběrů krajin.Konkrétně jde o rodinu žijící v jihozápadním Missouri, kde je to tak pusté a malebné, že se tu "zmrzlá kost" bude cítit dobře. Režisérka Debra Granik zadaptovala román Daniela Woodrella. Film byl vřele přijat na Sundance Film Festivalu, odkud si přivezl hlavní cenu poroty za scénář. Chladná kamera a hudba za doprovodu horských balad zdůrazňuje bezútěšnost studených kopců a otrhaného lesa. Ale film je hlavně postaven na hercích. Mladá vycházející hvězda Jennifer Lawrence se převtělila do role moderní Antigony a musí řešit problémy, které by děsilo většinu dospělých. John Hawkes, který vchází do děje nesympatickým způsobem, ale čím víc se blíží konec, tím ho budete mít radši a minimálně nominaci na Oscara si právem zaslouží. Winter's Bone je nezapomenutelný film. Měl by s váma zatřást, a taky zatřese... ()

Související novinky

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Reklama

Reklama