Reklama

Reklama

Shaolin

  • Hongkong 新少林寺 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Během války na počátku 20. století projíždí nelítostný ale úspěšný velitel Hao Jie se svými vojáky Čínou a dobývá každé město, na které narazí. Jednoho dne zlikviduje také město poblíž šaolinského chrámu a před očima všech mnichů zastřelí zraněného protivníka prosícího o milost. Po slavném návratu domů ho však zradí jeho podřízený Cao Man, díky čemuž Hao Jie přijde o všechno. Holý život si zachrání jen útěkem, přičemž se dostane do stejného šaolinského chrámu, poblíž kterého nedávno raboval. Zcela zničený a pokořený Hao Jie požádá mnichy o přijetí, ti jsou však proti. Spřátelí se ale s místním kuchařem, který mu slíbí že mu pomůže získat si důvěru mnichů. (Raztubyl)

(více)

Recenze (70)

Fr 

všechny recenze uživatele

Život následuje osud. Osud následuje život. Zapomeň na minulost. Pak porozumíš všemu, co je před tebou. Budha je pochopený. Cesta napravena. Mnich je smířený. Amitabha..... Bratrovražedný intriky a boj o moc v shaolinským historickým filmu vypadají moc dobře! Ať už vládne kdokoliv, stát v cestě se mu nevyplácí, doba je zlá a mniši jsou nejen tišší, ale i mrštní, chytří – prostě uměj kung-fu a nechtějí se smířit s plánovaným snižováním počtů! Problém je, že hodně dobrá akce (jak moc uvěřitelná, je jen otázka osobního vkusu každého) nemůže naplnit celej scénář. Na konci totiž nevím, jestli je to agitka na velkou čínskou (říjnovou) lidovou revoluci, nebo Ducha shaolinu. A to nemluvím o tom, že nechápu PROČ tam je to Chanovo ,,vtipné“ kung-fu. Ten ¾ hodinovej závěr toho hodně pokazil. Zbytečný moudra a patosu tolik, že by se Američani mohli učit. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Jsem kůň a chci se vidět padat ze schodů. 2.) Zajímá mě, co všechno mniši umí s klacky (stále mluvím o kung-fu). 3.) Nevím jestli zakopat nebo zpopelnit. 4.) Jsem duchovní a potřebuji zjistit, co všechno by měl umět správnej opat. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ ** P:S.: ale spíš jen 2a½! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jackie Chan, Andy Lau, Nicholas Tse a Jacky Wu, tak tohle snad ani nemohlo dopadnout zle. Je vidět, že Shaolin je jeden z těch dražších filmů, přepychový vizuál, velkolepé akční scény, ultra drsná choreografia jak s meči,tyči tak i pěstmi. Zábavná martial arts mlátička se vším všudy. Dobrý! 80% ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Hvězdná hongkongská herecká sestava, slibné téma, slušná výprava, a ve finále z toho vyleze podivný patetický šaolinsko-válečný hybrid s iritující hudbou, který svou splácaností trumfne i nedávné Chen Zhena a True Legend, přičemž má ještě z těch tří nejhorší bojové scény. Ach jo. A Andy Lau není v hlavní roli právě přesvědčivý. 5/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý historicko akčný film. Má veľmi dobrý príbeh o neľútostnom veliteľovi, ktorý je zradený svojim podriadeným, podarí sa mu uniknúť, ale jeho dcéra príde o život. To ho zmení a po zotavení zostane v šaolinskom kláštore, ale problémy s jeho bývalým podriadeným ešte neskončili. So spracovaní som nadmieru spokojný, nevšimol som si žiadne slabé miesto, prvé dve tretiny filmu sú dejovo dosť zaujímavé a zvyšok ho už nahrádza akcia, takže tu nemám moc čo vytknúť. Akcie tu nie je málo a páči sa mi. Súboje sú dobre a prehľadne natočené, odohrávajú sa v dobre zvolených prostrediach, celkom dobrá je aj choreografia, ale chýbajú zapamätania hodné momenty, čo robí z akcie len dobrý štandard, čo je škoda, kedže potenciál bol rozhodne väčší. Väčšina súbojov pôsobí podobne a tak poteší zaujímavý súboj Jackieho Chana a slušný delostrelecký záver. Herecké obsadenie je výborné, Andy Lau v hlavnej úlohe, Jackie Chan a Jacky Wu vo vedľajších, Nicholas Tse ako hlavný záporák a viacero iných zaujímavých postáv. Réžia je bez problémov, čo ma ale v prípade Bennyho Chana ani neprekvapuje a páči sa mi aj technická stránka a výprava. Som dosť spokojný, potenciál síce nebol úplne využitý, ale všetky stránky filmu by som označil za nadpriemer, takže tu rozhodne je na čo pozerať. 76% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Shaolin je opäť príkladom veľkorozpočtového a dobre obsadeného filmu, ktorý by rád vyhovel všetkým, no vo výsledku si ho medzi obľúbené filmy nezaradí asi nikto. Téma nedovolí žiadne odľahčenie v priebehu celého filmu a nejaká zapamätaniahodná scéna taktiež nehrozí. Skrátka filmu chýba to čaro vďaka ktorému by nezapadol do zabudnutia. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Přestože je film místy trošku utahaný, tak hvězdná sestava, krásná hudba a poctivá režie mi nedovolí dát nižší hodnocení. Jackie Chan dostal minimální prostor a pozornost na sebe strhávají hlavně výborný Andy Lau a Nicholas Tse. Již několikrát Čiňané dokázali, že si váží svých legend. Tady tomu není jinak. Shaolinské myšlenky si tuto poctu zasloužily. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu jaký průšvih spáchal Benny Chan se City Under Siege, je Shaolin celkem úspěšným reparátem. Hvězdně nabité obsazení tentokrát nepřišlo nazmar. Zejména mě těší, že Nicholas Tse si poprvé úspěšně a přesvědčivě zahrál záporáka, Jackie Chan má také trošku jinou roli, než obvykle. Největším problémém filmu je paradoxně Andy Lau, ze začátku skvělý, přesvědčivý, později už jeho postava a hraní ztrácí, možná je to dost způsobeno i scénářem. Přiznejme si, že je to velmi naivně akční film s takovým tím rychlošípáckým poselstvím, které musíte brát s nadhledem. Ale choregrafie soubojů, akční scény, kamera, to vše je více, než povedené, takže budiž místo tři a půl plné čtyři hvězdy. ()

predators 

všechny recenze uživatele

S odřenýma ušima oželím nedostatek soubojů a přikloním se k těm, kterým se bude více zamlouvat příběh. Právě o ten tady totiž běží. Do dvou hodin by se choreografických kousků vlezlo více. Taky nečekjte žádné komnaty nebo pubescentního studentíka s drunkmasterem. A ještě jedna smutná pravda. J. Chana už pravděpodobně jinak, než vařit neuvidíme. To s sebou nese taky pozitivní zprávy...má zdárné nástupce a já už se těším na jejich povedené kousky. 65% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jackie Chan uz davno nebol taky roztomily a zabavny. Presne tento typ mentorov mu na stare kolena sedi. Dokonca predvedie aj dalsi novy styl (kucharske kung-fu). Potesilo ma, ze ma vo filme vacsi priestor ako som cakal. Potial spokojnost, takze preco take nizke hodnotenie? Lebo Jackieho postava je len vedlajsia a ustrednou postavou je Andy Lau a jeho prerod od neľútostného velitela k pokornemu shaolinskemu mnichovi a tato zapletka prilis nefunguje. Andyho postava nie je prilis dobre napisana a napriek bohatej stopazi nie je jeho prerod prilis presvedcivy, ale hlavne ani prilis divacky zaujimavy, vdaka comu si vas neziska v ani jednej polohe. Akcnych scen tiez nie je vela a hlavne su dost hnusne predratovane. Co je velka skoda. Mat vo filme sucasne prvotriedne kung-fu masiny (Wu Jing, Xing Yu) a hercov, ktori uveritelne dokazu predstierat kung-fu (Nicholas Tse, Andy Lau) a vodit ich cely cas na dratoch ako nejake bábky bez moznosti nechat ich naplno predviest, co dokazu, mi trha srdce. Jackieho komicka bitka ma bavila ovela viac ako akakolvek ina bitka v tomto filme. Za zmienku stoji este solidna vyprava. Vidno, ze sa na filme nesetrilo, ale radsej mali producenti investovat viac penazi do poriadneho scenara. 5/10. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Vynikající akční/historický film, který má skvělé bojové scény, pěkný příběh a nádhernou hudbu. Filmek mě chytnul a nepustil od první až do poslední minuty. Příběh je krásně napsaný a velkolepý konec mě fakt dostal. Za mě 90% :) ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Tak hlavně se moc netěště na Jackieho Chana. Poslední dobou ustupuje do ústraní a v čínských filmech poslední doby hraje hlavně komické role (což i v těch amerických). Prostředí Shaolinu je poutavé, výprava také a akční scény se dají vidět. Po celou dobu se však odehrává bratrský souboj a je to více drama než akční film. Přes dvě hodiny se na to dá dívat hodně těžko, protože po celou dobu se spíše vedou filozofické rozpravy. Mimochodem snad v každém činském filmu jsou vždy lidi ze Západu jen zkorumpovaní zlí lidé pohrdající vším - jako tady britové (?) co prodávají zbraně komukoliv. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Plusy: poutavá výprava, zasazení do krásného prostředí přírody, bojová choreografie mnichů, Mínusy: otravná délka!!, akční scény očividně dělané s provazy, Bonus: Jackie Chan "ejkejej" Kung-fu-Polreich nemá chybu :D ()

kikuka

všechny recenze uživatele

.... celý svet recykluje osvedčené produkty z rôznych bodov časopriestoru, tak prečo nie Číňania...... teda, robia to už hodnú chvíľu (ako bol povedal Lev: "všetko Tchajwan"), a to pod heslom ked sme už vo WTO, tak nech všetci vidia, že to "W" sme my...... a vlastne aj "T" a aj "O" mno, klasika, okolo zdokumentovanej historickej udalosti, akou je napríklad vypálenie Šaolinského chrámu, treba vystavať srdcervúci príbeh odvahy a cti, narvať tam hviezdy pre mamičky (Andy Lau), dcérenky (Nicholas Tse) a vôbec všetkých, ktorí aj náhodou nepoznajú týchto dvoch (Jacky) a možno aj niekoho dalšieho, kto vie, ako treba používať päste a nohy (Jacky Wu Jing, Yu Xing)...... ale prečo dať v zásade historicko-dramatický materiál do rúk Bennymu CHenovi, mi asi nevysvetlíte, teda, okrem toho, že má zvučné meno, lebo tento Šaolin by ma nedonútil ponocovať ani kvôli prehrávajúcemu Andymu Lauovi a hudbe, čo na Veľkom múre stavia rady do pozoru........... /ale dobre, nevidela som to celé, ale vlastne som asi aj rada/...... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Čínská pohádka o lidské blbosti, kdy prozřeni předchází smrt a utrpení, a poučeni, než se k němu někdo dostane, stejně smyje déšť. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Páni, když jsem si film pouštěl, myslel jsem že mě čeká jen další čínská blbůstka o duchu shaolinu apod. Chvíli to tak i vypadalo a myslel jsem, že to skončí někde na půl cesty rozkoukané. Celé se to totiž odehrává tak nějak divně oklikou a chvílemi jsem nevěděl, kde vlastně v ději sem. Když ale někde uprostřed začal usedat prach po první rozklížené polovině film mě chytil. Jackie Chan je tu poměrně málo, ale právě příchodem jeho postavy jako by film znovu začínal. Tím ho nechválím, protože on je tu skutečně minimálně a jeho úloha tomu odpovídá. Film se zajímavě přesune k finále , které je velkolepé. Akční stránka je výborná a epická. V poslední třetině je jedno jak je postava důležitá a umírá jedna za druhou. Ne jednou mě skočila do mysli Hra o trůny. Celé tomu dává korunu to, že tvůrci dokáží přenést emoce z obrazovky na diváka. To je věc, které si v dnešním digitálním filmovém světě cením. 78 procent. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Skvělé bojové scény, typicky shaolinský příběh, podmanivá hudba, některé záběry a scény opravdu povedené. Obvzláště ničení kláštera se mi moc líbilo. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech mi to připomínalo Hodgesův film Modlitba za umírající (1987), také v tom, kterak na konci B.Chan ukázal, jak vypadá smířené spočinutí v Buddhově náručí...a to tak, že názorněji to snad už ani předvést nešlo. A Jackie se blýskne zábavným kuchařským kung fu, které ovšem jako by vypadlo z jiného filmu. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Na hutnou stopáž relativně málo soubojů. Naštěstí jsou povedené, i když mě v nich irituje používání závěsných lan. Nikdo ze zúčastněných je rozhodně nepotřebuje. Emocionální rovina mě příliš nezasáhla, ale musím říct, že Nicholas Tse mě mile překvapil. Záporácká role, i když jsem tomu z počátku nevěřil, mu sedla a užíval si ji. Shaolin je jedním z lepších filmů, které k nám v poslední době z Východu přišly, ale není dokonalý není. ()

Reklama

Reklama