Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Doktor Karel Stržický, ideál všech žen, právě skončil vysokoškolská studia a marně čeká na učitelské místo. A tak se spolu s kolegy ze studií Petrem Laškem a Bořkem Navrátilem vydají na letní brigádu na statek dobromyslného sedláka Drahana. Ten si Karla velmi oblíbí díky jeho schopnostem, ovšem ještě větší pozornost věnuje „nádeníkovi“ i Drahanova půvabná dcera Jarča… Veselohru ze studentského prostředí, okořeněnou prázdninovým milostným románkem, natočil režisér Čeněk Šlégl v roce 1937. V tomto roce natočil Šlégl hned tři veselohry a ve všech dominovala komická dvojice Jindřich Plachta a Ladislav Pešek. Plachta si zde v černošské masce za doprovodu Setlerů zazpíval známou píseň "My Baby". V roli statkáře Drahana se výborně uplatnil Theodor Pištěk a dvojici milenců ztvárnili Hana Vítová a Gustav Nezval. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

wosho 

všechny recenze uživatele

Prakticky všechy režíjní pokusy herce Šlégla jsou na jedno brďo. Stený humor, stejé postavy ztvárněné stejnou hereckou partou. Nikdy nepřevyšují průměr tehdejší produkce, ale nikdy nejsou doopravdy mizerné. Šlégl byl režíjní rutinérem, ale profesionálem. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, je to limonádka jak z Červené knihovny, ale takových byla většina předválečných filmových veseloher. Bylo tam i pár dějových nelogičností, které se daly přehlédnout. Hana Vítová není "mojí" herečkou, Gustav Nezval je nevýrazný, ale objevují se tam ve skvělé formě další herci. Zbožňuji lidové herectví Betty Kysilkové, nádhernou komiku Zdeničky Baldové, jako vždy výborný je v roli statkáře Drahana Theodor Pištěk, ze studentů je jedničkou Jindřich Plachta. Některé scény jsou nezapomenutelné, zvláště ta s močůvkou politým Plachtou a následná scéna u oběda. Čtyři hvězdičky plným právem, tenhle film je možné sledovat mnohokrát. ()

Denny 

všechny recenze uživatele

Tahle velmi lidová zábava, kde hraje hlavní roli Gustav Nezval, se odehrává většinou na statku, kde si vysokoškolští studenti přivydělávají . ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Trvá rekordně dlouhý čas, než se objeví jedna z hlavních postav. Do 40. minuty má Vítová pohov, pak to ale nahrazuje parádním "studentským" výkonem, asi nejmilejším ze všech jejích rolí. Její Jarča je na gymnazistku trochu stará, ale krásně to maskuje svým uličnictvím a dětským oslovování rodičů "mamko" a "taťko". Další naprosto fantastický výkon předvádí Betty Kysilková v roli rázné ale maximálně vysmáté pomocnice na statku. Film oceňuji rovněž jako velmi pěkné zdokumentování všech možných reálií zaniklého venkovského života: silnice s patníky, pěšina ke statku, řezačka, lejta, všechny možné povozy a spřežení, nástroje i užitečné předměty denní potřeby. Je velká škoda, že scénář předepsal hercům velmi časté braní jména Božího nadarmo. Pešek rovněž použije jedno z nejhorších úsloví: vychází z Mon Dieu, ale místo Mon řekne: MORD! ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Docela tuctovej film svýho druhu. Dostatečná dávka humoru i romantiky, klasicky pitomoučkej děj a dialogy. Akorát začátek byl děsně rozvleklej. ()

Martin79 

všechny recenze uživatele

Moooc milý, lidský film se skvělým duem Jindřich Plachta, Ladislav Pešek. Nic víc v tom není třeba hledat. Hlavně Haně Vítové to v tomto snímku opravdu slušelo. ()

Astrebleue 

všechny recenze uživatele

Plachta je vynikající, spolu s Peškem zcela nedostižní.Plachtovo tvrzení, že ,,vyplazováním jazyka to začíná a oslovováním miláčku to končívá", je nadmíru prorocké:-) ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Ze začátku dost slabé, jen občas to zachrání Plachta nějakým fórkem (např. rozlučková řeč, kterou pak ovšem adresát trochu zazdí jejím vysvětlováním "jak tady pěkně ironizoval kamarád Petr"), druhá polovina už celkem slušná, výborně tu sedí B. Veverkovi role Ing. Felixe Žlůvy, naopak vynechal bych postavu posluhovačky Maryšky a její upřímný smích taškařicím dua Plachta - Pešek. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

film Jarka a Věra který je skoro stejný byl teda mnohem lepší. Ale zase bylo pěkné vidět jak se tenkrát žilo na statku. Muselo to být fajn si každý den pročistit hlavu a v létě se koupat v rybníku. Ale když si člověk usmyslí jak museli dřít...hmmm tak už je něco jiného. Jinak si myslím že by pan profesor v té škole dlouho nevydržel když by se přišlo na to, že mají spolu poměr. Ale to už je samozdřejmě jiný příběh. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Příliš nevěřím filmům, které natočili dva různí režiséři. Ale tenhle se docela povedl. Je to solidní zábava, hlavně Jindra Plachta se činí. A Hana Vítová je tu ještě taková rozpustile mlaďounká. Jenom ta stará bolest těchto pamětnických filmů - studentíky tu hrají třicátníci, Plachtovi dokonce už táhlo na čtyřicítku (však si také o pouhé dva roky později ve "Študákově duši" střihnul postavu starého profesora)... ale budiž, nad tím přivřu oči. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Nie je to film, na ktorý sa nezabúda, ale dá sa na to pekne pozerať. Skvelé postavičky v podaní Plachtu a Peška. Vtiahnutie do deja: * Humor: * ()

Ferenzo 

všechny recenze uživatele

Pan Pešek s panem Plachtou mě opět přesvědčili, že to byli páni herci. Film jako takový je průměrný, děj však neurazí na dobu vzniku. Ale pan Plachta s Paškem dali filmu podle mého názoru nadprůměrnost. Skvěle jsem se bavil. 80%. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak za půl hodiny filmu by snad nějaká dějová linie měla být alespoň naznačena ne? Toho jekotu bylo také v celém filmu až dost. Naštěstí se to pak ne vesnici konečně rozjede, ale ta první půl hodina vůbec nemusela být. Konec klasický, ale autoři nás ošidili o scénu Karlova vysvětlování jak otci, tak matce. Čímž mne naštvali. Proto hodnotí v nižší kategorii. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Není to nakonec tak špatný film, ale už jen z principu shazuje sám sebe. Hlavním představitelům bylo totiž všem dávno kolem třiceti a ze studentských let tak byli odrostlí. Těch školních komedií bylo natočeno několik a lepších. Tato se však vyznává faktem, že se odehrává na venkově a jsou zde patrné stále zastaralé ohledy na majetek a postavení pro vdavky. Při své délce také divák musí přečkat značně toporný a málo zábavný úvod. ()

Reklama

Reklama