Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ovdovělá paní Alma hodlá odjet na cesty a požádá svého švagra, aby za její nepřítomnosti spravoval velkostatek. Přijme také nového adjunkta ing. Nedbala, ale ten se jí zalíbí natolik, že s odjezdem začne otálet. Příchod adjunkta přivítá i nadlesní, protože doufá, že s jeho pomocí konečně dopadne pytláka. Blance, dceři nadlesního, nadbíhá hostinský Konrád, ale ta rovněž obdivuje adjunkta. Na pochůzce Nedbal narazí na zastřelenou srnu a spolu s nadlesním se rozhodnou v noci si na pytláka počíhat. Paní Alma pozve Nedbala večer na zámek a zdrží ho tak dlouho, že adjunkt schůzku s nadlesním zmešká. Pytlák nadlesního postřelí a Nedbal si to klade za vinu. Hostinský Konrád se s pytlákem Josefem přátelí a oba před zamilovanou Blankou předstírají, že adjunkt usiluje o paní Almu. Oba muži na Nedbala připraví léčku, ale ta se obrátí proti nim. Adjunkt vyzná Blance lásku a paní Alma přece jen odcestuje. Dopisem ustanoví Nedbala správcem panství do té doby, než se sama vrátí domů.
S německým dabingem byl film již koncem roku 1934 uváděn pod názvem "Jägerblut" v pohraničních oblastech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Karlos80 odpad!

všechny recenze uživatele

Řemeslně naprosto nezvládnutý film a to úplně po všech stránkách, od špatné režie, děsivou skoro nekoukatelnou kameru až po křečovité herecké výkony. Co za něco málo stálo, tak to byla hudba a exteriéry Českosaského Švýcarska, Křivoklátska nebo Šáreckého údolí kde se natáčelo. Jinak sotva podprůměr, horších filmů z té doby, už moc nenajdete. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Ona je z hájovny, on ze zámku... Leopold Vymlátil vulgo Leo Marten byl, podobně jako o několik dekád později, kdy tuto štafetu převzal Zdeněk Troška, známým sentimentálním kýčařem, prázdným krasoduchem, jemuž sloužili "chudí, obyčejní lidé" jako človíčkové v uhlazených vyprávěnkách. S takovou hloupoučkou slátaninou, jakou – patrně z nedostatku vlastního byznysu – sesmolil kolega Špelina, nic nezmohl ani ostřílený scénárista Wassermanova formátu. Fádní milostný trojúhelník, zasazený do atraktivních exteriérů Českosaského Švýcarska, je svým způsobem cenným záznamem tehdejších úvah o umění pro masy; zároveň začíná být jasné, že nic není tak jak se zdá, a že tvůrci vodí diváka za nos. Herci, v tomto případě spíše ochotníci třetí kategorie, včetně Hany Vítové, Jaroslava Marvana i Emana Fialy, svými zoufalými výlevy jen stvrzují estetickou (pod)úroveň tohoto filmového velekýče. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po šťastném shledání Rolfa Wanky s českým filmem v Matce Kráčmerce, žel pokračoval epizodkou v Pozdním máji. Filmu, který je díky nezkušenému kameramanovi a nechtěně komickým švenkům jen pásmem náladových obrázků z pera Karla Špeliny. Tu zamilovaných, tu lehce dobrodružných, tu komických, tu hudebních či zobrazujících cosi ve stylu Ze světa lesních samot. Ostatně toto byl teprve druhý pokus Jana Rotha po snímání V cizím revíru... Ovšem nemohu celek odsoudit jako jasné fiasko a režiséra Leo Martena hodit nesmyslně do pomyslného odpadu, protože proti jeho prvním zvukovým filmům vcelku nic nemám a k zhodnocení celé jeho tvorby mi chybí divácká zkušenost s jeho němými filmy. Ponejvíce rozporuplnou složkou bych shledala herecké obsazení, totiž, jsou zde mimo svůj rank v poměrně amatérsky pojatých rolí tací jako Marvan a Trégl, vedle nich ale doslova září uhrančivý Otto Rubík a výřečný Čeněk Šlégl. Herecky nevýrazná, respektive se zvukovým filmem si netykající Lilli Šturmová je hravě zastíněna zajímavě kontrastní hrou Máni Hankové a Hany Vítové. Svému standardu jsou adekvátní výstupy Fialy a Richtera. Za vyloženě zoufalé považuji jen nezvládnuté výstupy v nejmenších úlohách - Dvorského, Brášky a dalších. Vycházející star Rolf Wanka bohužel nemá co hrát a je-li ještě při zpěvu dabován, je to skutečně na hraně jeho reputace. Jak ale víme, ta byla v okamžiku bohatě zachována a udržena. Co se týká písně Vesmírem se koulí koule, ta má vskutku něco do sebe, ale Kotě, já bych pro tě zhubnul láskou jak tyčka v plotě to zkrátka není ;) ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Ještě hodně z poetiky němého filmu (v melodramatických pasážích) šmrncnutého dosti kabaretní syrovostí (E. Fiala a jeho partnerka, Trégl i Šlegl). Navíc Hana Vítová tu hraje hodně přirozeně. Kameraman se sice ještě učil, ale právě proto mně jeho přírodní exteriéry i vnitřek špinavého pajzlu (krásný interiér) baví svou neuhlazeností. ()

CaptainNor odpad!

všechny recenze uživatele

Snažím se odpady šetřit a dokážu na každém filmu ocenit alespoň něco, když už hoří režie a scénář. Z tohoto počinu jsem však zcela zdrcen, neboť v něm hoří všechno. Když Jaroslav Marvan s Hanou Vítovou spatřili výsledek, určitě museli ještě dlouho poté křičet ze spaní. Obávám se, že tohle nemohla skousnout ani vesnická čeleď a chasa při projekcích na vrata od stodoly. Kdyby vyrazila průměrná česká rodinka s dětmi, pejskem a babičkou na výlet, dejme tomu na Konopiště, tak by natočili na kameru nejmenované značky hodnotnější dílo. Dosud jsem považoval za vrcholná díla CS žumpy Ještě větší blbec, než jsme doufali a Hroch, ale proti Pozdnímu máji jsou to díla geniální. Nikdy nezapomenu, že byl překrásný nedělní den a já jsem s ním tak špatně naložil! ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • S německým dabingem byl film pod názvem Jägerblut uváděn v pohraničních oblastech již koncem roku 1934. [Zdroj: Český hraný film 1930-1945, NFA 1998] (ČSFD)

Reklama

Reklama